EU anti-fraudedienst spoort fraude op met geld voor bosbrandbestrijding & nog meer verkwisting

0
695
Waarschuwingsbord bosbrandgevaar in Ville d Six Fours les Plages, Zuid-Frankrijk Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Koos van Houdt

Een tussendoortje tussen twee verhalen van hoofdredacteur Peter Vincent Schuld in. De afgelopen week zagen we een politieke doorbraak voor de Groene Bijbel van de tweede man van de Europese Commissie, Frans Timmermans. Wat je daar ook van vindt, de hoofdredacteur is bezig ons iets te vertellen over de gevolgen ervan voor ons gebruik van klimaat en energie. Vrijdagavond verscheen daarvan het eerste deel.

Bij de Europese Commissie is een grote pot met geld beschikbaar waar wetenschappers gebruik van kunnen maken om allerlei onderzoek te doen. De kenners weten dan dat we het hebben over het programma Horizon 2020. Een belangrijk deel ervan gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar de wijze waarop het klimaat verandert, wat we daarmee aan moeten en welke invloed dat heeft op de wijze waarop wij gebruik maken van elektriciteit, gas, aardolie of kolen.

Het loket waar onderzoekers geld kunnen vragen voor dit onderzoek zit bij een dienst van de Europese Commissie dat heet: Research Executive Agency REA..

Logo van het Research Executive Agency van de Europese Commissie (REA)
Beeld: © Europese Commissie

Dit bureau is de afgelopen dagen op twee manieren in het nieuws. Het eerste gaat over een onderzoek uit 2019 naar de manier waarop het beste bosbranden bestreden kunnen worden. Bosbranden komen wel voor in Nederland en België. Maar dan gaat het vaak om vuurtjes die snel gedoofd zijn. Dat is wel anders in de zuidelijke Europese landen. Vooral Spanje, Portugal, Griekenland en Zuid-Frankrijk zijn de afgelopen jaren zwaar getroffen door grote bosbranden. Onderzocht zou worden of er lessen getrokken kunnen worden uit de wijze waarop de brand is bestreden.

Bord ter waarschuwing voor bosbrandgevaar in Ville Dix Fours ls Plages, Zuid-Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent schuld


Het onderzoeksproject was gegund aan wetenschappers van vijf kleinere bedrijfjes in Frankrijk, Ierland, Roemenië en Spanje. Maar toen de tijd daar was, kwam er maar geen rapport beschikbaar. Wat was er met het geld gedaan?

Kantoor van de EU anti-fraudedienst OLAF in Brussel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De Europese Commissie beschikt ook over een bureau, het Europese kantoor voor Fraudebestrijding OLAF. Dat bureau ging op onderzoek uit en vond dat de subsidie van 410.000 euro eenvoudig was weggesluisd naar een lucratieve investering in een casino/hotel op Cyprus. Het laat zich raden in welke zakken de verdiensten daarvan zijn verdwenen. Uw en mijn belastingcenten worden nu terug gevorderd door het Openbaar Ministerie in de lidstaten waar de frauderende ondernemers gevestigd zijn. Ook de fraudeurs zelf kunnen een gang naar de strafrechter tegemoet zien.

Het loket REA is ook op een andere manier in het nieuws. Via dit loket is Europees onderzoek verricht naar de veelbesproken ‘tracing apps’ in het kader van de strijd tegen de gevolgen van het rondwarende coronavirus. Wij horen alleen maar dat men daar in Den Haag mee bezig is, dat er veel gerommel en ontevredenheid is ontstaan en dat Nederland probeert zelf het wiel uit te vinden.

Is een tracing app voor de bestrijding van het coronavirus wel rechtmatig? Op de foto man met mobiele telefoon in Amsterdam, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Allemaal water naar de zee dragen. Privacy is geregeld in een Europese wet. De betreffende apps moeten en kunnen voldoen aan de regels die u en mij beschermen tegen aantasting van onze privacy. Dat is in Spanje niet anders dan in Nederland of België. Daarover zijn voorstellen geformuleerd door het bureau REA namens de Europese Commissie en vrijdag goedgekeurd in het Europees Parlement.


Nederland kan hoog en springen en laag springen, maar zo is bepaald of deze apps mogelijk en gewenst zijn en aan welke voorwaarden die moeten voldoen. Alles wat we daarover de komende dagen vanuit Den Haag horen moet hieraan voldoen. Voorlopig horen we vanuit Den Haag niet dat Nederland zich naar deze Europese normen zal voegen. Dat is geen fraude, maar wel verkwisting van kostbaar belastinggeld.