Het uitgeven van Schengenvisa tikt lekker aan

0
622
Schengenbuitengrens in de Haven van Hoek van Holland foto © Peter-Vincent Schuld

Het uitgeven van Schengenvisa tikt lekker aan

door Koos van Houdt

Onze twee Senegalese vrienden Pape Matar en Ibralo gaan deze week weer naar huis. Zij hebben ieder de Nederlandse schatkist ongeveer 500 euro rijker gemaakt. Wat Zweden heeft bezield het eerste deel van de vakantie van deze jongens te verzieken, weten we nog steeds niet. Maar wellicht kan ook de staat Nederland een schadevergoeding aan de collega’s in Zweden vragen.

Wat is namelijk het geval. Nederland verdient stevig aan het uitgeven van Schengenvisa. Op dit moment ongeveer 300 miljoen euro per jaar. Daarvoor worden ongeveer 600.000 Schengenvisa verstrekt. Gemiddeld laat elke bezoeker, die op zo’n visum naar de Europese Unie komt, dus ongeveer 500 euro achter in de economie. Zakelijke reizigers wat meer, vakantiegangers wat minder. Maar toch.
Dat staat allemaal in het rapport ‘Toegangswaarde: maatschappelijke kosten en baten van het Schengen-visumbeleid voor Nederland’. Het rapport werd twee weken geleden, op zaterdag 13 oktober op de website van de rijksoverheid en van het ministerie van buitenlandse zaken geplaatst. Het is de neerslag van een onderzoek door het SEO Economisch Onderzoek uit september.
Enkele kerngetallen uit het rapport: “Het aantal visumaanvragen voor kort verblijf in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen tot 621 duizend in 2017. Dit is een stijging van 45 procent ten opzichte van 2011. De groei van het aantal visumaanvragen wordt grotendeels veroorzaakt door de toenemende welvaart in opkomende economieën. SEO verwacht dat het aantal visumaanvragen in 2020 is toegenomen tot 700 à 900 duizend en in 2025 tot 0,8 à 2 miljoen. De baten van het visumbeleid zijn hoger dan de kosten.”
Het rapport sluit de ogen niet voor de nadelen van het verstrekken van visa. Toeristen brengen niet alleen geld in het laatje, maar veroorzaken ook (kleine) schade. Sommige visumhouders misbruiken het visum om te proberen een lang verblijf af te dwingen. Maar in doorsnee is het een lucratieve zaak om Schengenvisa te verlenen. Goed voor de Europese interne markt. En als er via zakelijke visahouders economische akkoorden gesloten worden, is dat ook gunstig voor de Europese economie.
Stef Blok, minister van buitenlandse zaken, ziet het wel zitten. Hij schrijft aan de Tweede Kamer: “Dit rapport onderzoekt opties om de uitvoering van het visumbeleid verder te optimaliseren om de kansen die gepaard gaan met deze ontwikkeling maximaal te benutten. Nederland heeft er belang bij dat het visumbeleid efficiënt wordt gerealiseerd, vanuit de Rijksoverheid zal daarop gezamenlijk ingezet blijven worden.”
Pape Mater en Ibralo hebben die positieve benadering alleen na bijna zeventig dagen onterechte opsluiting in een Zweeds detentiecentrum, nog enigszins kunnen ervaren. Zij kregen althans een nationaal visum, nadat het departement van buitenlandse zaken had vastgesteld dat ze onterecht een heftige periode hadden meegemaakt. Nu ze hun vakantie in Bedum alsnog hebben kunnen vieren, is de ergste onrust wel geweken. Maar ze hebben die gretigheid en gastvrijheid, die minister Blok in het vooruitzicht stelt, toch niet echt kunnen ervaren. Zowel in Nederland als in Zweden zijn er acties voor genoegdoening op gang gekomen. Even langs bij minister Blok: die verdient genoeg aan het uitgeven van Schengenvisa. En hij weet dat ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here