De Dagdenkers: Mars, Venus, Mens en Dier, hoe anders zijn wij?

0
1000
hondje-la-oliva
Hond aan de ketting, La Oliva, Fuerteventura, Canarische Eilanden, Spanje © Peter-Vincent Schuld

Mars, Venus, Mens en Dier, hoe anders zijn wij?

Bernd Timmerman

Moeten er wezens van Mars en Venus komen om de ogen van de minderwaardige mens te openen, dat is de kern-heelalvraag.

De Dierenrechtenbeweging heeft uitgangspunten nodig en die zijn er genoeg. Het dier heeft los, van het nut voor de mens, een eigen waarde en kan aan die waarde rechten ontlenen. Nog los van het feit dat dieren pijn, stress en angst kunnen ervaren en dat zij soort eigen gedrag willen uitvoeren. Rechten die we eenvoudig op basis van normen en waarden kunnen vastleggen in wetten. Een sociaal contract. Voor kwetsbaren, net zoals met mensen.

Jaja, dieren kunnen niet praten en daarom zijn ze vogelvrij. Het argument uit het jaar nul. Dan komen we weer in de filosofische borrelpraat ‘’hoeveel engelen passen er op een naald’’ discussies. Ooit een dier zien en horen pijn hebben? Een mens met gevoel en verstand wel.

Dus terug naar het morele recht, om te zetten in juridische wetten en regels.

Mensen die de rechten van dieren schenden op basis van het argument dat dieren geen mensen zijn kunnen we niet anders dan speciesisten noemen. Zo simpel is het. Pure discriminatie op basis van soort waarbij wij ons als Nazi’s misdragen en de slavernij nooit is afgeschaft. Alleen omdat een paard en een vis er niet uitzien als een mens.

Want zijn we werkelijk zo uniek als sommige mensen ons doen geloven?

Als we al bijzonder zijn kunnen we daaraan dan het recht ontlenen om andere diersoorten of dieren, zoals je wilt, structureel en systematisch te misbruiken.

Stel er komt een invasie van hoogontwikkelde space wezens die vanuit een andere planeet de aarde koloniseren. Stel je nu toch eens voor dat deze bijzonder begaafde wezens ons behandelen zoals de mens met dieren om blijft gaan. Mensen, speciesisten, roepen maar al te vaak dat dieren geen ziel hebben, dat ze geen zelfbewustzijn hebben en bovenal dat zij geen mens zijn. Dat zijn toch geen sterke argumenten. De marsman en venusvrouw, zo noem ik ze maar even, kunnen overtuigend tegen hun soortgenoten roepen dat de mens minderwaardig is. Ze komen niet van Mars en ook niet van Venus. Ook zijn ze dommer of op een andere manier intelligent.

Zo werd gisteren in de parlementen van Mars en Venus luid verkondigd dat mensen geen Marsianen en Venusianen zijn, dat zij niet dezelfde Goden aanbidden en dat hun mentale vermogens zeer beperkt zijn. De mens zo verworden tot de kip, kalf of het varken van de aarde. Wel zijn mensen goed te gebruiken voor de economie van Mars en Venus. Je kunt er trouwens ook in het weekend leuke spelletjes mee doen op de mensen-vrijmarkten. Mensen leren immers snel kunstjes en kunnen heel aardig vechten. Seks met slaven en voortdurend in te zetten voor productie.

Het is helemaal niet denkbeeldig dat er ergens anders leven is. Het is zelfs hoogstwaarschijnlijk dat de mens niet het enige stelsel-foutje van het heelal is. Ik ben dan ook reuze benieuwd hoe mensen – die roepen dat dieren geen mensen zijn, zonder dezelfde mensenwensen – het opnemen tegen de grote broer en zus uit het heelal. Want mevrouw Vleestrut en meneer Burgerzak, mensen zijn geen buitenaardse wezens, met dezelfde buitenaardse wensen. Zou het zo kunnen zijn dat er dan van mensen vlees wordt gemaakt, ook mooie jassen en worden zij dan echt gebruikt om proeven op te nemen voor medicijnen tegen buitenaardse ernstige ziektes?

Moeders die melk produceren, baby’s direct weg naar kampen, jongens aan het werk en mannen eveneens. Uitbuiten in concentratiekampen en dan op lange afstand transport, ze zijn opeengestapeld. Hupsakee, het zijn maar mensen.

Je moet en mag er niet aan denken. Of is het beter om er wel aan te denken en te kijken hoe de Mens hier op aarde met dieren om blijft gaan?

Eenvoudigweg omdat lieden ook op Mars en Venus pijn, stress en angst ervaren zijn zij misschien zo slim om andere wezens niet uit te buiten. Met of zonder ziel. Want mens, dier, en alle soorten hebben werkelijk dezelfde wensen.

Bestaat slavernij nog op aarde? De excuses voor de dier-genocide en het exploiteren van dieren zal nog wel even op zich laten wachten.

Omdat de Mens zich als de Duivel misdraagt. Bestond God maar voor iedereen, of in ieder geval was er maar leven op andere planeten. De mens heeft misschien lessen of een lesje in tederheid en nederigheid nodig.