De Dagdenkers: Zelfmoord en haat

1
1315
Opiniemaker, columnist, historicus en socioloog Bernd Timmerman foto © Peter-Vincent Schuld
De zelfmoord en haat
door Bernd Timmerman
Een gemeenteraadslid uit Den Haag heeft zelfmoord gepleegd. Iedere zelfdoding roept vragen op. Deze nog meer omdat er een politieke lading aan is gegeven.
Een dood die op social media niet de beste kant van mensen laat zien. Het lijkt op een koude ordinaire burgeroorlog tussen fundamentalisten. Beschaving is ver weg als je blind in woede reageert.
Willie Dille (PVV) plaatse een filmpje waarop zij aangaf slachtoffer te zijn van groepsverkrachting door moslims in opdracht van een ander gemeenteraadslid.
De gebeurtenis zou ruim één jaar geleden in maart hebben plaatsgevonden. Op de dag van de verkiezingen. Het doel was, naar haar zeggen, om het politieke werk te belemmeren.
Wie naar het filmpje kijkt ziet vooral een trieste vrouw die hulp nodig heeft. Een schim van haarzelf.
De vermeende opdrachtgever, van de groepsverkrachting,  zit dus in de raad en zou in het verleden door Dille ontslagen zijn. Het motief.
Zij zegt ,,hij haat mij intens, een vreselijk gemene man. Nadat het gebeurd was, heb ik het aan niemand verteld, ik heb de volgende dag gewoon m’n debatten gedaan.”
De volgende dag heeft het raadslid gewoon debatten gedaan.  We lezen het goed.
Het verhaal roept veel vragen op. Temeer Dille ook nog eens aangeeft dat ze recent met de dood is bedreigd. ‘We gaan binnenkort je keel doorsnijden en laten je doodbloeden.’
Gisteren gaf het raadslid aan dat ze stopt met het werk omdat haar 4 kinderen haar nodig hebben. 24 uur later heeft zij zelfmoord gepleegd.
De PVV in Den Haag kwam met een verklaring:
,,Het beeld dat nu wordt geschetst als zou Willie een labiele gekkie zijn, wil ik met kracht ontkennen. Vriend en vijand zullen bevestigen dat Willie een ijzersterke vrouw is die zich niet gek laat maken.
Het filmpje is gemaakt na een jaar van ellende, geen enkele steun van politie of burgemeester. Willie is een zeer sociaal, gedreven, intelligent politica die nooit zal stoppen het vrije woord te verdedigen en die de strijd tegen de islam zal voortzetten. De laatste bedreiging was de spreekwoordelijke druppel. De wijze waarop sommige media hierover berichten is ronduit walgelijk en geeft blijk van een zeer foute vooringenomenheid. Niet alleen Willie is geweld aangedaan, maar daarmee ook de vrijheid van meningsuiting. Media die dit niet serieus nemen moeten zich kapot schamen. Een uitgebreide reactie op het gebeuren zal komen als de rust wat is weergekeerd. Het verzoek is dan ook Willie nu met rust te laten.”
Ook het raadslid dat genoemd is als kwade genius reageerde vanaf zijn vakantie-bestemming:
‘Beste media, ik ben op vakantie dus bellen heeft geen zin. Ik verlaag mij niet tot een inhoudelijke reactie op de aantijgingen van mw Dille. Wel overweeg ik aangifte wegens smaad/laster. Ik wens iedereen nog een mooie zomer.’
Er stonden ook nog twee symbolen bij. Een duim omhoog en een mannetje met een zonnebril. Tja…
Indien nodig dient het raadslid van de Partij van de Eenheid bescherming te krijgen tegen mensen die het recht in eigen hand wensen nemen Het is aan te raden. Zijn eventuele rol dient nader te worden bestudeerd.
De zelfmoord van een raadslid is bijzonder, de verklaring van gisteren over groepsverkrachting is opmerkelijk.
Natuurlijk is het in de eerste plaats een tragedie voor de familie en vrienden van Dille. Maar het gaat vanzelfsprekend wel om een lont in een toch al aanwezig kruitvat?
Was Dille ernstig in de war en is er sprake van waandenkbeelden? Klopt haar verhaal, waarom dan zo lang wachten met naar buiten treden? Is het een geloofwaardige verklaring? Was de politie op de hoogte? Heeft deze vrouw psychologische ondersteuning gehad? Heeft zij haar aantijgingen eerder aan anderen geuit? Zijn er bewijzen?
