Explosie nabij ziekenhuis Gaza: Hoe u belazerd werd door de grote media en Hamas!

0

Door Peter-Vincent Schuld, met medewerking van Christel Dubos, Koos van Houdt en Jacob Shekrel

Uw redacteur is boos. Onder meer Nederlandse en Belgische media presteerden het gisteren valse informatie voor waar te verspreiden door te melden dat Israël een ziekenhuis in Gaza had bestookt. Dat ging vandaag “vrolijk” door.

NRC en NOS verspreiden nepnieuws en foutieve informatie

Logo NRC Handelsblad

Wat bleek, en dat was gisterenavond al duidelijk, dat Israël die aanval helemaal niet uitgevoerd kon hebben. Wat hebben we op de redacties her en der toch sukkels. Men wist binnen de kortste keren te melden dat er sprake zou zijn van 500 doden afgaande op uitlatingen vanuit Gaza die totaal niet verifieerbaar zijn. Tegen opzettelijke domheid is geen kruid gewassen. Het enig medium dat in Nederland na de explosie nog enig fatsoen had was Geenstijl die duidelijk maakte dat je helemaal niet met zekerheid kon stellen dat het een Israëlische aanval was geweest. De zogenaamde kwaliteitskrant NRC wist ook met zekerheid te stellen dat het een Israëlische aanval was geweest. Nu weet u waar u de kranten het best voor kunt gebruiken, namelijk als aanmaakmiddel voor de open haard. Zelfs, heden 18 oktober 2023, 19.00 uur stelt NRC nog steeds in vraag wie verantwoordelijk is voor de explosie in Gaza. Riooljournalistiek of baggerjournalistiek?

citaat van de NRC-website van vanavond 18 oktober 2023 waarop NRC nog steeds de vraag stelt wie er verantwoordelijk is voor de explosie bij het ziekenhuis in Gaza, tegen beter weten in
Beeld © NRC

Wat ben ik blij dat ik zelf de traditionele media heb verlaten en mij ben gaan bezighouden met echte journalistiek, namelijk waarheidsvinding, her en der voorzien van commentaren.

Wat zit er tegenwoordig voor schorem, gajes en brandhout op de redacties? Wat mij betreft kan een groot deel aldaar, zoals het Jiddisch woord het zo mooi aangeeft, gaan wieberen.

NOS, NRC, noem maar op, ze helpen het vertrouwen van de nieuwsconsument naar de gallemiezen  (ook een Jiddisch woord).

Leugens en de gesjochten journalistiek

Beelden van een beveiligingscamera in Israël ten noorden van de grens met Gaza die het afvuren en het treffen van een eigen doel laat zien
Beeld: Via Saul Cohen

Wij wisten de hand te leggen op een video van een bewakingscamera waarvan we de authenticiteit hebben kunnen controleren en verifiëren. De camera bewaakt een bedrijventerrein in Israël ten noorden van Gaza. Aan de rechterzijde is de locatie te zien vanwaar de raketten in Gaza worden afgevuurd, het moment waarop ze worden afgevuurd en hun mislukt vuurwerk terechtkomt op……nee niet op een ziekenhuis maar op een parkeerplaats nabij het betrokken ziekenhuis.

Hieronder tonen we u een kaart van waar de raketten werden afgevuurd en dat ziet u ook meteen de overeenkomsten met de hierboven getoonde video van waar de raketten zijn afgevuurd door de Islamitische Jihad. We hebben kunnen vaststellen dat als lanceerplaats, een begraafplaats is gebruikt ten zuidwesten van het bedoelde ziekenhuis. Over een logistieke distributieketen van vermeende slachtoffers gesproken.

Kaart waarop de locatie wordt geduid van waaraf de raketten zijn afgevuurd waarvan er eentje in de nabijheid van het ziekenhuis in Gaza terecht kwam
Beeld: © IDF

Dan gaan we kijken naar de beelden van Al Jazeera, waarvan de cameraman zich ten noorden van de lanceerinstallatie bevond. U ziet de raketten die worden afgevuurd en dan, ziet u een explosie in Gaza. Ondanks het bewijs dat Al Jazeera zelf geleverd heeft, blijft Al Jazeera de schuld in de schoenen van Israël schuiven.

