
door Peter-Vincent Schuld
Een deel van de 65-plus pensionado’s uit de noordelijke landen hadden die in Spanje wonen hadden graag gezien dat de lockdown nog even langer duurde. Maar dat kunnen ze vergeten. Wie als buitenlander in Spanje woont zal zich ook maar moeten neerleggen bij het feit dat de Spaanse economie in een absolute knelpositie is gekomen en de economie daar niet alleen uit moet, maar daar ook uit gaat!

Foto: © Peter-Vincent Schuld
Dus het wordt lekker binnenblijven voor de Benidorm Bastards. Stap voor stap gaat de Spaanse economie weer draaien. Voor de middenstand kan het niet snel genoeg gaan. Er is misschien 1 lichtpuntje voor de pensionado’s aan de Costa Blanca… de autonome regio Valencia blijft nog even in fase 1.

Foto: © Peter-Vincent Schuld
Maar voor het Spaanse toerisme en de buitenlandse toeristen is er hoop. Transavia kondigt aan dat zij medio juni haar toeristische vluchten naar Spanje, Portugal en andere bestemmingen gaat hervatten.
De vrachtwagen die u op de voorpagina zowat over ziet hellen en net niet kantelt staat symbool voor niet alleen de Spaanse economie maar voor de gehele wereldwijde economie. De foto met vrachtwagen inclusief Europese sterren in het logo staat symbool dat we dringend iets moeten doen aan de schuldenproblematiek van de zuidelijke lidstaten. De Oostenrijkse bondskanselier Kurz zegt nee tegen een Europese collectivisering van de voornoemde schulden zo liet hij vrijdag 21 mei weten. Maar hoe moeten we dan zorgen dat de Zuid-Europeanen hun huishoudboekje weer op orde krijgen? In ieder geval door er voor te zorgen dat deze landen niet verder de schulden in worden geholpen door onder meer ideologisch ingegeven internationale afspraken.

Foto: © Peter-Vincent Schuld
De zuidelijke en de oostelijke lidstaten van de Europese Unie zouden bijvoorbeeld een cruciale rol kunnen gaan spelen bij de productie van goederen die we nu goedkoop in China laten maken en vervolgens per schip weer naar Europa moeten transporteren. Interessant detail is dat gedurende deze Corona-crisis van elke 7 vrachtschepen er op dit moment 1 zonder lading voor anker ligt.

Bron: Gerard/ Facebook
De Europese Unie is er en die gaat echt niet verdwijnen door wat loze kreten als “Nexit”. Het is ook totaal niet nodig om de Europese Unie te verlaten of om de EU spreekwoordelijk op te blazen.
Maar u zult dus wel open moeten staan voor feitelijke informatie over “Brussel” U zou eigenlijk exact moeten weten hoe Europa inhoudelijk werkt. Helaas vinden de collega’s van de andere media het niet de moeite waard de moeite te nemen en kosten te maken om u naar waarheid te vertellen wat er in Europa gebeurt. Europa is geen “statische mening” Europa is een pallet van veel politieke kleuren en even zoveel denkbeelden. U bent als kiezer mede verantwoordelijk voor de besluitvorming. Maar dan zult u wel als het nationale verkiezingen zijn of als er om de 5 jaar Europese verkiezingen zijn met uw luie achterwerk uit uw stoel moeten komen en zich begeven naar het stembureau.
Alleen maar kreten schreeuwen, kwetteren en kritiek geven is makkelijk maar snijdt geen hout. Als u iets veranderd wilt zien dient dat van binnenuit via een democratisch proces te gebeuren en niet vanaf de zijlijn.
U zult moeten weten hoe alles daadwerkelijk werkt. Als Facts Found hebben we ons als doel gesteld om u het allemaal te vertellen en uit te leggen. Ook waar het niet goed gaat. Het is aan u om uw mening over hoe het beter of anders zou moeten te laten doorklinken in uw stemgedrag. Voor alle duidelijkheid; wij worden door geen enkele overheid of organisatie gesubsidieerd of voorzien van donaties. Wij zijn onafhankelijk van alles en van iedereen en dat blijven we.

