En toen was het “boem en plof” op het vliegveld van het Russische Pskov: Het handje van boven

0
Vlag van de Pskov oblast

door Peter-Vincent Schuld

Afgelopen nacht was het weer raak. Rusland stelt diverse snelle vaartuigen van de Oekraïense strijdkrachten te hebben vernietigd en bij een raketaanval op Kiev zijn er twee burgerslachtoffers gevallen.

In diezelfde afgelopen nacht heeft Oekraïne een grote aanval met drones op Rusland uitgevoerd.  De situatie was dermate precair  dat de Russische luchtvaartautoriteiten alle belangrijke luchthavens voor even gesloten hielden. Reden? Oekraïne heeft een drone-aanval uitgevoerd op het Prinses Olga vliegveld van het Russische Pskov. Op het vliegveld zijn ook een regiment en een divisie van het luchttransport-onderdeel  van de Russische luchtmacht permanent gestationeerd.

Opname van de geslaagde aanval op het vliegveld van Pskov, Rusand.
Beeld: © Luchtvaartautoriteiten Prinses Olga Pskov AIrport

Bij deze Oekraïense aanval  zouden minimaal vier vrachtvliegtuigen, mogelijk vijf, een hal en een opslagtank met een brandstofvoorraad  naar zijn mallemoer zijn geholpen.


Er zit een pikant detail aan dit verhaal. Wie Rusland een beetje kent weet dat symboliek een belangrijke rol speelt in het denken van de machthebbers in het Kremlin in Moskou. En ik zeg met nadruk in Moskou want ook Pskov, een zeer oude en monumentale stad, en kent eveneens een “Kremlin”. Het woord “kremlin” betekent namelijk vrij vertaald “adellijk huis” en “versterkte stad”.  Pskov ligt op “schootsafstand” van het vrije Westen, op zo’n 20 kilometer van de grens met Estland.

Het wapen van de Pskov oblast

De symboliek achter het denken in Rusland is er eentje die wij in het Westen van Europa nog steeds niet goed door hebben en niet goed begrijpen. Historische perspectieven en  symboliek gaan vaak voor op het rationele of strategisch denken. Daar heeft Oekraïne in deze handig op ingespeeld. Immers, de vlag en het wapen van de stad Pskov en de oblast Pskov kent wel een heel opmerkelijk detail. Immers het bevat een hand van boven die door de wolken heen gestoken wordt in neerwaartse richting. Dat is wat Oekraïne symbolisch en feitelijk deed met de aanval op Pskov. We hebben bij herhaling uitvoerig aandacht besteed aan symboliek en heraldiek in relatie tot het conflict.

De oostelijke doorbraak van de Oekraïense strijdkrachten bij Robotyne heeft eenvoudigweg tot doel langzamerhand op trekken en zich een positie te verwerven waardoor de aanvoerroutes van Rusland naar De Krim onder bereik kunnen komen van artillerie en andere af te voeren projectielen. Rusland zal alles op alles zetten om de Krim in haar bezit te houden.
Naarmate de Oekraïense strijdkrachten er meer en meer in slagen, onder voorwaarde dat de strijdkrachten voldoende beschikken over doeltreffende wapensystemen en munitie, de Krim te kunnen isoleren hoe groter de kans wordt dat Rusland zich te buiten zal gaan aan een orgie van geweld en oorlogshandelingen die ook de burgerbevolking in de niet bezette gebieden kunnen en zullen gaan treffen.