Europa leeft door op de ruïnes dat het Corona-monster heeft aangericht

0
1690
Een feitelijke ruïne in Orihuela, Spanje, maar wel een symbool voor de total ruïne die het corona-virus heeft aangericht. Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

In wat voor een samenleving zijn we terecht gekomen? U zal zich deze vraag best hebben gesteld. U bent niet de enige, uw verslaggever en tal van andere aardbewoners stellen met u deze zelfde vraag.


Eigenlijk heel spookachtig om te beseffen dat iedereen die u tegenkomt u in theorie kan besmetten. Uw naasten kunnen de drager zijn van uw grootste vijand.

In theorie kan iedereen elkaar besmetten met het corona-virus. Op de foto een ober aan de deur met mondkapje in het Spaanse Catral
Foto: © Christel Dubos / Schuld

Collega Bernd Timmerman meldde enige weken al vanuit zijn kennisperspectief dat een tweede golf te verwachten is, iets wat andere bladen nu ook brengen. Maar hij had ook iets te melden over het bestaan van het  MERS-virus met een 30% mortaliteit. Zouden de wetenschappers zich nu ook al druk bezighouden met een eventuele uitbraak van dat virus? Zouden de wetenschappers zich op dit moment ook al bezig houden met het ontwikkelen van een vaccin? Als er een vaccin tegen het Corona-virus komt, wat zijn de mogelijke bijwerkingen? Allemaal vragen die de toekomst van u en van mij in vraag stellen.

Hoe we het ook wenden of keren, fysiek, psychisch en economisch heeft het Corona-virus een totale ruïne veroorzaakt.

Grote posters en doeken die oproepen tot 1,5 meter afstand van elkaar zoals hier op een bouwplaats van BAM in Bergen (NH)
Foto: © Jolanda Amoureus / Schuld

Mensen die afstand tot elkaar bewaren. Grote posters die ons oproepen fysiek contact te mijden. Voor mensen die heel lichamelijk zijn is het best moeilijk om een tijd geen handen te schudden, knuffels te geven, of elkaar even een arm om de schouder te leggen Hoe zuidelijker je in Europa komt, des te meer behoort deze dingen tot de gewoonte.

Terrasje pakken gedurende de Corona-tijden zoals hier in Albatera
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Ik kom het terrein opgereden waar ik woon. Een hondje van de wat verderop woonachtige buren komt me begroeten en loopt direct naar zijn vriendje, een Belgische herder die 20 x zo groot is. Hij is zijn vriendje aan het vertellen dat ik er aankom. Enfin, wie kan dat nu weerstaan? Even de hondjes van de buren een dikke knuffel geven en nog meer knuffels terugkrijgen. Tussen mensen onderling zit het er op dit moment helaas een stuk minder in.

De samenleving met de mondkapjes, zoals hier in een werkbusje in Albatera, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Deze avond even wat rondgereden in de Spaanse Veja Baja, waar de terrasjes langzamerhand weer open gaan en mensen buiten een hapje kunnen eten. Een redelijke graadmeter over hoe het in Nederland en België zou kunnen verlopen als de lockdown verder afgebouwd wordt.

Ik ga ergens zitten en vraag aan de serveerster hoe het met haar en de zaak gaat. Ik vraag “het lijken mij best moeilijke tijden voor u”, waarop ik het alles zeggende antwoord krijg, “het zijn voor ons allemaal moeilijke tijden”. De Spaanse serveerster toont haar solidariteit en betrokkenheid met de hele samenleving. Het Spaanse woord “somos” betekent niet voor niets “wij zijn’. Waar we in het Nederlands, Frans, Duits en Engels twee woorden nodig hebben om een onderlinge verbinding uit te drukken hebben de Spanjaarden in hun taal slechts een enkel woord nodig.

Terrasje met sociale distantie zoals hier in Catral, Spanje
Foto: © Christel Dubos / Schuld

De straten zijn ondanks de verlichting van de lockdown in dit deel van Spanje verhoudingsgewijs nog steeds een stuk leger dan normaal. Het is opvallend en het voelt ook alsof er zich een ramp heeft voltrokken en de angst er nog stevig inzit.


De Spaanse premier Pedro Sanchez gaat het parlement vragen om nog 1 x de noodtoestand met een maand te mogen verlengen om de noodmaatregelen overzichtelijk af te bouwen. Hij zal hiervoor wel fiks in onderhandeling moeten met de Spaanse oppositiepartijen die niet staan te trappelen voor een verlenging.

De fiets en corona: De Valenciaanse autonome regering biedt subsidies aan haar burgers die een fiets of een elektrische fiets kopen. Op de foto een bord bij een horeca-gelegenheid waar klanten gevraagd worden hun handen te desinfecteren en de instructies van het personeel op te volgen met op de achtergrond een fiets
Foto: © Christel Dubos / Schuld

De persberichten doorlezende lijkt dat de autonome regio Valencia een “Coroniaans” voorschot op de Green Deal van Frans Timmermans heeft genomen. Een subsidieregeling voor de burgers waar 500.000 euro voor is vrijgemaakt maakt het inwoners van de Valenciaanse Gemeenschap mogelijk om een fiets met 75,00 euro subsidie kunnen kopen en een elektrische fiets met 250,00 euro subsidie.

