Duits-Russische energiebelangen cruciaal in de Oekraïne-crisis

0
Kantoor met logo van Siemens Energy in Leisscheveen, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Jan Schils

Brussel – Terwijl de in eigen land slecht presterende en steeds meer verguisde leiders Joe Biden (VS) en Boris Johnson (VK) “het buitenland” (lees: Rusland) als afleidingsmanoeuvre en Kop van Jut kiezen voor hun falen en de EU proberen mee te slepen in een avontuur, waarvan ze de afloop helemaal niet kunnen bevroeden, gaan er in Duitsland stemmen op om geen paniek te zaaien. Dat werd trouwens een paar dagen geleden ook aan het buitenland gevraagd door de president van Oekraïne om ’s lands economie niet om zeep te helpen.

Britse premier Boris Johnson op een van zijn laatste Europese toppen in Brussel, België Foto: © Europese Raad

Biden en Johnson hebben besloten troepen naar Oost-Europa te sturen, Duitsland stuurt geen troepen, maar 5000 helmen naar de Oekraïne… Is er een groter contrast mogelijk?  De Duitsers lijken namelijk vooralsnog niet van plan om zich het hoofd op hol te laten brengen door het duo Biden-Johnson. Dat past wanhopig de melodramatische praktijk van dictators toe om buitenlandse vijanden te zoeken als schuldigen voor hun falen. Verschillende politici in Duitsland zijn de laatste dagen dan ook op de rem gaan staan.

Prominent straatbeeld in Odessa, Oekraïne met op de achtergrond de strategische Zwarte Zee,
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Meest in het oog lopend daarbij was het statement van Markus Söder, minister-president van de deelstaat Beieren en CSU-kopstuk, die pleitte voor proportionaliteit bij Europese sancties tegen Rusland. In een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung verklaarde hij de Oekraïne niet meteen als NAVO-lid te zien.

Aanlandingsinstallatie Nord Stream 2 in Lubmin, nabij Greifswald, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Om vervolgens als het ware tot de orde van de dag over te gaan door te verklaren dat “Nord Stream 2, de gaspijpleiding die gas vanuit Rusland rechtstreeks in Duitsland moet binnenbrengen, zo snel mogelijk in gebruik moet worden genomen”. En veel betekenend voegde Söder daaraan toe: “Rusland is geen vijand van Europa.” Ook binnen de nieuwe Duitse regering, waar de  CDU geen deel meer van uitmaakt, zijn het Rusland-dossier en North Stream 2 een hot onderwerp. De groenen willen  niets weten van de nieuwe pijpleiding. Maar de socialisten van bondskanselier Scholz gaan wel degelijk voor dit project, dat zo goed als onmisbaar is voor het land, dat eerder onder groene druk kernenergie heeft afgezworen…Terwijl de Russen bij wijze van spreken voor de poorten van Kiev staan, maar volgens Poetin – populair gezegd – alleen maar ongevaarlijk en zonder kwalijke bedoelingen ver van huis soldaatje aan het spelen zijn, is er inderdaad op de achtergrond wel wat gaande op de energiemarkt, waarbij grote Duitse, Poolse en Russische belangen gemoeid zijn.

Olieraffinaderijen in de haven van Gdansk, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Zo heeft de Saoedische oliemaatschappije Aramco een belang van 30 procent genomen in de raffinaderij van Orlen in Gdansk.

Logo van de Saoedische oliemaatschappij Aramco

en wordt het bedrijf ook aandeelhouder in de BP Raffinaderij voor luchtvaartbrandstoffen.

Kantoor van pretrochemiereus DABIC in Sittard, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

Er is ook sprake van een joint venture met SABIC, eveneens een Saoedische firma met een een hoofdkantoor in het Nederlandse Sittard.

Fusie

Tankstation van Orlen in Olesnica, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het is in de Oost-Europese energiesector alles behalve kalm. Want naast deelnames door Aramaco ligt er nog een plan of tafel. Op dit tafel ligt er een fusie ter goedkeuring voor bij de Europese Commissie tussen Orlen en Lotos. Twee van de grootste Poolse spelers op de brandstofmarkt.

LOTOS Tankstation in de omgeving van Wroclaw , Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Schokkend was ook het feit dat Siemens Energy, inclusief Siemens Gamesa (windmolens) rampzalig op zijn bek is gegaan op de beurs.

Kantoor Siemens Gamesa (Windmolens) in de Eemshaven, Delfzijl, Groningen, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

Een niet onbelangrijk detail daarbij is dat Siemens Energy een belangrijke partner voor Rusland is op het vlak van de waterstofproductie. Ook bij Siemens houdt men zich bezig met waterstof-projecten zowel qua productie als toepassing en waarbij ook Rusland betrokken is. Dit doet meteen de vraag rijzen wat er zal gebeuren als het Russische leger toch onverhoopt de Oekraïne binnenvalt? Siemens kan dan moeilijk doen of zijn neus bloedt…De innige verwevenheid (en afhankelijkheid) tussen Duitsland en Rusland op energiegebied met mega-financiële belangen staat haaks op een Russische inval in Oekraïne, zegt het gezond verstand. Zal dat de doorslag geven? Als het alleen aan Duitsland en Rusland alleen zou liggen, zou dat inderdaad tot een compromis kunnen leiden. Maar Biden en Johnson hebben met hun oorlogszuchtige taal de boel al grondig verpest met alle gevaren van dien. En laten dat nu juist de twee wereldleiders zijn die het minst empathie voor Europa voelen!