Europol opent kantoor in Tirana: Is Albanië een rovershol of een nette kandidaat voor lidmaatschap EU?

0
596
Albanië is bekend omwille van haart welig tierende en grensoverschrijdende niets ontziende criminaliteit. Heling van gestolen auto's en auto onderdelen behoren hier ook toe. Je weet nooit of je "eerlijke" handel hebt of gestolen goed. Op de foto een handel in autonderdelen in de omgeving van Durres, Albanië Foto: © Peter-Vincent Schuld

Europol opent kantoor in Tirana: Is Albanië rovershol of nette kandidaat voor lidmaatschap EU?

door Koos van Houdt

De politie is je beste vriend. Als het goed is zijn de dienders daar, waar ook de misdaad welig tiert. Is dat de reden dat de Europese politiedienst Europol, gevestigd in Den Haag, vorige week trots aankondigde een bijkantoor te hebben geopend in Tirana?

.

Tirana is de hoofdstad van Albanië. Het landje op de zuidelijke punt van de Balkan staat bekend als voormalige communistische vazalstaat. Buitenlanders die het land bezoeken hebben ook heel andere ervaringen. Je moet niet gek opkijken als je soms moet rennen voor je leven. Na de val van het IJzeren Gordijn in 1989 is het land vooral bekend geworden als rovershol en crimineel centrum van Europa. De slag rond Kosovo in 1999 had alles te maken met etnische spanningen tussen de Serviërs en de Albanezen in de regio.
Maar nu leven we in een andere tijd. Toch? Nou ja, het is niet voor niets dat Albanië is uitgekozen om als eerste land op de Balkan een kantoor van Europol te kunnen openen. Maar het is ook niet voor niets dat daarover zes jaar is onderhandeld. Zes jaar, terwijl het op zichzelf een eenvoudige afspraak is.

.
Albanië heeft al een ‘nationale’ functionaris op het kantoor van Europol in Den Haag. Maar die kan pas goed functioneren, wanneer er ook in het land zelf voldoende draagvlak en organisatie is om goed samen te werken tegen de misdaad.
Maar ja, als de criminelen het voor het zeggen hebben in een land, is het natuurlijk moeilijk toestemming te geven om de politie zo dichtbij te laten komen. Albanië, met andere woorden, staat op een kruispunt. Dat blijkt niet alleen uit het moeizaam uitwerken van een plan inzake meer samenwerking tussen de politie van een land en de collega’s overal elders in Europa. Het blijkt ook uit de moeizame wijze waarop, zelfs nog kort geleden, verkiezingen verlopen. Recent bleek het nog moeilijk nieuwe gemeenteraden te verkiezen.
De Europese Unie is niet bepaald een organisatie die het van het verleden moet hebben. Sterker nog, een lidmaatschap voor Albanië zou heel goed kunnen leiden tot een beter en gezonder lot voor het land. Maar zal het rovershol Albanië het pikken dat de hele Europese Unie om de deur komt kijken om de lucratieve praktijken van de misdaad om zeep te helpen?

Hoofdkantoor van Europol in Den Haag.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Officieel probeert het land om lid te kunnen worden. Dat proces is al zover gevorderd dat in oktober de Europese Raad een knoop zal moeten doorhakken. Wordt Albanië officieel kandidaat-lid en gaat de Europese Unie met dat land verder onderhandelen? De afgelopen maand bleek de onenigheid daarover in Brussel nog groot. Nederland probeert met voldoende andere landen Albanië nog een poosje buiten de deur te houden.
Maar er zit een andere kant aan het verhaal. Jongeren in Albanië voelen zich meer verbonden met hun leeftijdgenoten elders in Europa, dan met het eigen criminele verleden van hun ouders en grootouders. De Europese Commissie heeft inmiddels de deur voor het land op een kier gezet.

.
Nog niet zo lang geleden ging Federica Mogherini niet alleen op bezoek bij de regering, maar ook de universiteit van Tirana. Daar sprak ze de studenten toe. Ze vertelde hen dat het uitwisselingsprogramma ‘Erasmus+’ voor Albanese studenten openstaat. “Ik ben zelf van deze ‘Erasmus-generatie’, zei ze in haar toespraak. Het leverde haar veel studentikoos applaus op.

.
In ieder geval is de uitwisseling van studenten een bouwsteen in de Europese strategie om zoveel mogelijk de misdaad in Albanië te ondermijnen. Maar de vestiging van een kantoor van Europol in Tirana bewijst, dat ook in Brussel de problemen rond de georganiseerde misdaad in het land niet worden onderschat.