Franse oud-president Jacques Chirac overleden: Van Amsterdam via Straatsburg naar Nice en weer terug

0
489
Franse president Jacques Chirac tijdens een Europese top in Brussel Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Koos van Houdt

Van Amsterdam via Straatsburg naar Nice en weer terug
(bij het overlijden van Jacques Chirac 19 november 1932 – 26 september 2019)

December 2000, de Promenade des Anglais in Nice waar wij Europese journalisten nog even konden genieten van het heerlijke weer
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Europese journalisten hebben goede herinneringen aan Nice. Nog prachtig weer in december 2000. In de Middellandse Zee werd nog gezwommen. De terrassen langs de Promenade des Anglais zaten vol. Daar konden ook de Europese journalisten van profiteren.

de Franse president Jacques Chirac aan de onderhandelingstafel tijdens de Europese top in Nice december 2000
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Want ondertussen zwoegde de Franse president Jacques Chirac in het nabijgelegen congrescentrum van deze stad aan de Côte d’Azur met de overige regeringsleiders van de toenmalige vijftien lidstaten en tien kandidaat-landen aan een nieuwe tekst voor het Europese Verdrag. Het ging om “de kliekjes van Amsterdam”.

Familiefoto tijdens de Europese top van Nice, december 2000 met van rechts naar links, de Franse President Chirac, de Nederlandse premier Wim Kok en de Franse premier Lionel Jospin
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Waar dat op sloeg? De landen die tot 1989 achter het IJzeren Gordijn verstopt lagen, wilden allemaal lid worden van de Europese Unie. Daarvoor moesten de spelregels worden aangepast. Dat lukte niet in 1997 tijdens de Europese Raad van Amsterdam.

Franse president Jacques Chirac tijdens een Europese top in Brussel in 2002
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De Franse president Jacques Chirac kreeg daar wel les op de fiets, maar werkte niet mee aan een mooi resultaat. Sterker nog: hij had maar één wens: in het Verdrag zetten dat Straatsburg voortaan de zetel zou worden van het Europees Parlement. Die gift kreeg hij van toenmalig voorzitter en Nederlands premier Wim Kok. Heel Nederland is daar nog steeds chagrijnig van.

Franse President Jacques Chirac tijdens de Europese top in Biarritz, oktober 2000
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Maar goed, Jacques Chirac moest deze niet geregelde “kliekjes van Amsterdam” weer uit de vrieskist halen en in Nice alsnog regelen. Zijn zwoegen zou de titel ‘Verdrag van Nice’ krijgen. Na vijf lange dagen en nachten vergaderen, lukte het hem het nodige op papier te krijgen.

Franse President Jacques Chirac tijdens de Europese top in Biarritz, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Hij moest in ruil Brussel als hoofdstad van de Europese Raad slikken. Maandagmorgen om half negen volgde zijn persconferentie.
Was hij politiek nu een geslaagd president? Nou, dat viel tegen. Nog geen twaalf uur later vergaderden in zijn geliefde Straatsburg de voorzitters van de fracties in het Europees Parlement.

Franse president Jacques Chirac, samen met EU buitenland vertegenwoordiger Javier Solana op de Europese top te Nice, december 2000
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Hun oordeel: broddelwerk, dat zo snel mogelijk in de prullenmand moet verdwijnen. Er moet een grote conferentie komen, waarin in alle openbaarheid door alle Europese instellingen samen en met deelname van de nationale regeringen en vertegenwoordigers van de nationale parlementen een nieuw Europees grondwettelijk verdrag zou worden geschreven. Die kwam er.

Franse president Jacques Chirac samen met de Franse premier Lionel Jospin op de Europese top in Biarritz, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Intussen zou het broddelwerk van Chirac tijdelijk dienst kunnen doen. De rest is geschiedenis. Wel een geschiedenis waarbij Chirac zag dat zijn tekst het toch nog elf jaar als geldend verdrag uithield…..! Zie hier de Europese route van Chirac: van Amsterdam via Straatsburg naar Nice en weer terug. Naar af.

Franse president Jacques Chirac en de Nederlandse premier Balkenende op een Europese top in Brussel
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Zie hier het beeld dat is gevestigd van de donderdag overleden Jacques Chirac. Twaalf jaar president van Frankrijk. Daarvoor onder meer achttien jaar burgemeester van Parijs. Hij was aardig, uitermate ijdel en voelde zich fijn op het pluche. Maar hij gebruikte het pluche nauwelijks om goede dingen te doen voor zijn eigen bevolking.

Franse president Jacques Chirac samen met de Nederlandse premier Balkenende op een Europese top in Brussel
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Zoals menig andere Fransman die in hoogheid gezeten was, kreeg hij te maken met de onderzoekrechters in zijn land. Hij zou als burgemeester van Parijs fraude hebben gepleegd. Het is nauwelijks bewezen. Het tegendeel al helemaal niet.

De Franse president Jacques Chirac, verlaat het podium tijdens de Europese top van Biarritz, oktober 2000
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Van Chirac is zelfs geen prestigeobject als het Centre Pompidou bij het Louvre te vinden. Zijn politieke werk heeft nauwelijks indruk gemaakt. Dat is te meer zichtbaar omdat van zijn politieke vriend Michel Barnier het tegenovergestelde gezegd kan worden. Die liet en laat in de periode van het presidentschap van Chirac voortdurend grote indruk achter in Frankrijk en vooral ook in de Europese Unie. Chirac verscheen na zijn aftreden in 2007 nauwelijks meer in het openbaar. Hij overleed gisteren op de leeftijd van 86 jaar.