De Dagdenkers: Over zwijnen, nertsen, herten en de droom van Maxima

2
716
Het zwijn, helaas te veel voorwerp van afschot foto © Peter-Vincent Schuld

De Dagdenkers: Over zwijnen, nertsen, herten en de droom van Maxima

Door Bernd Timmerman

Bijna 20 jaar geleden bracht ik mijn hart naar Nederland, naar dit nieuwe continent. Een land ontstaan in vrijheid en toegewijd aan het idee dat alle mensen gelijk zijn.
Nu zijn we verwikkeld in een nieuwe grote maatschappelijke discussie, die beproeft of wij als mensen, ook toegewijd zijn aan dieren en de natuur.
We zijn bijeen op een groot slagveld van de uitbuiting van dieren. We zijn gekomen om een deel van die uitbuiting te stoppen.
Waarbij we denken aan al die vossen, nertsen, zwijnen, herten en konijnen die gevallen zijn. Het is al met al gepast en juist dat we stoppen met de jacht en het dragen van bont.
Alex en ik kunnen en willen anders leven, zonder moordpartijen in onze naam of door onze koninklijke hand.
In ruimere zin kunnen wij deze uitbuiting onmogelijk laten voortbestaan, wij kunnen en willen anders. De dappere mannen en vrouwen, die hun keuze al hebben gemaakt zijn ver gezegend boven onze armzalige macht.
De wereld zal amper opmerken, noch lang onthouden, wat ik hier zeg, maar ze kan nooit vergeten wat ik vandaag deed. Het is aan ons, die leven, om ons toe te wijden aan het onvoltooide werk van anderen die al vochten voor de rechten van dieren en zo nobel vooruit hebben gekeken.
Het is dan aan ons om verder te gaan en ons te wijden aan de grote taak die voor ons overblijft. Dat uit de onnodig gedode dieren we een versterkte passie kunnen putten voor de strijd tegen het nutteloze doel waarvoor zij hun leven gaven.
Dat we hier plechtig vastleggen dat deze doden niet vergeefs zijn gestorven; dat in deze natie, onder onze Koning en Koningin, een nieuwe vrijheid zal opleven; en ik voor en door het volk, er voor ga zorgen dat dierenleed van de aarde zal verdwijnen.

 

2 REACTIES

  1. En dat zou uit de koker van Maxima komen? Denkt die überhaupt zo ver?
    Lijkt me sterk: Het staat nogal ver af van een middagje met de Privé-jet naar Milaan om daar te gaan shoppen!

Comments are closed.