De Nachtdenkers: BlokkeerFriezen en Anti-demonstranten

0
760
Sinterklaas en Zwarte Piet foto: © Jules Vorselaars
De Nachtdenkers: BlokkeerFriezen en Anti-Demonstranten
door Bernd Timmerman
Neen, het onderwerp is geenszins Zwarte Piet. Ook is het thema toevallig niet de Goedheiligman. Beiden geschreven in hoofdletters omdat zij onaantastbaar zijn.
Toch heel even. Over het laden van communicatieboodschappen. Ik ben er dagelijks mee bezig. Pas als je de ‘Waarom vraag’ stelt kun je het beste het perspectief van de ander zien. Zender en ontvanger. Nog even zwarte Piet.
Er zijn meerdere dimensies. Kinderen laden dit feest met andere kernwaarden dan sommige volwassenen. Zij zien geen racisme, maar een sprookje dat werkelijkheid is met gezelligheid, snoep en speelgoed.
Volwassen initiatiefnemers hebben het kinderfeest ontdaan van de kinderlijke maagdelijkheid. Geladen tot racisme. Vanuit een andere dimensie. Weer anderen omklemmen de piet zonder oog te hebben voor de beleving van mensen die veranderingen willen.
Te veel fanatieke zendelingen in beide kampen. De pro en anti gelovigen. Het wachten is op het nieuwe laden. Vrouwen die seksisme zien. Waarom geen vrouw als Sint? En waarom geen zwarte Sinterklaas? Of een Sint in een rolstoel? Waarom is de Sint een bisschop? Waarom geen imam als Sint? Of de secularisatie van alle feesten?
Volwassenen laden een kinderfeest met eigen motieven. Dat is jammer. We kunnen sprookjes voor kinderen anders laden. Racisme is het klaslokaal binnengebracht door mensen die te hard hun gelijk willen halen. Zwart is zwart roepen degenen die te weinig kleur kennen.
De filosofie van leven is geven en nemen. Verplaatsen in de ander. Luisteren en delen. Sinterklaas is verkracht door dwazen aan beide kanten. Wie racisme kent en de tradities eert zou beter moeten weten.
Kerst is voor de familie, Sinterklaas voor kinderen. Herlaad het. Met een goedheilig mens. Met zwarte pieten. Die blijven. En ook met witte, gele, bruine en de roetpieten, niet te vergeten. Met muziek , clowns en narren. Laten we feest vieren en tradities aanpakken waar echt bloed vloeit. Iedereen weet er wel een paar te noemen.
De blokkeerFriezen en de Anti-demonstranten in het leven van alledag. Stel dat iedereen gaat doen wat de blokkeerhelden en de anti-helden deden.
Er zijn in de wereld te veel gebeurtenissen, plannen en ideeën waar je anti voor kunt staan of wat je in blokkade anti tegen wilt houden. De kans is heel klein dat er nog iets gebeurt in het dagelijks leven als een ieder steeds gaat blokkeren of fijn anti gaat demonstreren.
De daadkracht om tegen te zijn of de ander tegen te houden is zo groot dat niemand meer stil staat om in redelijkheid naar de ander te luisteren. Het tegen zijn of tegen houden is een levenstijl om jezelf een identiteit te geven met steun vanuit de groep. Ik ben voor of ik ben tegen. Punt uit.
Welk goede geuzen schreeuwen het hardst tegen welk monster aan de overkant? Met media die steeds weer de anti-demonstrant of blokkeerder aan tafels zetten zodat deze daardoor denken voor de goede zaak te strijden.
We kunnen overal wel een groep vinden die ergens tegen is of mensen werven die willen blokkeren om te laten zien dat zij pro zijn.
Een gerealiseerde dualistische samenleving waarin alleen in ‘voor’ en ‘tegen’ wordt gedacht. Bij alle onderwerpen. Groepen die elkaar blokkeren.
Er zijn geen taakstraffen nodig, eerder een vorm van maatschappelijke luisterplicht. Gewoon eens niet alleen anti schreeuwen of de andere ideeën blokkeren. LuisterPieten en DialoogDemonstranten, het zou zo maar kunnen. Met een lieve Sint als rechter.