Europese samenwerking op de tolwegen: Gemak dient de mens

0
684
Tolpoort met een "laan" voor "tele peaje" nabij Tarragona in Spanje. foto © Peter-Vincent Schuld
Europese samenwerking op de tolwegen: Gemak dient de mens
door: Peter-Vincent Schuld
De wegen van Europa doorkruisend. Bij het tolpoortje in Frankrijk gaat het “biep”, bij het tolpoortje in Italië gaat het “biep”, het zelfde geluidje klinkt zachtjes door de auto bij het passeren van de tolpoorten in Spanje en Portugal.
Tolpoort nabij Lyon
foto: © Peter-Vincent Schuld
Voor wie is “vastgeroest” tussen de polders en de rode bakstenen van de foeilelijke vinexwijken, voor wie is “vastgezogen” in de Hollandse klei of wie zoals de Vlamingen dat zeggen, geboren is met een baksteen in de maag en dus gaat bouwen op de eigen vierkante meter en daar niet meer vandaan komt, zal het niet veel interesseren. Maar de meeste Vlamingen en Nederlanders reizen graag. Ze pakken de auto en hup de grens over.
Maar eenmaal net de grens over vanuit het noorden naar het zuiden, daar begint het. Het eerste tolpoortje doemt op als u op de snelweg een stukje Frankrijk inrijdt.
Tolpoort bij het Italiaanse Venetië
foto: © Peter-Vincent Schuld

Even in de rij aansluiten, ticket pakken en doorrijden, op naar de “Gare de Peage” Creditcard of pasmunt?

Maar Europa is Europa. Vrij verkeer en het wegnemen van obstakels. Het makkelijker verplaatsen van het ene land naar het andere.

Sinds jaar en dag kennen we de beelden van de vakantiegangers die snel even van baan veranderen als ze merken dat ze in de “laan” van de Telepeage staan. Telepeage, bestaat uit een kastje en een detector aan de tolpoort dat u achteraf factureert voor de gereden trajecten op de tolwegen.

Allemaal in de rij om met creditcard en pasmunt af te rekenen bij de tolpoortjes zoals hier nabij Lyon, Frankrijk
foto: © Peter-Vincent Schuld
“Ja, dat is alleen maar voor de Fransen of Spanjaarden”. Niets is minder waar. Organisaties als de ANWB in Nederland en de VAB en Touring in België verkopen ook u dit kleine kastje dat u achter de voorruit kunt plakken en zorgeloos u doet verplaatsen over de tolwegen in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal.
.
Aan de eind van een beperkte periode ontvangt u een totaalnota en wordt het totaalbedrag afgeschreven van uw bankrekening.
tolkastje achter de voorruit in de auto waarmee u ongestoord de tolwegen in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal kunt berijden.

We weten het, verplaatsen we ons door andere landen, dan hebben we een kans dat we tolwegen tegenkomen. Ieder land heeft zijn eigen identiteit en eigen gewoonten. In Nederland kennen we slechts de Kiltunnel nabij Dordrecht en de Westerscheldetunnel waarvoor betaald moet worden, een sinds mensenheugenis bestaand privaat tolbruggetje in Nieuwerbrug waar voor een enkele passage 50 cent neergelegd dient te worden en in België kennen we de Liefkenshoektunnel, maar daar houdt het op.

.
Maar het gemak van een tolkastje dat ook door niet ingezetenen van Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal gekocht en gebruikt kan worden, een kastje dat niet alleen de gebruikers van de tolwegen en tolbruggen verbindt maar ook de exploitanten en concessiehouders met elkaar doet samenwerken vergt wel een serie voorwaarden. Een identieke munt zonder koerswisselingen en wisselkosten, een juridisch systeem dat zorgt voor de juiste verrekening van inkomsten en de BTW voor de concessiehouders, een systeem dat de privacy van de weggebruikers beschermt en bovenal een juridisch systeem dat er voor zorgt dat een samenwerking tussen deze landen mogelijk maakt. Het begint bij afspraken en verdragen en het eindigt bij afspraken en verdragen.
.
Hoe we het ook wenden of keren; Uw reisgemak, uw valutagemak en uw waarborging van de privacy is een rechtstreeks voortvloeisel van de Europese samenwerking binnen de Europese Unie en de daar door geboden mogelijkheden. Met de grote vakantieuittocht binnen enkele maanden wellicht het overwegen waard.
Vakantieverkeer bij de tolpoorten in Lyon
foto: © Peter-Vincent Schuld

Goede reis, rij voorzichtig en houd de biepjes beperkt tot de tolwegen en niet die van de alcoholmeters die in het rood uitslaan.