Het viaduct bij Millau: Een bijzonder bouwwerk

Peter-Vincent Schuld

Nog een paar weken en veel van u gaan weer met de auto vakantie. Auto’s en caravans volgepakt over de Franse autowegen richting het zuiden. Zo snel mogelijk op de plaats van bestemming aankomen. Denkt u een beetje om uw veiligheid en die van andere automobilisten? Enfin genoeg vaderlijk advies. Alhoewel? Weet u overigens wel waar u rijdt en wat het verhaal is van de plekken die u passeert? Ik kan me zo voorstellen dat het u, tot het moment dat u op de plaats van bestemming bent aangekomen, wellicht geen moer interesseert. Of toch wel? Heeft u dat nooit als u een plek passeert , dat u zegt; “goh dat heb ik op televisie gezien” of “daar heb ik over gelezen”.

Sommige zaken die worden gebouwd, zijn spectaculair en de aandacht blijft beperkt tot het moment van bouw en de opening waarna het vervolgens tot de gebruikelijkheden van alledag gaat behoren.
Daarom nemen we u ditmaal mee naar het zuiden van Frankrijk. Om precies te zijn naar Millau. Bij het ongeveer 21.000 inwoners tellende plaatsje komen twee rivieren samen; de Dourbie en de Tam. Twee rivieren die samenkomen, op zich niet wereldschokkend of bijzonder. Maar de rivier de Tam en de vallei waardoor zij stroomt zorgde voor een probleem. Een stevig probleem. Het was niet eenvoudig om van de ene kant naar de andere kant van de bergen te komen waar deze rivier door de vallei stroomt.

Het toenemend verkeer moest bocht na bocht maken om zo vervolgens dwars door het plaatsje Millau zuidwaarts of noordwaarts te rijden, naar gelang de gewenste reisrichting, Millau en de rivier de Tam zorgde voor een bottleneck voor het doorgaande verkeer daar in het Franse departement Aveyron.

Om ook zowel het pittoreske Millau als de verderop gelegen E25 A7/A6 (Route du Soleil) te ontlasten werd besloten om een gigantische tuibrug te bouwen waarvan de brugpijlers qua constructiehoogte behoren tot de hoogste ter wereld.

brug-millau
Zicht op het stadje Millau in Frankrijk met op de achtergrond de imposante brug foto © Peter-Vincent Schuld

De hoogste pijler van de brug is zelfs 19 meter hoger dan de Eiffeltoren. Een technisch en bouwkundig hoogstandje. Een lengte van bijna 2,5 kilometer en een hoogte van 343 meter. Ga er maar aan staan. Leuk detail is dat de brug gebouwd werd door de bouw- en consessieonderneming Eiffage, die ook de Eiffeltoren gebouwd heeft. Eiffage is ook verantwoordelijk voor de tolexploitatie van de brug die zo’n slordige 414 miljoen Euro heeft gekost, met inbegrip van de tolpoorten. In 2004 kwam deze brug gereed en werd deze feestelijk geopend door toenmalig president Jacques Chirac.

brug-Millau
Viaduct bij Millau in Frankrijk met op de voorgrond de rivier de Tam foto © Peter-Vincent Schuld

Het viaduct van Millau is één van Frankrijks belangrijkste infrastructuurwerken met een opmerkelijk tintje. Het stalen brugdek van maar liefst 36.000 ton zet uit bij warmte en krimpt iets bij koude. Bij de bouw van dit soort enorme bruggen met grote hoogtes zijn in het verleden helaas vaak slachtoffers onder de werklieden te betreuren geweest. Om dit soort trieste gebeurtenissen te voorkomen werd gekozen om werven aan de noordzijde en zuidzijde van de brug te hebben waar de brug geassembleerd werd. De brugonderdelen, ieder stuk uniek, werden geproduceerd in de fabriek van Eiffage in Fos-sur-Mer en werden over de weg naar Millau getransporteerd.

Inmiddels kunt u al weer 14 jaar rijden over dit hoogstandje dat onderdeel is van de A75/E11 en een belangrijke ader is geworden voor het Frans nationaal maar ook internationaal verkeer. De volgende wanneer u wellicht over deze brug rijdt weet u weer een beetje de achtergrond van het enorme bouwwerk waar uw wielen binnen korte tijd overheen rijden.