EXCLUSIEF!! Als boeven behandeld in Zweden als VIP’s uitgenodigd in Nederland

1
2192
De Senegalese broers Pape Matar en Ibralo Fall worden door de Nederlandse autoriteiten van harte welkom geheten in Nederland na de "onrechtmatige uitzetting" door Zweden waar ze vanuit Nederland naar toe reisden om op prive-bezoek te gaan foto © Mieke Harms

                                 EXCLUSIEF!

 

Als boeven behandeld in Zweden, als VIP’s uitgenodigd naar Nederland

Door Koos van Houdt

Onze Senegalese vrienden Pape Matar (26) en Ibralo Fall (23) mogen alsnog naar Nederland komen. Na meer dan zestig dagen detentie in Malmö (Zweden) werden ze als boeven gedeporteerd naar eigen land en mogen nu als vrienden alsnog naar Nederland. Voor hen werd een bijzondere spoedprocedure geregeld voor een nieuw visum, dit keer alleen voor ons land. Ze hoefden niet opnieuw leges te betalen.

Het is alleen te hopen voor onze vrienden dat er tickets voor ze zijn, die ze ook nog goed kunnen betalen. De goedkoopste retourvluchten vanuit Dakar, zagen we na een klein onderzoek, waren van de KLM ter plaatse. Dat kwam goed uit, want met het visum dat ze nu van de Nederlandse ambassade in Dakar krijgen, mogen ze geen tussenlanding elders in de Europese Unie maken. Toch was zo’n ticket Dakar-Amsterdam en weer terug rond 500 euro per stuk. In het kader van goedmaken, wat ook Nederland hen heeft aangedaan, zou duizend euro extra van ons belastingbetalers, niet eens gek zijn. Of misschien moet Nederland het regeringsvliegtuig maar op en neer naar Dakar laten vliegen. Maar dat is wellicht een al te gewaagde gedachte van ons als onafhankelijke journalisten.


De twee Senegalese broers die wonen en werken in hun vaderland en op vakantie wilden naar hun vader en stiefmoeder in Nederland, zijn na een onverkwikkelijke en voorlopig onopgehelderde detentie van meer dan zestig dagen in Zweden terug in Senegal. Als boeven geboeid, met voor beide zes man politie, werden ze maandag in een gecharterd vliegtuig in Malmö gezet. Net zoals de Zweedse politie raakte het vliegtuig de weg kwijt. Mauritanië bleek niet op de hoogte van de vlucht en weigerde doortocht. Een dag later lukte het wel.
Hoe kwamen ze in Zweden? Gewoon op 23 juli met de Flixbus van Groningen naar Malmö. Waarom gingen ze daar heen? Gewoon omdat daar een neef van ze woont. Drie maanden in Nederland op een Schengenvisum, dat in naam vrij reizen in het hele Schengengebied mogelijk maakt. Dus wat belette hen ook daar een kort deel van hun vakantie door te brengen? De Flixbus reed hen zonder problemen door Duitsland en Denemarken via de Oresundbrug tot dicht bij Malmö. Daar ging het mis. Het is allemaal te lezen in vorige bijdragen over dit thema op Facts Found.


Zoveel is duidelijk. De Zweden beroepen zich op een eigen interpretatie van een afzonderlijke regeling bij het Schengenverdrag. In tijden van grote nood zou het land, ook nadat het twee keer een half jaar toestemming van de Europese Commissie had om er grenscontroles bij de binnengrens op na te houden, voor perioden van een half jaar zichzelf weer toestemming mogen geven voor dit soort grenscontroles. Maar volgens dat eigenaardige verdrag, dat naar de geest het Schengenverdrag ondermijnt, mag dat alleen in tijden van concrete dreiging. Ook mogen alleen personen worden tegengehouden, die concreet verdacht worden van mogelijke terroristische acties of andere grensoverschrijdende criminaliteit.


