De Dagdenkers: Het gummetje van Roseanne en Kevin

0
Opiniemaker, columnist, historicus en socioloog Bernd Timmerman foto © Peter-Vincent Schuld

Het gummetje van Roseanne en Kevin

door Bernd Timmerman

We hebben allemaal wel eens een gummetje in ons handen gehad. In de jaren zeventig gingen we naar V&D, dat bestond toen nog, om op de campus spullen te kopen. Daar zat een gummetje bij.  Wat is zo’n wit vierkant ding en waar dient het voor?

Graag liep ik daar weer eens, in de Bogaard, de oude weliswaar, om iets te halen en vervolgens naar huis te lopen.  Terug naar gum. Het is van rubber, kunststof bestaat ook. Je mag gom zeggen tegen het gum.

Het doel is iets uit te vlakken. Te verwijderen, iets wat je niet wilde zeggen, zien of hebben gemaakt. Ik heb nog steeds een gummetje. Voor role playing games. Wat dat zijn zoekt u maar even op, ik vertel het anders nog wel eens.

Ik wil het gummetje verdedigen, maar niet de morele dader die het in deze tijden van het verleden naar boven halen in handen heeft. Er is namelijk een virtuele gum of gom, zoals je wilt.

Bestaat al lang. Kijk maar naar foto’s van Lenin met Stalin. U, ik ga over op u van je, ziet Trotski niet meer. Hij stond er wel. Ik bin ein Trotski.
Geloof mij, mensen binnen niches hebben mij ook gegomd. Jou ook hoor, en kom nou niet in een identiteitscrisis terecht. Zonder pillen kunt u niet leven.  Ik probeer het nog even.

De moderne gum is een wapen, erger dan een pistool. Met een gun kun je iemand doden en toch blijft deze leven. Waarschijnlijk blijft deze juist leven door de dood van de kogel. Het effect bij gummen is anders.

Er komt een nieuwe serie. Ik ga het punt maken dat jij, en ook u,  niet kunt uitgommen. Het gummetje is niet meer zoek, het is in goede handen beland en dat is heel erg fout. Een noot van Kwabber of zoiets.

‘’The Conners’’ is de titel van de nieuwe hit die het straks is. Roseanne is uitgegomd door handen van heel lieve mensen, die zo correct zijn dat ieder stipje of vlakje op een mens niet alleen verdwijnt na het gummen, maar zelfs zijn of haar gehele karakter.
Roseanne valt dood neer door het gommen.

Kevin is ook al weggegomd in het huis van een deadly hand met kaarten. Omdat er geen space is voor mannen die vieze spelletjes willen doen met anderen die hun mond een jaar of twintig houden. Voor het orkest in Amsterdam is een dirigent weggeveegd met grote bewegingen.  Een paar kopieën van Bianca Castafiore hebben een hand gevoeld, misschien wel een tong. Weet je dat Bernstein bij iedereen zijn tong in de mond stak? Andere tijden. Geen gum.

Ik verdedig het gummetje, het is nuttig in je eigen handen voor wat je zelf hebt gemaakt. Een gom in andere handen is in tijden van de Gom-Politie een tekenramp. Het verleden en de toekomst kunnen zo maar gewistwast zijn door heel goede mensen die zo foutloos zijn als de dominee die predikt op zondag tegen zonde en op maandagavond iemand in haar billen knijpt.

Fundamentalistische gommers zijn aanhangers van de doorstreep-religie om gekte te creëren door anderen uit te wissen. Je kunt in deze moderne tijd beter een moordenaar zijn dan er eentje spelen.
Ik wil een lijn  op je lichaam maken en deze dan gommen. Mag dat?