De Nachtdenkers: Spionage? Rustig, we hebben allemaal een license to chill

0
815
A license to chill in de 007 Lounge bar in de Oekraïnse stad Odessa, middelpunt van talloze operaties van geheime diensten. foto: © Peter-Vincent Schuld

De Nachtdenkers: Spionage? Rustig, we hebben allemaal een license to chill

door Peter-Vincent Schuld
Tja, het is me wat. Nederland stond weer eens in het wereldnieuws. Breaking News zelfs.
Van erudiete wetenschapper op het gebied van internationale betrekkingen, de deskundigen op heb gebied van inlichtingendiensten tot en met de liefhebbers van spannende spionagethrillers konden hun lol op.
De Russen wat minder. Die baalden GRU-welijk. Het zal je maar gebeuren dat je als geheim agenten met naam, toenaam, geboortedatum en met profiel op een datingsite “exposed” wordt. Dat valt niet echt onder de arbeidsvoorwaarden.
Enfin vier Russische geheim agenten gingen op reis. Bestemming Nederland. Niet om op een Haags gabberfeestje te gaan hakken maar om te gaan hacken. De Russen waren alleen even vergeten dat Heras Hackwerk een Nederlands bedrijf is dat ook wel bekend staat onder de naam MIVD. Resultaat? Surprise! You’re caught on camera.
De inmiddels ontmaskerde Russische spionnen op Luchthaven Schiphol
foto: © Nederlands Ministerie van Defensie-MIVD
En zo verschenen de vier antihelden als boze poppetjes in de Nederlandse ochtenduren op televisie en werden ze later op de dag wereldberoemde spionnensterren en kwamen ze op een poster van de FBI voor een paar andere akkefietjes.
Ja, je loopbaan kan zomaar een wending nemen. Wereldberoemd tegen wil en dank.
de 4 Russische spionnen nu ook bekend en gezocht door de FBI
bron: US Department of Justice / FBI
Er is voor een “operative” niks vervelender, zachtjes uitgedrukt. om met gezicht, naam en toenaam bekend gemaakt te worden ten overstaan van de internationale media zodat je gezicht wereldwijd bekend is.
Nu deze tendens is ingezet, kun je er op rekenen dat andere buitenlandse mogendheden dit ook gaan doen.
Zo wordt fysiek spionagewerk verrichten moeilijker en moeilijker. Je kunt niet iedere week naar de plastisch chirurg voor een verbouwing of restauratie.
Maar lieve mensen, laten we nu eens even eerlijk zijn. Even gewoon echt eerlijk. Denkt u dat medewerkers van de Nederlandse inlichtingendiensten in het buitenland braaf zijn? Hallo, het is hun werk om inlichtingen te vergaren. Dit soort zaken gebeurt onder meer middels operaties waarbij gebruik wordt gemaakt van allerhande handigheden en apparatuur.
Wie denkt dat de locatie van de cyber-afdeling van de Russische inlichtingendienst ontdekt is tijdens een spelletje “zakdoekje leggen” gelooft ook nog in sprookjes.
De wereld van het vergaren van inlichtingen en contraspionage is een spel.
Een keihard spel maar wel een noodzakelijk spel dat je moet spelen als je er mee geconfronteerd wordt.
Ik vergeet nooit meer die keer dat ik meereisde in een delegatie van de (voormalige) Belgische minister van defensie naar China.
In ons hotel, het Beijing New Century Hotel gingen we met de “club” ‘s avonds nog even wat drinken in de bar van het hotel.
Een bloedmooie Chinese dame begon zich naar mij toe wat te manifesteren. De dame kwam naast me zitten op de barkruk.
Ze stelde zich voor als de PR-manager van het hotel. Tuurlijk, ik geloof ook nog in sinterklaas.
Naar eigen zeggen had ze de missverkiezing gewonnen en was ze met de titel Miss Macau gaan lopen. Ik wist al lang hoe laat het was. Je ruikt dit soort types op 10 kilometer afstand. ik speelde het spel even mee en raapte haar zakdoekje op als een gentleman,  de welke ze redelijk opzettelijk liet vallen. “What’s next?” Het was amper een minuut later of het befaamde kaartspel kwam op de bar. Een kaartspel dat ze even daarna op ostentatieve ook voor mijn ogen op de grond tussen de barkrukken liet vallen, waarbij haar blouse, welke een aardig decolleté bevatte, uitnodigde om de kaarten op de grond van wat dichterbij te gaan bekijken.
Ik vond het onderhand wel genoeg geweest en zei op een lieve maar duidelijke wijze voorzien van Chinese beleefdheden dat ik dit soort trucjes wel kende en dat het wel erg doorzichtig was. De dame droop af.
Na enig speurwerk kwam ik er achter dat ze haar “eigen appartement” had van waaruit zij opereerde in het tientallen verdiepingen tellende hotel en er dus woonde op een wijze die voor Chinezen als redelijk luxe bestempeld mag worden.
Ik neem de “spionne” niks kwalijk, het is haar job, haar trucs horen bij haar vak en soms win je en soms verlies je.
Zomaar een voorbeeld uit een reeks van anekdotes die ik op dit gebied op mijn vele buitenlandse reizen heb mogen meemaken.
Het vergaren van inlichtingen, het uitvoeren van operaties om inlichtingen te vergaren of de “vijand” een loer te draaien is zo normaal als koffie drinken en naar het toilet gaan. Een land kan nu eenmaal niet zonder het vergaren van inlichtingen.
Er is altijd wel een andere mogendheid die er belang bij heeft om bepaalde zaken te weten of om vergaarde wetenschap te saboteren. Maar het vergaren van inlichtingen gebeurt soms ook heel onschuldig of subtiel.
De bekende recepties op ambassades in den vreemde waar het in de buurt “politiek onrustig” kan zijn, is ook zo’n ideale vijver.
Het uithoren van uitgenodigde en tijdelijk alleenstaande en letterlijk en figuurlijk droog staande medewerksters en medewerkers van NGO’s die ogenschijnlijk met beleidsmedewerkers van een departement spreken onder het genot van glaasjes steeds sterker wordende drank is ook zo’n befaamde werkwijze. Ik nam het waar met een verborgen grijns op mijn gezicht. Hoe dacht u dat ik als journalist soms aan mijn informatie kom? Wilt u het echt weten? Jammer, het gaat u geen barst aan.
Alleen moet ik u wel zeggen, uw verslaggever drinkt niet.
Terug naar Den Haag, waar er zich scenes afspeelden die zo uit een James Bond film zouden kunnen komen.
Ik verklap u, de werkelijkheid is soms iets minder spectaculair maar vaak eens zo heftig.
Voor de meesten van u is dit een wereld waarmee u nooit iets te maken heeft. Het brengt even een schok teweeg in de samenleving, maar in feite gebeurt het elke dag. Wellicht ook wel eens onder uw neus zonder dat u er iets van merkt.
Vandaag lieten de Nederlandse autoriteiten met enige trots zien dat ze een inlichtingendienst hebben.
Een gigantische en een wat ongeziene PR-stunt. Maar in feite is en blijft het gewoon dagelijkse kost.
Niks nieuws onder de zon, gewoon rustig en kalm blijven. Niks aan de hand.
We all have a license to chill