De Russen zijn ervan tussen: Oh Oh Monaco

De haven in Monte Carlo met luxe jachten op de achtergrond en flessen champagne op de voorgrond Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld en Christel Dubos

Prins Albert van het kleine ministaatje Monaco heeft alle banktegoeden van Russische oligarchen die gestald zijn in het vorstendom bevroren.
Prins Albert volgde in een vroeg stadium de andere Europese landen en de VS. Het is even onaangenaam toeven voor Russische vermogenden in dat kleine landje aan de Mediterranee. Een dreun voor de Russen maar ook voor de lokale economie die Russische centjes even aan zich voorbij zien gaan. Het heeft iets weg van een pitstop zonder raceauto’s.

Mobil pitstop in hartje Monte-Carlo, Monaco
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het politieke statement van Prins Albert heeft een grotere betekenis  dan u zou vermoeden. Prins Albert zegt te zijn geraakt door het omkomen van vele burgers en het exploderen van bommen in Oekraïne. Normaal gezien horen we niet veel zware woorden uit het vorstendom Monaco. Een van de laatste serie van woorden inzake hete en zware hangijzers die gesproken werden vanuit het Paleis was een excuus aan de Joodse gemeenschap in Monaco voor het feit dat het Monegaskisch vorstendom heeft gefaald in het beschermen van haar Joodse ingezeten gedurende de Tweede Wereldoorlog. De Joodse inwoners werden na het vertrek van de Italiaanse bezetters van Mussolini afgelost door de Duitsers en die de Joodse gemeenschap begon te deporteren met alle verschrikkingen van dien tot gevolg.

Zicht op het dwergstaatje Monaco vanuit het Franse Menton
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Monaco, een  dwergstaatje in Zuid-Europa met een enorme aantrekkingskracht op goed gesitueerde mensen van over de hele wereld. Luxe en weelde zijn er gemeengoed. Zien en gezien worden. Het landje heeft een aantrekkingskracht op mensen die even dat gevoel van luxe en weelde willen aanschouwen.

Tja, met een super de luxe snelle boot voor je deur….. in de haven van Monte Carlo, Monaco Foto: © Peter-Vincent Schuld

Voor zij die louter afgunst en jaloezie kennen is het een plek om te mijden. Maar wie zijn wij om anderen hun luxe en weelde te misgunnen?

Franse Route Nationale richting
Monaco Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ruim voordat de crisis met Oekraïne uitbrak begaven we ons naar Monaco. Even de afslag pakken van de snelweg Nice (Fr) richting Ventimiglia (It), daarna volgen en een serie van wegen en tunnels langs en door bergen om via talloze bochten uiteindelijk in het Vorstendom Monaco aan te komen. De wonderbaarlijke realiteiten van het Europa van vandaag gestoeld op fundamenten uit het verleden, waarbij Europa vergeven was van de zelfstandige prinsdommen en hertogdommen. De gebeurtenissen in de loop van de geschiedenis, zoals omwentelingen, oorlogen en landjepik hebben grotendeels een einde gemaakt aan al deze staatjes. Ook het Frankrijk van vroeger was vergeven van de prinsdommen en vorstendommen.

Het wapen van het Vorstendom Orange

Eentje daarvan, het Vorstendom Orange (Oranje) lag aan de basis van de naamgeving Prins van Oranje en daarmee het Huis van Oranje, het Nederlands Koningshuis. Het Vorstendom (in het Frans principauté) werd middels het verdrag uit 1713, de Vrede van Utrecht geheten en vervolgens bij het Frans grondgebied gevoegd.  Een stukje geschiedenis dat het oude Europa, het Europa van vandaag doet verklaren. Daar willen nog steeds heel veel mensen niet in mee.  Het grootste deel omdat ze de harde feiten niet kennen of ontkennen en het overige deel wat in deze feiten niet meegaat is gewoon te stom en daar steken we verder geen energie in wegens intellectueel terminaal. Maar daar mist de samenleving verder ook niks aan.

Grens tussen Monaco (inkomend) en Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Volop Europees, geen grenscontrole maar ook geen lid van de Europese Unie. Hoe zit dit in elkaar? Het Europees continent is zo complex dat de gemiddelde burger er vaak niks meer van begrijpt.  Heel simpel Monaco heeft een douane-unie met Frankrijk dus is er vrij grensverkeer en valt het land binnen de Schengenzone en de residenten van Monaco kunnen vrijelijk reizen in Europa. Slechts zo’n 17 procent is feitelijk Monegask, de overigen bewoners zijn veelal houders van Italiaanse of Franse nationaliteit. Maar het land is heel erg op Frankrijk gericht en er wordt over het algemeen gewoon Frans gesproken. Met het oog op het Franse voorzitterschap van de Europese Unie dat tot en met juni van dit jaar duurt heeft het staatje extra oog voor wat de Fransen ook voor Frankrijk presteren. Het heeft allemaal direct en indirect invloed op het dagelijks leven in Monaco zeker omdat het geen eigen maakindustrie kent.

