De wereld van de Europese Telecom en de factuur van uw mobiele telefoon

0
725
Vrouw belt op haar gemak met haar mobieltje in Zaanstad, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Midden jaren negentig van de vorige eeuw raakte de mobiele telefoon redelijk goed ingeburgerd. Telecombedrijven die in staatshanden waren werden in hoog tempo geprivatiseerd. Een nieuwe wereld ging open. Weet u het nog dat u met een zwarte baksteen met antenne in de hand liep?

1994: Het gebruik van de mobiele telefoon vangt aan, handig voor onder andere vrachtwagenchauffeurs zoals hier in Vessem, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


In amper 25 jaar tijd werd mobiel communiceren en internetten de standaard in ons leven. Menigeen smeet zijn vaste telefoonverbinding de deur uit. “Bel me maar op mijn gsm”. Altijd en overal bereikbaar.

“Vaste” telefoons, je vindt ze vaak nog terug op de hotelkamers zoals in het Kyriad Prestige Hotel in Perpignan, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In Spanje bepaalde de regering dit jaar dat de “nationale telecomprovider”Telefonica  (Movistar) niet meer gehouden was om overal telefooncellen plaatsen. We zien ze overal uit het straatbeeld verdwijnen.

Telefooncel van Telefonica in Marbella, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Vrijwel iedereen heeft een mobieltje en dat is de tijd waarin we leven en die onomkeerbaar is. De tijdgeest waarin bepaalde groepen streven naar het hervinden het streven van de nationale identiteit verhoudt zich slecht tot de realiteit dat we zonder enige hinder kunnen communiceren zonder al te veel problemen met het grootste deel van de wereld.

Kantoor van de International Telecom Union ITU (orgaan van de VN) in Geneve, Zwitserland Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar ja, dan moeten telecomsystemen wel op elkaar aangepast zijn. Die rol is feitelijk weggelegd voor de ITU, de International Telecom Union, onderdeel van de Verenigde Naties, gevestigd in Genève. Zowel de telecombedrijven als de consumenten zijn er bij gebaat om communicatie naadloos op elkaar te laten aansluiten. Ik besef dat velen van u vraagtekens stellen bij de werking of het nut van internationale organisaties, maar de ITU is zo’n organisatie die ons qua standaardisatie in staat stelt om te bellen met uw moeder die voor zaken of vakantie, even een weekje in Peking of op de Seychellen zit.

Openbare telefoon van Kazach Telecom op het vliegveld van Almaty, Kazachstan
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het zou toch lastig zijn als uw telefoon op het vliegveld van Almaty in Kazachstan leeg is en er geen telefoon is waarmee u even naar huis kon bellen. Telecom is altijd al een voorwerp van globalisering geweest, het was het eerste voorwerp van globalisering en het zal het laatste voorwerp van globalisering en optimalisering blijven. Als sociale wezens willen we nu eenmaal met elkaar communiceren, waar we ook uithangen.

Bellen naar het buitenland vanaf de Canarische Eilanden (Fuerteventura) naar huis ten tijde van het tijdperk dat er nog roamingkosten binnen de EU betaald moesten worden
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Of u het nu leuk vindt of niet, de werking van de Europese Unie heeft er voor gezorgd dat uw telefoonrekeningen fiks naar omlaag gingen. Of uw verslaggever representatief is betwijfel ik, maar ik had vroeger, jaren negentig tot het eerste decennium van deze eeuw altijd telefoonrekeningen van rond de 750,00 euro tot meer dan 1000,00 euro per maand. Waarom? Ik zat/zit aanhoudend over de grenzen en als journalist moet je contact houden met redacties, bronnen, collega’s, woordvoerders en het thuisfront. Herinnert u zich de tijd nog  dat u zelf op vakantie was in Spanje, Frankrijk, Griekenland of Portugal en dat u uw vakantiegeld van uw werkgever moest vermenigvuldigen om de rekening van uw mobiele telefoon te voldoen? Die meerkosten waren roamingkosten en daar heeft de Europese Commissie een ferme streep doorgehaald.

Kantongerecht in Tilburg, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Talloze nota’s waren voor de burger wat te hoog en kwamen bij de gerechtsdeurwaarder of voor de kantonrechter  (in België vrederechter) omdat mensen hun rekening niet meer konden betalen met een fikse schuldenproblematiek tot gevolg. Nu anno 2020 zijn we enkele tientjes per maand kwijt.