Beelden van de TV-zender Al Jazeera waarin de maker zelf het bewijs levert dat de explosie werd veroorzaakt door het afvuren van een raket door Islamitische Jihad
Beeld: © Al Jazeera

Feitelijk werd niet het ziekenhuis geraakt maar een parkeerplaats bij dat ziekenhuis. Dat zien we ook terug op de beelden die gemaakt werden na de explosie.

De persoon die dit gefilmd heeft laat het overduidelijk bewijs zien van de plaats van inslag van het bedoelde projectiel en dat is niet het ziekenhuis zelf
Beeld: © Hamas

Het feit dat Israël dit door Hamas in de schoenen geschoven krijgt is een grove leugen. De media die deze berichtgeving één op één overnamen en nog steeds verspreiden zonder een (forensische) check te hebben gebruikt laten zich willens en weten prostitueren door Hamas, waar bij de Palestijnen toch echt de mediagenieke pooiers zijn. Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in de vermeende Palestijnse gebieden? Vergeet het maar. Langzaam zie je de berichten in andere media qua toon, taalgebruik etc. veranderen, maar het kwaad is al geschied. Immers het gaat in de nieuwsvoorziening vaak niet meer over feiten maar over de primair neergezette beeldvorming die bij herhaling dus volstrekt onjuist blijkt te zijn.

Media die onderdeel uitmaken van mediabedrijven dan wel gefinancierd worden met uw belastinggeld maken zich hier schuldig aan. Vinden we het dan gek dat burgers geen vertrouwen meer hebben in de traditionele media?

Bij Facts Found hebben we ons niet laten meeslepen door de waan van het moment, maar we zijn eerst in alle rust de beelden en de kaarten gaan bestuderen.

Wat zien we nog meer wat u weer niet verteld werd?

U ziet dat het projectiel laag bij de grond ontploft, dat betekent dat het projectiel niet primair een gebouw heeft geraakt. Dan kijken we naar het ontbrandingsproces. Gelet op de enorme hitte die vrijwel meteen na impact vrijkomt duidt op het ontbranden van brandstoffen, in deze de resterende brandstof van de afgevuurde raket en de brandstoffen in de voertuigen op de parkeerplaats waar het projectiel feitelijk is neergekomen. Het is dus geen aanval met een type projectiel dat door Israël gebruikt wordt. De felle intens rode gloed verraadt de aanwezigheid van brandstoffen. Normaal zie je eerst rook en stof door de ontploffing en dan vuur, hier zie je eerst en louter vuur. Ook de verspreiding van het vuur duidt op verspreiding van vlam gevatte brandstoffen.

Beelden van vlak na de explosie
Beeld: © Hamas

De Israëlische legerwoordvoering ontkent met klem iets met de explosie te maken te hebben en wijst direct met de juiste vinger naar de Islamitische Jihad. Maar wie gelooft de Israëlische legerleiding nog, na eerst door de mondiale media te zijn voorgelogen? Tegen geconstrueerde leugens is geen kruid gewassen.

Persconferentie van het IDF waarin ten stelligste en onderbouwd ontkend wordt dat Israël ook maar iets te maken had met de explosie nabij het ziekenhuis in Gaza
Beeld: © IDF

Maar er is nog een leugen die we ontkrachten via de navolgende video. De ziekenhuizen in Gaza zouden geen elektriciteit hebben. Wat doen die enorme ongeschonden zonnepanelen dan op de daken van het betrokken ziekenhuis? Wie is hier nu gek?

Deze videobeelden tonen aan dat het ziekenhuis nog recht overeind staat en dat er zonnepanelen op het dak staan.
Beeld: © Hamas

Wie vertelt hier leugens? Als het voorliegen van burgers geen vorm van grensoverschrijdend gedrag is, dan weet ik het niet meer, dus de betrokken en verantwoordelijke collega’s kunnen beter als straatveger gaan werken, dan nemen ze nog iets op.

