Het aardgas zal gaan van Rusland naar China door het land van Dzjengis Khan

0
1878
Standbeeld van Dzjengis Khan in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Rusland, land met gigantische gasreserves. China, land met een niet te stillen honger naar energie. 1 + 1 = 2. Maar ondanks dat gas kan vervliegen, zal het niet vanuit Rusland naar China vliegen. Mongolië is bij uitstek het land waardoor Russisch gas naar China getransporteerd kan worden. Het land was een satellietstaat van de voormalige Sovjet Unie en ondanks enige verwijdering enkele decennia terug zijn de banden tussen Mongolië en Rusland weer aan het versterken.

Er zal dus een pijpleiding moeten komen die het Russisch gas naar China brengt. Als het aan de grootste Russische energiemaatschappij Gazprom en de huidige Mongoolse regering komt zal liggen komt deze er. Gazprom en de Mongoolse regering hebben deze week via een videoconferentie de mogelijkheden besproken van een pijpleiding door Mongolië. De twee landen zijn hebben een intentieovereenkomst gesloten die tot doel heeft om tot de oprichting van een gezamenlijke onderneming te komen om de (route)technische mogelijkheden voor het bouwen van een pijpleiding in kaart gaat brengen

Ruige Mongoolse vlakten
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Met de komst van een nieuwe pijpleiding vanuit Rusland versterkt Gazprom haar positie op de internationale energiemarkt.De nieuwe pijpleiding die nu in de “pijpleiding” zit zal per jaar tot zo’n 50 miljard kubieke meter hoogcalorisch aardgas naar China kunnen transporteren.