De Dagdenkers: The Return of Humberto Tan

0
658
Opiniemaker, columnist, historicus en socioloog Bernd Timmerman foto © Peter-Vincent Schuld

De Dagdenkers: The Return of Humberto Tan

 

Bernd Timmerman

Wat zullen ze met hun tanden in het haar zitten bij RTL omdat ze weten dat het wegsturen van Humberto van de Late Night tafel een heel verkeerde keuze is.
Natuurlijk liepen de kijkcijfers terug en waren er na 5 jaar impulsen nodig om vooral de kijkers beneden de 50 te heroveren.
Het marktaandeel bij (oudere) jongeren lag bij Humberto, tot bleek dat hij en zijn omroep fouten bleven maken, hoog.
De eerste fout is natuurlijk zijn geflirt met Dionne Stax. Daar waar Jeroen wegkomt met meer dan 200 verschillende vrouwen diep te penetreren is de Nederlandse blanke markt harder voor een zwarte huisvader die een mooie witte vrouw neemt.
Ook de incest binnen RTL hielp niet mee. Alle mollen nog aan toe moeten alle dikverdienende sterren steeds met hun hoofd in het programma komen, dachten de kijkers.
Daarnaast is Humberto iets te oppervlakkig ruggengraatloos. Dat is een karakterprobleem, erger dan vreemd gaan, voor een presentator. Tan kan geen kritische vragen stellen en ook niet doorvragen. Hij kan het wel leren.
Komen de jeugdigen terug nu Humberto is weggestuurd en Twan aan de tafel zonder kaasstokjes zit? Nee, een keihard nee. Terwijl het wel de missie is.
Want daar wil de commerciële omroep scoren. De 50 plus markt is in handen van Jeroen Pauw en Eva Jinek, zij zitten dikwijls tegen het miljoen kijkers. Vijf van de zes kijkers naar Pauw en Jinek zijn ouder dan vijftig.
De leiders bij RTL dachten dat Twan Huys de oplossing in college handen had. Niets is minder waar. Het is over en uit met Twan. Geschikt of ongeschikt als late night presentator?
Duidelijk ongeschikt voor de job. Iedereen met verstand van TV weet dit en het wachten is op het juiste moment om Twan weg te halen met leuke nieuwe programma’s voor hem.
Het komt ook niet goed. Huys is een journalist die meer past bij reportages en werkelijke nieuwsprogramma’s. College Tour lukt vanwege de gasten. Twan zelf is wat saai, afstandelijk en absoluut geen publiekslieveling.
Geef de man een ander soort programma, pik waar hij het goed deed en stop het in een nieuw jasje. College tour abroad, international, de wereld van Stan of Huys gaat naar een boeiend persoon zijn thuis.  Maar verlos hem en ons van de late night.
Wie gaat Twan opvolgen? Jazeker Humberto komt terug als een Jedi op de avond. Mensen houden van doorzetters, verliezers en slachtoffers.
Hij komt zeker sterker terug als Humberto leert dat je door mag vragen, RTL stopt met incest laat op de avond en het allemaal iets pittiger en moderner is.
Daarom lijkt het verstandig om na het promo-dumpen van Twan, doe het snel en humaan,  het concept wat wordt veranderd van RTL late night. Denk aan het Oog op Morgen, voor het slapen gaan, wie interviewt wie vanavond.
Kom met een tweede, vrouwelijke, presentator. Om en om met Humberto en op vrijdag samen presenteren. Stel één hoofdgast voor een goed interview met daarna de tafel met meer gasten.
Kijk meer naar vloggers en bloggers van de dag. Ander nieuws, pittiger, kritischer en smaakmakender. Met verrassende  sidekicks en nog verrassender onderwerpen.
Een man terug en een vrouw erbij, samen op vrijdag, Dionne Stax is waarschijnlijk wat te gewaagd als keuze, iets veiliger is beter.
Het kan nog goed komen met RTL Late Night. Met Humberto, sorry Twan, en een geweldige vrouw. Die zijn er. En die scoren. Een terugkeer,  durft RTL dit en wil Humberto wel? Het zal beiden geen kwaad doen.