Is het waar of fantasie?
Aanhangers die in extremisten veranderen geloven alles wat hun voorgangers zeggen. Heiligen versus duivels. Het gaat niet meer om argumenten,  bewijzen, oplossingen of samenwerken.
Je bent goed of fout.
Wat de ander ook zegt of doet.
Een verkrachting door een groep, bestaande uit je grootste tegenstanders, de moslims, op verkiezingsdag en dan publiekelijk zwijgen om de volgende dag, en dag in dag uit, debatten te voeren, oog in oog met de opdrachtgever.
Er wordt veel gevraagd van het voorstellingsvermogen. Het is lastig te geloven. Misschien toch eerder een mens die hulp nodig had van deskundigen?
De reacties op social media zijn stuitend.
‘Dat zouden meer pvvers moeten doen #williedille.’
‘Politiek correcte corrupte @het_OM en @politie verplaatsen vandaag opnieuw een waarachtige aangifte van een PVV-er tegen criminele moslims van de plank naar de doofpot.’
‘PVV-raadslid Willie Dille RIP Dat hele verkrachtingsverhaal geloofde ik sowieso niet. Moslims houden van geiten niet van varkens. #WillieDille’
‘En nu is de zogenaamd door moslims gegangbangde fantast ineens dood of zou dat zijn. Wat een raar komkommertijdverhaal weer.’
‘Beruchte raciste en kopvoddenrukker in de Haagse raad voor de #PVV Willie Dille pleegt zelfmoord na uploaden van goor filmpje waarin ze moslims beschuldigt van verkrachting. Zal gemist worden als kiespijn door allerlei minderheden in DH. #Dille #Wilders #DenHaag
 ‘PVV-raadslid Willie Dille (53) pleegt zelfmoord. Wat hebben de socialmedia met deze vrouw gedaan??’
‘Haar verhaal kwam niet echt  over bij de mensen, vooral omdat het zo lang na datum was…maar dit is echt intens en diep treurig.Haags PVV raadslid Willie Dille de dood in gejaagd door extreem links’
 ‘Vermoord door de nieuwe fascisten’
‘rip #williedilleWat zouden #Wilders en #pvv aanhang ervan vinden als ik nu een cartoon wedstrijd hou over Willie Dille? Vvmu of toch niet? Oprecht vraag ik me dat af en zou graag die vraag aan Geert stellen en aanhang.
‘Het “vrije woord” of “ons land”‘
Wat is dat nog waard hier??
Wij geven en geven,waar zij nemen en nemen!! En wij ontwrichten door de moslims,zoals zij hun eigen landen altijd hebben ontwricht.’
Ook komen er de condoleances. Van vriend en vijand. Om politiek uiterst correct te handelen. Vooral om niet ongevoelig over te komen. Zelfs de minister-president kwam met een tweet:
‘Geschokt over het overlijden van Haagse PVV-raadslid Willie Dille. Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden. Heb Geert Wilders en de PVV veel sterkte gewenst met dit zware verlies. Sta in nauw contact met burgemeester Pauline Krikke en J&V minister Ferdinand Grapperhaus.’
Hoe wordt deze treurige gebeurtenis verder politiek uitgebuit? Door rechts en links.
Is Rutte bezorgd dat er rellen uitbreken?
In nauw contact met de burgemeester en een minister?
Er is een gemeenteraadslid overleden.
Na een verklaring die, objectief bekeken, zeer opmerkelijk is.
Een onderzoek is nodig en vooral is er bijstand noodzakelijk voor vier slachtoffers van een helaas geslaagde tragische zelfmoord.
De media kunnen door objectief en zakelijk te zijn, en vooral ook vragen te durven stellen, proberen de haat-hysterie te neutraliseren. Geen MeToo taferelen graag.
Mogelijk kunnen fanatieke aanhangers,  met welke politieke kleur dan ook, niet alles als propaganda gebruiken in vieze media-oorlogen voor maximale aandacht.
Je vraagt je bij dit alles, en steeds vaker af, hoe is het met de bestuurlijke kwaliteiten, de emotionele stabiliteit, het karakter, de achtergronden, de kennis, kunde, vaardigheden en innerlijke beschaving van mensen, en in het bijzonder van politici gesteld.
Vooral is de vraag: kunnen we niet gewoon iets beschaafder met respect voor de ander omgaan met elkaar?

