De Dagdenkers: Ich bin ein Amsterdammer

0
983
Aan de Amsterdamse grachten........ foto: © Peter-Vincent Schuld
De Dagdenkers: Ich bin ein Amsterdammer
Door Bernd Timmerman
De citymarketing van de hoofdstad is zo goed dat de Amsterdammers hun stad verlaten. Niet alleen de letters zijn straks weg. Duizenden Amsterdammers verlaten de stad om elders in Noord-Holland goedkoper en groter te wonen.

EXODUS UIT AMSTERDAM

De exodus uit Amsterdam heeft alles te maken met de prijzen om te huren en te kopen. Starters en jonge gezinnen verdwijnen omdat het leven te duur is in de Grote Letters Stad.
.
Expats hebben de macht en het geld in handen. Amsterdam is booming onder de provincialen. Geef mij maar Amsterdam is een dure grap aan het worden.
.
Ieder kleurloos meisje en stille jongen in de provincie droomt van een bestaan in de vrije stad. Dan kunnen ze zeggen ‘I bin ein Amsterdammer’. Een soort provincie-Duitser die zijn handdoek legt op de Dam en een kuil graaft,  de grootste, voor de identiteit van een stad die eens was.
Waar gaan de oud Amsterdammers naar toe?
In 2013 bleef 56 % van de Amsterdammers nog wonen in de stad. In 2017 was dit nog 40 %. Ze gaan naar Haarlem (4,7 %), naar Almere (4,1 %) of Zaandam (3,4 %). Zelfs Rotterdam (1,5 % ), Den Haag (1,9 %) en Utrecht (2,5 %) doen het goed.
Er is een woningtekort in de hoofdstad en wat er is heeft een torenhoge prijs. Gelukkig is er leven mogelijk buiten Amsterdam.

TOERISME BLITZKRIEG

.
Naast de woningprijzen is er het toerisme. Bewoners zuchten en steunen onder de gevolgen van het massatoerisme. De stad wordt zo onwoonbaar, onbegaanbaar én onbetaalbaar.
I am Amsterdam. De komende jaren neemt het aantal toeristen met 50 procent toe. Van zo’n 40 miljoen in 2017 tot 60 miljoen in 2030. De meesten gaan naar Amsterdam.
.
Naast de dure huizen, de massa-invasie van toeristen is er de immigratie. Dan gaat het niet zo zeer om vluchtelingen maar om expats en studenten uit Engeland, India en de Verenigde Staten. De immigratie in Amsterdam naar recordhoogte. Immigratie uit het buitenland is de belangrijkste motor achter de bevolkingsgroei van Amsterdam.

CITYMARKETING (0)2.0

Er is een Amsterdammer doodgegaan. Er komen ‘nieuwen’ en de ‘ouden’ vertrokken of stierven. Dat is citymarketing (0)2.0
.
Het beste is om op de Dam, bij het Rijksmuseum en op Schiphol gigantische standbeelden van Prins Berhard jr te plaatsen. Met grote neon-letters erbij ‘Ich bin ein Amsterdammer’
.
Het vastgoedimperium van prins Bernhard van Oranje is het paradepaardje van Amsterdam. De identiteit van veel geld,  status en ja wat eigenlijk nog meer?
.
Dat is Amsterdam.
.
De zoon van Magriet en de Meester heeft
349 in Amsterdam. Huizen, winkels en kantoren. Dat is de roem van de city.
.
24.000 huishoudens in de hoofdstad,
7,1 %, leeft trouwens in armoede. Er gaan nog wel meer Amsterdammers dood.
.
Ich bin ein Amsterdammer, het nieuwe lied van het rijke volk. De ondernemers,  de high tech boys and girls, de zakenlieden, de bankiers, de expats en de provincialen met veel toeristen,  ook dat nog.
.
Er is een Amsterdammer doodgegaan,
Hij zat gewoon in z’n café te kaarten.
Hij kreeg ‘n glaasje bier van tante Sjaan
En hupsakee, hij gaf de pijp aan Maarten.
Hij woonde eerst arm in de Pijp.
Hij verhuisde naar Almere.
Een toerist liep hem omver.
Een ondernemer kost zijn huis.
HUH
Vroeger was het beter.
Zelfs een Hagenees lacht niet om dit leed van 020.