Wonen in Monaco, een goed fiscaal klimaat en een lekker weertje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar waarom is Monaco dan niet gewoon lid van de Europese Unie. Het is deels een fiscale aangelegenheid. Voor vermogenden heeft Monaco een fiscaal zeer gunstig klimaat en daarmee ook een florerende bankensector. De vraag is of de Europese Unie niet het fiscale voorbeeld van Monaco zou kunnen volgen? Het zou immers een hoop mensen heel wat financiële vrijheid geven zonder dat vadertje staat buitenproportioneel komt afromen. Maar vrees niet, de eigenaren van vastgoed helpen u wel van uw centjes af. Een “eenvoudig” appartement kost een godsvermogen. Monaco hoeft echter geen gelden te spenderen aan defensie. Frankrijk staat in voor de verdediging en de soevereiniteit van Monaco. Met andere woorden, wie aan Monaco komt, die komt aan de Fransen. Die afspraken zijn allemaal vastgelegd in zogeheten bilaterale verdragen.

Politie in Monaco: In uniform en in burger, “les flics sont entre nous” en bovenal bijzonder vriendelijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Daar tegenover staat dat Monaco wel fiks heeft geïnvesteerd in eigen veiligheid een zeer groot politiekorps kent. U ziet ze niet altijd, maar ze zijn wel degelijk aanwezig in levende lijve of middels camera´´’s. Criminaliteit is in dit land is uiterst laag.

Politie op straat in Monaco
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar in een land waar zoveel goed gesitueerde mensen verblijven is veiligheid ook wel een absolute must. Je hebt altijd letterlijke kapers die anderen van hun zuur verdiende centjes willen afhelpen.

Dit kunstwerk met vrouw, blauwe bol en goudgele sterren in Monte Carlo, Monaco beeldt uit dat Monaco een op en top Europees land is en als land die waarden ook uitstraalt
Foto: Peter-Vincent Schuld

Staat Monaco dan vals land voor de rest helemaal op zichzelf? Nee volstrekt niet. Er zijn verdragen met de Europese Unie, Monaco is lid van de Raad van Europa en van de VN. Of een land wel of geen lid of geen is van de EU bepaalt niet of het een West-Europees land is, want dat is het in alle opzichten wel zeker. Niet alleen qua geografische ligging maar ook qua cultuur.

Consulaat van Monaco in een ander Vorstendom genaamd Liechtenstein, om precies te zijn in Vaduz
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het mocht niet ontbreken, de Fransen en de Italianen hebben er een eigen ambassade, ook niet zo vreemd gelet op de betrekkingen en tal van andere landen hebben er hun consulaat en omgekeerd is dat exact het zelfde. Immers diplomatieke betrekkingen, als land kun je niet zonder.

Toeristische fietsers voor…..een dealer van Rolls-Royce in Monte Carlo, Monaco
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Toeristen, daar moet Monaco het voor een groot deel van hebben. Het is wat lachwekkend als je de fietstoeristen ziet hobbelen voor een garage waarvan het merk niet bestemd zijn voor iedere portemonnee.  Tja, verschil moet er zijn. Oeps dat mag niet gezegd worden van de socialistisch-marxistische woke-beweging, maar we doen het lekker toch. Immers de euro’s moeten blijven rollen, en ook Monaco heeft de euro en zelfs een eigen euromunt, ook als niet EU-lidstaat. Vroeger was de Monegaskische frank evenveel waard als de Franse frank zoals we dat ook zagen tussen België en Luxemburg. Het voeren van de euro als niet EU-land… daar ligt een verdrag tussen Monaco en de Europese Unie aan ten grondslag.

Bouwen in zee, ook in Monaco
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Tja, Monaco kampt met een aanhoudend tekort aan ruimte en daarom bouwen de Monegasken  verder in zee. Pieren, havendokken, en andere bouwwerken er is en blijft altijd nood aan Het lijken de Nederlanders van de Mediterranee wel.

Jacht in de haven van Monte Carlo, Monaco
Foto: Peter-Vincent Schuld

Met zoveel vastgoed op een beperkt aantal vierkante kilometers en met tal van jachten die de haven aandoen kan het niet anders dat het energieverbruik verhoudingsgewijs erg hoog is voor het land.

” oplaadpaal” voor de pleziervaart in de haven van Monte Carlo, Monaco.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

En Monaco gaat met haar tijd mee. Voor het geval dat u een elektrisch aangedreven schuit heeft, er zijn laadpalen waaraan u uw drijvende eco-boot kunt opladen. Niet ver van de etablissementen waar u gewoon uw ouderwetse Rolex kunt halen en uw Veuve Clicquot kunt drinken. Immers de rest moet ook opgeladen worden.

Symbolische foto: Jacht is weg uit de haven van Monte Carlo. Iemand de boot gemist?
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar ja, als de Russisch geld even niet kan rollen krijgt de lokale economie in Monaco dus ook even een tik. Er altijd iemand die de boot mist. Een realiteit die we niet kunnen ontkennen. Er komt wellicht binnen afzienbare tijd een periode dat de internationale spanningen met Rusland weer afnemen en de betrekkingen verbeteren. Laten we het hopen. Hoe sneller de oorlog stopt in Oekraïne stopt, des te meer levens er gespaard blijven.