De Dagdenkers: Over pompoenen, Halloween, Trump en acterende pseudo-orakels uit Hollywood

0
329
Pompoenen te koop in het Duitse Lindenberg foto © Peter-Vincent Schuld
De Dagdenkers: Over pompoenen, Halloween, Trump en acterende pseudo-orakels uit Hollywood
door: Peter-Vincent Schuld
Laten we er geen misverstanden over bestaan. Het sturen van explosieven naar mensen met een andere politieke overtuiging hoort niet thuis in een democratische rechtstaat. Het demoniseren van politici, zowel zij die oppositie voeren als zij die een regering vormen heeft geen enkel nut. Het is meer een uiting van persoonlijke frustraties.
Ik kan het met een politicus inhoudelijk apert oneens zijn, maar dat maakt de mens achter de politicus voor mij nog geen persoonlijke vijand.
In de VS is de polarisatie al helemaal tot een toppunt gedreven. Actrices, acteurs en andere “celebs” menen, vaak van enige kennis verstoken, zich te moeten mengen in politieke debatten. Het gaat er vaak om welke ster wat zegt in plaats
van welke feitelijke deskundige te melden heeft. Dat is natuurlijk een inflatie van het politieke debat. De sterren kunnen zich nog zo verheven voelen, maar ik ken hun ontwikkelingsgraad en hun IQ niet. Dat je kunt acteren betekent nog niet dat je kennis hebt van de grote politieke mechanismen.
In de VS is Trump op een democratische wijze aan de macht gekomen.
Hollywood heeft zich hier maar naar te schikken, en het getuigt van een ondemocratische houding om louter op de persoon Trump af te geven en niet de dialoog aan te gaan met de kiezers die op hem gestemd hebben. Met andere woorden tussen al de glitter en glamour is de retoriek zo goedkoop als klatergoud.
Collega’s van andere nieuwsmedia gaan hier gaarne in mee. En ja, de berichtgeving van CNN is bij tijd en wijlen redelijk vooringenomen. Trump moet aan de andere kant beseffen dat de nieuwsmedia gewoon behoren tot de pijlers van de democratie. Trump mag dan een strateeg zijn die vaak onbegrepen blijft, maar zijn houterige en affronterende
manier van communiceren helpt hem hier ook niet bij.
Wat wij op onze redactie doen, is juist NIET in de herfsttijd de spreekwoordelijke pompoenen aanschaffen om vervolgens met Halloween elkaar de stuipen op het lijf te jagen. Geen pompoenen bewerken zodat het meest verschrikkelijke gezicht naar elkaar getoond kan worden of het meest verschrikkelijke gezicht van een ander voor te houden.
De spreekwoordelijke pompoenen worden aangeschaft om voor elkaar een kop soep van te maken om onder het eten (als ik het goedje al zou lusten wat feitelijk niet het geval is :-)), om tijdens de maaltijd met elkaar van de gedachten te wisselen. Op het scherpst van de snede, wellicht vilein, maar zonder vijandigheid.
In de VS is er vijandigheid van alle kampen naar alle kampen. Het sturen van explosieven met het oogmerk om angst aan te jagen of zelfs slachtoffers te veroorzaken is natuurlijk wel het allerlaagste. Maar……… is de intentie wel het toebrengen van fysieke schade geweest? Immers iedereen weet dat de post voor ex-presidenten e.d. eerst op aanwezigheid van explosieven of andersoortige bedreigingen worden gecontroleerd.
De dader moet of heel dom en onwetend zijn, of hij heeft louter destabilisatie als oogmerk.
In dat geval stuur elkaar dan een ongevaarlijke pompoen en snijd er dan een vals gezicht in.  De wereld is een rare plek geworden, zie het als een overrijpe pompoen die ontploft met een hoop rommel tot gevolg.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here