 

1 REACTIE

 1. Om heel even met die laatste vraag te beginnen: Nee, dat kunnen we blijkbaar niet en afgaande op mijn persoonlijke recente ervaringen zelfs niet onderlíng: Zelf ben ik namelijk van mijn vorige site weggewerkt omdat ik té nadrukkelijk liet merken, niet gediend te zijn van alle persoonlijke aanvallen, op de man spelen, onterechte aantijgingen en wat dies meer zij, waarvan de leiding kennelijk vond dat ze ‘waarde hadden en gewoon moesten kunnen blijven doorgaan, dus daarover hoeven we ons in deze tijd al helemaal geen illusies meer te maken, zelfs niet als je officieel “tot hetzelfde kamp behoort.” Maar dit dan verder maar terzijde.
  Wat betreft Willie Dille: Rest in peace uiteraard en van de doden niets dan goeds, ik weet het, evenals dat de beste stuurlui aan wal staan, om maar te zwijgen van het Heilig gebod, ‘niet te oordelen opdat ge niet geoordeeld wordt’, maar niettegenstaande dat alles moet mij tóch van het hart, dat ik met bepaalde dingen wat moeite heb: Wanneer hier metterdaad sprake is geweest van een groepsverkrachting, met het oogmerk, haar de mond te snoeren, dan had Willie Dille, zeker in haar hoedanigheid van PVV-vrouw, dit juist NIET moeten stilhouden, maar aangifte moeten doen en alles van de daken moeten schreeuwen! Klinkt waarschijnlijk hard, maar voor mezelf kom ik hier niet onderuit: Dit een jaar lang stilhouden en alles opkroppen is een houding geweest, waarmee zij noch de PVV, noch het Nederlandse volk een dienst bewezen heeft, sterker, waarmee zij de tegenstander in de kaart heeft gespeeld: Zij heeft hiermee de knieval voor islamitisch geweld gemaakt, temeer doordat bepaalde zaken nu niet meer afdoende bewezen kunnen worden en zij zelfs de gevestigde politiek hierdoor impliciet het excuus aanreikt om van een onderzoek af te zien. Nogmaals: ALS alles gegaan is zoals zij thans – veel te laat – naar buiten heeft gebracht.
  In dat geval zie ik eerlijk gezegd de daders op dit moment tevreden grinniken om het resultaat: Bekend is nu, wat elkeen te wachten staat, die tegen hen ingaat, hèn kan tegelijkertijd niemand meer iets maken èn het object is uit de weg geruimd, heeft nota bene zichzèlf uit de weg geruimd. Kan het nóg mooier?
  Eerlijk, hoe bizar het misschien ook mag klinken: Je zou bijna gaan wensen,dat één en ander níet op feiten was gebaseerd, want de triomf voor de daders die dít alles bij elkaar oplevert, is doodgewoon onvoorstelbaar! Kortom, zéker Willie Dille had hier nóóit moeten zwijgen, maar alles direct moeten uitschrééuwen; dat was nu eenmaal de consequentie geweest van haar hoedanigheid als PVV-raadslid.
  Dát is haar grote fout geweest. Gesteld, dat alles op waarheid berust. Zal wel harteloos klinken, maar zo zie ik het nu eenmaal – ook na alles van alle kanten te hebben bekeken – nog steeds.
  Overigens is dit alles bij elkaar natuurlijk geen uitkomst, die men wie dan ook toewenst, na welke gemaakte fout dan ook. Ik vind een en ander – naast het persoonlijke drama uiteraard – alleen bijzonder spijtig.

Comments are closed.