Maar talloze projectielen die zijn afgeschoten door Hamas en de Islamitische Jihad zijn in Gaza terecht gekomen omdat ze kwalitatief laagtechnologische troep gebruiken. We hebben een kaartje in handen met daarop een tabel waaruit blijkt hoeveel “eigen projectielen” eigen gebied raken. We hebben de informatie geverifieerd en deze is kloppend.

Kaartje en tabel met de locaties waar de projectielen die door Hamas en de Islamitische Jihad zijn afgeschoten die in eigen reservaat terecht zijn gekomen.
Beeld: © IDF

Dus nog even alles op een rijtje

1) Zoals u op de beelden kunt zien, is het ziekenhuis dat zogenaamd gebombardeerd zou zijn, wat niet het geval is, nog volledig intact, de explosie had plaats op de parkeerplaats van het ziekenhuis.

2) De schade werd primair gevormd door uitgebrande auto’s op die bewuste parkeerplaats.

3) De woordvoerder heeft ondubbelzinnig en feitelijk de aantijgingen aan het adres van Israël weersproken en onomstotelijk weerlegd door het openbaar maken van afgetapte  verbale communicatie.

4) Hamas is een recidiverende organisatie waar het verspreiden van leugens en propaganda aangaat.

5) In het geval Israël een raket had afgevuurd of een bom had laten vallen dan was er een krater zichtbaar geweest en was het gebouw volledig vernietigd.

6) Met een grondoffensief op komst, waarbij alle ogen op Israël gericht zijn, heeft Israël er totaal geen belang bij om een ziekenhuis aan te vallen.

7)  De schade die is toegebracht door de explosie aan de voertuigen bij het ziekenhuis komt overeen met de schade die over het algemeen ontstaat na gebruik van de door Hamas en de Islamitische Jihad gebruikte  raketten.

8) Er zijn dus authentieke opnames van gesprekken tussen 2 terroristen die met elkaar spreken over dat het een door de Islamitische Jihad afgevuurd projectiel was en dat de restanten van het explosief overeen kwamen met door Hamas gebruikte raketten.

9)  Dat het ziekenhuis nog volledig intact was blijkt uit het dat zowel tijdens als na de explosie de zonnepanelen op het ziekenhuis nog volledig intact waren.

10: Het ziekenhuis lag direct in de lijn lopende vanaf de locatie waar de projectielen zijn afgevuurd en het beoogde doel.

11) Er is geen beeldmateriaal of ander bewijs dat massaal doden zijn gevallen. Iedereen kan onder een laken, een deken of in een lijkzak gaan liggen, maar dat bewijst nog niet dat diegene morsdood is. We zien nergens bloedvlekken, geen delen van lichamen, we zie sowieso geen lichamen. Niets van de beweringen van Hamas is op enige manier gestaafd.

Instagrambericht van het Israëlisch leger waarin zij het nepnieuws in de media hard op hun plaats zetten
Foto: © IDF

Terecht dat het Israëlisch leger woest is omdat zij valselijk wordt beticht van het bombarderen van een ziekenhuis. Via een Instagrambericht nagelt zij diverse verspreiders van nepnieuws aan de schandpaal.

Maar de Belgische krant De Standaard gaat kort na de middag gewoon door met het verspreiden van leugens. Ook de Belgische krant Het Nieuwsblad houdt de onzin in stand.

De Belgische krant De Standaard blijft kort na de middag onverkort volhouden dat er sprake is geweest van een bombardement
Beeld: © De Standaard

Wilt u echt weten wat er feitelijk aan de hand is, kunt u beter ons volgen. Wij zitten op de feiten, maar qua snelheid niet op hete kolen.

Met conclusie:

Meme over de ziekelijke Jodenhaat

Op het internet circuleert deze meme. Hoe toepasselijk, de meme beschrijft de werkelijke feiten.

Stop met het in leugens en propaganda trappen. Voor feiten moet u bij ons zijn.

  • Journalistieke verantwoording: Dit verhaal heeft in de loop van de avond van 18 oktober en in de nacht daaropvolgend (19 oktober enige aanpassingen, herzieningen en verbeteringen ondergaan. (PVS)