De Dagdenkers: Sympathie voor de kreeft

1
1288
Het leven van deze kreeft werd gespaard. Het dier wat 10 kilo woog was 90 tot 100 en jaar oud en werd getoond op de Seafood beurs te Brussel. foto © Peter-Vincent Schuld
Sympathie voor de kreeft
Door Bernd Timmerman
58% van de Nederlanders is voor een verbod op het levend koken van kreeften en krabben. 46% is voor een verbod op het levend strippen-de ingewanden eruit snijden – bij vissen.
Dat bleek twee jaar terug uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de Dierenbescherming en Vissenbescherming.
Zouden er nu meer of minder beschaafde mensen zijn? Het aantal zal alleen maar toenemen. Verwacht ik.  Dat is het goede nieuws. Helaas blijkt dat ook de helft het niets uitmaakt of er geen mening over heeft dat deze dieren lijden. Dat blijft een zorgelijke realiteit.
Het inleven in je partner lukt de meeste mensen wel, bij de buren wordt het al minder, bij mensen in andere landen nog minder, hoe verder weg des te lager het begrip, bij dieren is het nog minder, de eigen hond of kat, een koe of kip is al lastig, laat staan een kreeft of vis.
Veel mensen missen nu eenmaal de geestelijke capaciteiten die nodig zijn om zich te kunnen verplaatsen in anderen of na te denken en te oordelen over het handelen jegens die anderen.
Dat maakt sociale veranderingen – gebaseerd op wetenschap en ethiek- een uitermate moeilijk, gecompliceerd proces van vaak kleine stappen.
Mensen zullen niet ineens de kreeft laten leven en de vis laten zwemmen.
17 miljoen Nederlanders en 7 miljard mensen wereldwijd slachten dieren af.
En ze worden niet allemaal vegan. Geloof niet in sprookjes.
Daarom is het nemen van dierenwelzijnstappen zo ontzettend belangrijk.
Hoe lastig, pijnlijk en frustrerend het ook is om te zien hoe dieren en mensen lijden, het is een maatschappelijke en politieke realiteit waarbinnen geopereerd moet worden.
De kreeft is nog niet vrij. De koe, de kip en het varken ook niet. Zelfs mensen niet.
Er zijn veel sociale en morele problemen. Gekmakend.
Aandacht vragen voor leed en onrecht, met innovaties en verbeteringen komen, mensen verleiden en aanmoedigen om anders te handelen, ook confronteren en aanklagen, bewustzijn vergroten, kennis vermeerderen, gedrag wijzigen en denken over veranderen.
De wereld bestaat niet alleen uit verstandige, gevoelige en begripvolle mensen. Dat is een bitterharde realiteit. Wakkere wereld.
Gelukkig verandert er veel. De omgang met mens en dier evolueert. Echter zo traag als een slak. Met slakken gaan mensen ook niet fijnzinnig om.
Tot er bezinning komt bij alle mensen is het een verantwoord idee om lieden die toch kreeft willen eten een test te laten ondergaan.
4 uur zonder bescherming in de gloeiende zon zitten koken. Om dan rood als een kreeft lustig de soortgenoot in rood te eten.
Voor mensen die goed tegen de zon kunnen is er het alternatief van het handen voor 2 minuten in kokend water baderen, weer voor de vreetbeloning in het rood.
Soms hoop je toch op revoluties waardoor het allemaal sneller gaat
en de pijn en ellende ineens weg is.
Tot die tijd is het een zoektocht naar alternatieven om mensen te laten voelen wat zij dieren aandoen.

1 REACTIE

  1. Toch is het, zo’n anderhalve eeuw ná de ‘palingoproer’, algemeen tot de bevolking doorgedrongen, dat paling- en ganstrekken niet kán. De vraag is dus, waarom dat nog niet het geval is bij het levend koken van kreeften.
    Maar tegelijkertijd ligt het antwoord wel voor de hand: Dat eerste was een volksvermaak, dat zich afspeelde voor de ogen van de massa. Eerst moest het verbod komen – wat aanvankelijk bij hele hordes op verontwaardiging stuitte, maar waar men gaandeweg tóch over begon na te denken, juist doordát men er live getuige van was.
    Die omstandigheid doet zich nu eenmaal niet algemeen voor bij het levend koken van kreeften. Jammer in dit geval, want het zou het voortschrijdende inzicht hier waarschijnlijk eveneens aanzienlijk versnellen!
    Overigens hoeft men zeker zelf geen vegetariër/veganist te zijn om op het standpunt te staan: Dieren doden voor consumptie, dan wel op een zo humaan mogelijke manier.

Comments are closed.