De Dagdenkers: Krim Bijna Oorlog

0
733
Wapen van De Krim

De Dagdenkers: Krim Bijna Oorlog

door Bernd Timmerman

 

Je mag het niet denken, laat staan zeggen, maar het is weer loos oorlog alarm. Ook hier devaluatie. Er is natuurlijk maar één echte historische Krimoorlog. Er bestonden nog tsaren als altijd.

.

Tegenwoordig komt de VN al bijeen als er een schip is geramd. Terwijl de Krim min of meer gewoon weer Russisch is geworden. Terug naar twee eeuwen geleden. Tussen oktober 1853 en februari 1856 was het goed fout daar. Keizerrijk Rusland vocht tegen een alliantie van het Tweede Franse Keizerrijk, het Britse Rijk, het Ottomaanse Rijk en het koninkrijk Sardinië. De Oosterse Oorlog of de Russische Oorlog genoemd, afhankelijk van waar je woonde of woont.

.

Deze oorlog op de Krim werd vastgelegd door journalisten, een moderne oorlog waarbij het thuisfront van alles op de hoogte werd gehouden. Vandaag de dag hebben we nog meer mazzel, er ontgaat ons niets van wat er in de wereld voor losse flodders zijn misgeschoten.

.

De belangrijkste vraag is: komt dat schot wel of niet? Onder het mom van interesse zitten de toeschouwers op het puntje van de stoel. In het Westen is Rusland fout en Poetin een grote boef. In Nederland vergeven ‘we’ de eerstkomende twintig jaar moedertje Rusland nog steeds niet het laten neerschieten van een vliegtuig op weg naar vakantie.
Oekraïne is goed, Rusland is dat niet. Realistische bijna oorlogsverslaggeving is dan ook bijna onmogelijk. Je bent voor of tegen iets en alles. Per definitie was de boot uit Oekraïne bemand met helden die vanzelfsprekend vroegen of zij door mochten varen en de Russen ramden er gewoon weer eens op los.

.

Dat het incident tussen Oekraïne en Rusland in de zeestraat van Kertsj misschien wel gaat over de levensvatbaarheid van de Krim als onderdeel van Rusland wordt naar de achtergrond geschoven. De Krim is voor de stroom- en drinkwatervoorziening afhankelijk van het Oekraïne.

.

Om deze kwetsbare positie te verminderen is er een Krimbrug gemaakt. Poetin reed er als eerste over. Dat twee patrouilleboten van Oekraïne de straat wilden oversteken kun je als provocatie zien of gewoon hun goed recht. In een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad hebben de VS en Europese landen zich unaniem achter de goede kant van Oekraïne geschaard.

.
Rusland moet begrijpen dat acties gevolgen hebben, maar Oekraïne moet dit ook begrijpen en misschien kunnen de VS en het Westen begrip opbrengen voor de strategische positie van de Krim en de historische context. Goed en fout zijn rekbare begrippen.

.
Hoe het afloopt weet niemand. Deze bijna oorlog, met een sisser misschien?