250,00 euro subsidie op de aanschaf van een elektrische fiets, ter beschikking gesteld door de autonome Valenciaanse regering voor haar ingezetenen. Op de foto twee elektrische fietsen tegen een boom in Guardamar, Valencia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Immers mensen zouden angst hebben om het openbaar vervoer te nemen omwille van het mogelijke besmettingsgevaar. Als u daar het openbaar vervoer neemt bent u wel gehouden een mondkapje te dragen.Misschien toch een verkapt plan om mensen de auto uit te krijgen?

Cynisch vraagt uw verslaggever zich af of er naar verloop van tijd ook geen subsidies op auto’s komen omdat er teveel fietsers de dood zullen vinden in het Spaans verkeer dat niet gewend is aan veel fietsers op de wegen.  De meeste infrastructuur is daar totaal niet op ingericht.
Herbouwen op de ruïnes van de Corona-pandemie. Hoe zal het gaan lopen? Wordt het eerst toch economisch slopen?

Ferry van Talllink in de Estlandse hoofdstad Tallinn
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Vanaf 14 mei is het weer mogelijk geworden om uitsluitend voor vitale redenen met Tallink vanuit Tallinn, Estland naar Finland te varen. De Finse regering heeft recentelijk onder de noodtoestand een verlichting doorgevoerd.  Tallink/Silja Lines heeft een deel van haar vloot aan veerboten in de vaart gehouden om onder andere voedsel en medische goederen te kunnen vervoeren.

Kantoor van Fiat-Chrysler Nederland in Amsterdam
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het is u allen bekend, de autobranche heeft het ook zwaar. Het Italiaans-Amerikaans autoconcern Fiat-Chrysler zit met een probleem. Een financieel probleem om wel te verstaan. Het concern heeft aan de Italiaanse staat gevraagd om garant te staan voor een krediet van 6,3 miljard Euro dat zij wil betrekken bij de San Paolo Bank.

Filiaal van de Banco San Paolo in Turijn, Italië
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De Italiaanse regering maakte overigens bekend dat zij haar grenzen voor EU-burgers op 3 juni aanstaande, een dag na de nationale feestdag weer zal openen. Langzaam komt het leven weer wat op gang. Maar in welke vorm.

Schoolplein anno 2020 gedurende de Corona-crisis in Bergen (NH) Bord met “Geen ouders op schoolplein of in school”
Foto: © Jolanda Amoureus / Schuld

Ouders die in Nederland niet het schoolplein op mogen? Misschien nog wel het minste van alle zorgen. Hoe we het ook wenden of keren, we moeten onze ogen toch ook even gericht houden op de economie.

Filiaal van de Raiffeisenbank in Rettenberg, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De bancaire sector krijgt immers tik na tik te verwerken. De Raiffeisen Bank, zeg maar de bank voor voornamelijk de agrarische sector in Duitsland en elders verwacht een forse winstdaling ten gevolge van de Corona-crisis.

Kantoor van de HSBC Bank in Amsterdam, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De Britse Bank HSBC verloor deze afgelopen week op één dag maar liefst 200 miljoen dollar op de goudmarkt. Hoe ga je dat je baas uitleggen? Het verlies was direct gerelateerd aan de Corona-crisis en de prijsschommelingen.

Filiaal van de Noris Bank in Aken, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Deutsche Bank onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om haar dochteronderneming Noris Bank van de hand te doen. Deutsche Bank bekijkt op dit moment meer opties om haar zakencijfer niet te ver naar beneden te laten zakken onder de huidige moeilijke omstandigheden.

Stadion De Kuip, thuishaven van voetbalploeg Feyenoord, Rotterdam, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Als je niet met euro’s kan trappen, dan valt er thans ook niet te trappen tegen een voetbal en zeker niet in de Eredivisie. Thuishonk van Feyenoord Stadion de Kuipvraagt de Gemeente Rotterdam ook een financiële opsteker. Als de bal niet kan rollen, dan toch zeker de muntjes van de belastingbetaler?

Vliegtuig van Aer Lingus, opstijgend van luchthaven Schiphol, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Tja en dan als laatste, de luchtvaart. Eerst een humanitair bericht. De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus heeft vandaag haar honderdste vlucht naar China er op zitten alwaar de maatschappij beschermende middelen ging ophalen voor de mensen die aan de frontlinie medisch vechten tegen de gevolgen van de Corona-uitbraak.

Vrachtvliegtuig van Emirates op luchthaven Schiphol, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Tja, en dan de luchtvaartmaatschappij Emirates, shirtsponsor van nogal wat Europese sportclubs. De maatschappij overweegt een massa-ontslag van 30.000 medewerkers. Geen ge-sheik, niet iedere Arabier meer even rijk.