Nu gaan we nog eens even open en eerlijk zijn. De kosten die de Europese Unie per hoofd van de bevolking met zich teweeg brengt staan in geen enkele verhouding tot de gigantische telefoonrekeningen van weleer die u mogelijk ooit in diepe problemen brachten. Maar, zoals altijd, onze collega’s en politieke opportunisten vertellen altijd maar een deel van het verhaal en niet alle feiten, contexten op de duidingen. Wij hebben als redactie er geen behoefte aan om u onzin te vertellen. Dit zijn gewoon keiharde feiten.

Winkel van KPN in hartje Den Haag, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De wereld van de telecom staat niet stil. Het ooit zo machtige KPN staat min of meer in de etalage voor overname. Het is overnemen of overgenomen worden. Alleen schaalvergroting kan de telecomsector een bestendig verdienmodel brengen. Globalisering in de telecomsector is ook onomkeerbaar en onontkoombaar.

De Altice Arena, entertainmentcomplex in Lissabon, Portugal. Telecomgigant Altice is de naamgever / sponsor van dit complex.
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Het meest interessante voorbeeld van de dag van vandaag is de “Nederlandse” telecomgigant Altice. Nederlands? Zult u misschien zeggen. Ja Nederlands. Deze grote speler is de NV Altice en voor wie dit niet wenst te geloven, adviseer ik het handelsregister van de Kamer van Koophandel te raadplegen.

Altice is het “kindje” van de Frans-Portugees-Israëlische zakenman Patrick Drahi. En juist in deze drie landen heeft Altice haar grootste zakelijke belangen naast de belangen die zij in de VS heeft. Laten we ons even beperken tot de activiteiten van Altice in de Europese Unie, alhoewel we Israël zeker niet mogen vergeten. Het is het land dat qua cultuur en grondvesten het dichtste aanleunt tegen de Europese normen en waarden al wordt dat in Europa amper of niet beseft.

Beurs van Amsterdam , AEX, Euronext, de aandelenbeurs waar Altice genoteerd staat
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Altice Europe NV staat genoteerd aan de AEX in Amsterdam, de stad waar het hoofdkantoor van de firma gevestigd is. Grootaandeelhouder en eigenaar Patrick Drahi probeert via zijn persoonlijk investeringsvehikkel Next Private langzamerhand weer alle aandelen terug in handen te krijgen en stuurt er op aan om Altice op niet al te lange termijn van de beurs te halen. In september bracht hij een bod uit op alle aandelen die nog niet in zijn controlerende handen waren. Immers, eens van de beurs, en alle aandelen in eigen handen is er niemand meer die meebeslist tijdens de Algemene Aandeelhoudersvergadering over de koers van het bedrijf.

Telefoonwinkel van mobiele provider SFR, onderdeel van Altice in Saint Etienne, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld


In de Europese Unie is Altice actief met een van de grootste telecom-operatoren in Frankrijk SFR. U kent het wel, het rode vlak met daarin de letters SFR verwerkt. Er zijn in het verleden wat strubbelingen geweest. Altice zou te snel zijn geweest met het integreren van SFR in haar organisatie volgens de Franse mededingingsautoriteit, hetgeen Altice kwam te staan op een boete van 80 miljoen Euro.

Telefoonzuil van PT Communicações, in Faro Portugal (Portugal Telecom), onderdeel van Altice
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De meest opzienbarende verwerving in Europa was Portugal Telecom, van origine een Portugees staatsbedrijf. De aanzet tot verwerving begon al in 2014, werd aangemeld bij de Europese Commissie in februari 2015 maar overtrad naar mening van de EC een aantal Europese wetten inzake de mededinging hetgeen het bedrijf op een boete van maar liefst 124,5 miljoen euro te  staan, waartegen Altice in beroep ging.

Winkel van de Belgische Telecomprovider Proximus (voorheen Belgacom) in Ieper, België Foto: © Peter-Vincent Schuld

Anno 2020 is Altice niet meer weg te denken van het Europees speelveld van telecombedrijven. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Altice op termijn wellicht nog een aantal opzienbarende acquisities zal doen. Wie weet zijn het Nederlandse  KPN of het Belgische Proximus kandidaten. Immers niks is zeker en schaalvergroting blijft noodzakelijk om een toekomstig rendement te garanderen.