Het gekke van dit geval was, dat onze Senegalese vrienden geldige reisdocumenten hadden. Ze zouden maar kort in Zweden blijven en ze hebben er geen pogingen gedaan asiel aan te vragen. Dus zou naar de letter van dat eigenaardige gedrag hen moeten zijn aangezegd van welke onwettige handelingen zij werden verdacht. Dat gebeurde niet. Tot op de dag van vandaag moeten ze ernaar gissen van welke criminele activiteit ze worden verdacht door de Zweden.
Omdat het land na de nodige publiciteit ook in eigen land, de bui zag hangen, hebben ze nu maar de Nederlandse autoriteiten ervan beschuldigd ten onrechte Schengenvisa voor deze twee broers te hebben uitgegeven. Maar ook bij die laatste beschuldiging, gedaan nadat de broers definitief op het vliegtuig naar Senegal zaten, werden man en paard niet genoemd.

In al die weken was er geen Zweeds departement dat de vingers wilde branden aan journalistieke vragen vanuit Zweden zelf of vanuit Nederland. Iedereen verwees naar de woordvoering van de Zweedse politie, alsof dat een staat in de staat kan zijn. Die verwees weer door naar de eigen regionale afdeling Zuid, die verantwoordelijk was voor de vreemde vorm van detentie zonder formele arrestatie. Elk antwoord op vragen, die daar werden gedeponeerd, bleef uit.

De enige logische conclusie moet dus zijn, dat het zo democratische, sociale, inclusieve en transparante Zweden zich hier aan praktijken heeft schuldig gemaakt, die rieken naar een politiestaat. Bovendien hebben de Zweden zo effectief het vertrouwen beschaamd, wat we eigenlijk zouden moeten hebben in het product ‘Schengenvisum’. En Nederland? Nederland deed al die weken niets. Dat kunnen we niet, werd officieel vanuit buitenlandse zaken gemeld. Ook daarbij zijn vraagtekens te zetten.

Hoezo kunnen Europese lidstaten elkaar niet onderling aanspreken over een Europees verdrag dat ze met elkaar hebben gesloten? Er zou een hele verhandeling over soevereiniteit, nationale soevereiniteit en Europese soevereiniteit over gehouden kunnen worden. Maar het Verdrag van Lissabon is duidelijk: de Europese Unie heeft zich verenigd in zaken van vreemdelingenbeleid, migratie en asiel.
Maar goed, ook al zou deze oude, deze verouderde leer over nationale soevereiniteit nog wel geldend zijn, dan nog blijft van Europese samenwerking inzake Schengenvisa weinig over, wanneer de lidstaten niet van harte en openlijk met elkaar samenwerken. Door alle publieke aandacht lijkt dit uiteindelijk toch tot het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag te zijn doorgedrongen.

Toen woensdag eindelijk onze twee vrienden in het eigen vaderland Senegal waren teruggekeerd, boog het ministerie opeens als een knipmes. De vele verzoeken, mails en telefoontjes uit Bedum, waar vader en stiefmoeder wonen, bleken opeens allemaal gehoord en verhoord te kunnen worden. Een citaat: “In bijzondere gevallen kunnen visa snel (binnen 2 werkdagen) worden afgegeven door onze ambassade in Dakar. Gelet op alle vervelende gebeurtenissen in Zweden kunnen we de twee snel aan een nieuw visum helpen”.En: “In dit bijzondere geval kunnen we afzien van de visumleges”.
Dit standpunt zou het Nederlandse ministerie niet hebben kunnen innemen als de Zweden gelijk zouden hebben met hun suggestie van terroristische of anderszins criminele verdenkingen. De Zweden staan dus publiek te kijk binnen de Europese Unie.

1 REACTIE

  1. Kleine correctie: ook een KLM-ticket kan in dit geval niet gekocht worden omdat er dan een overstap is in Frankrijk…en dat is niet toegestaan met dit speciale visum(met territoriale beperkingen en daardoor alleen in Nederland geldig) Er moest dus worden gekeken naar een ander ticket en die is gevonden bij Royal Air Maroc.

Comments are closed.