Foto: © Jan Sibon/ Schuld
Dit alles neemt niet weg dat Europa en de rest van de wereld mede door Corona-crisis economisch en politiek in zwaar weer verkeren. Over de tegenstellingen tussen Noord-Europa en Zuid-Europa vertelden we u hierboven al. Nederland en België zijn geen “eilanden”, Europa is geen eiland, dus vertellen we u even in het kort de meest opvallende en interessante nieuwsfeiten van de afgelopen etmalen.

Foto: © Peter-Vincent Schuld
We beginnen bij energiereus BP. Deze oliegigant gaat snijden in het hoger management. Van alle 250 topfuncties zouden er uiteindelijk 120 over moeten blijven zo meldt persbureau Reuters. De enorm gedaalde olieprijzen en de Corona-crisis dwingen de onderneming tot ingrijpende besparingen op de bedrijfsvoering.

Foto: © Peter-Vincent Schuld
Deutsche Bank ziet ook graag wat besparingen op de kosten van het management en vraagt aan haar bestuurders om een volledig maandsalaris in te leveren.

Foto: © Peter-Vincent Schuld
De Europese Unie heeft een buurland, Oekraïne. Ook in Oekraïne sloegen de economische effecten op de banken zwaar in. Oekraïne diende een verzoek in het het Internationale Monetaire Fonds voor een lening van 5 miljard dollar. Het IMF stond hier niet onwelwillend tegenover maar eiste wel van Oekraïne dat zij de bankenwetgeving stevig ging hervormen. Het Oekraïense parlement ging hiermee een week geleden mee akkoord. De IMF kwam haar belofte na en gaf vrijdag op haar beurt een noodkrediet aan Oekraïne voor de volle vijf miljard waarmee het land de banken te hulp kan schieten.

Foto: © Peter-Vincent Schuld
Een handelsrechtbank in Parijs heeft een opmerkelijke beslissing genomen. Een horeca-ondernemer had zich voor sluitingen verzekerd bij AXA verzekeringen. Door de lockdown in Frankrijk leed de ondernemer schade. AXA wenste niet tot uitbetaling over te gaan.De Parijse handelsrechtbank heeft AXA verplicht om de ondernemer te compenseren.

We blijven nog even in Frankrijk. Nadat de Franse minister van Economie had gesteld dat het eventueel mogelijk zou zijn dat autobouwer Renault zou kunnen omvallen werd later bekend dat de Franse constructeur toch de staatsgarantie behoudt. Renault bekijkt op dit moment wel de mogelijkheden tot sluiting van een aantal fabrieken.

Foto: © Peter-Vincent Schuld
Even een krachtig zonnetje, of misschien alleen een doekje voor het bloeden. De Italiaanse staatskas komt niet droog te staan.De Italiaanse staat haalde in totaal 22 miljard Euro op met uitgeschreven staatsleningen waarop de Italiaanse economie thans positief reageerde.

Foto: © Peter-Vincent Schuld
We steken even de oceaan over en toch blijven we bij huis. U kent ze vast wel. De tractoren en landbouwmachines van John Deere.Het Amerikaanse bedrijf maakte vrijdag bekend een verlies van 535 mijoen dollar te hebben geleden in het eerste kwartaal van dit jaar.

Foto: © Peter-Vincent Schuld
We brachten al eerder een bericht over het Amerikaanse autoverhuurbedrijf Hertz. Het bedrijf bereidt zich voor op een faillissement omdat het bedrijf er niet in geslaagd is om tot een overeenkomst met haar crediteuren te komen.
Corona slaat op de longen van de mens en op het hart van de economie. Wat hiervan de gevolgen gaan zijn voor mensen die afhankelijk zijn van een goed draaiende economie laten zich raden.