Hielpen de onthullingen op Facts Found? Kaag is afgetreden en ze kan gemist worden als kiespijn!

0
915
Sigrid Kaag op een campagneposter in Den Haag, het bleek allemaal voor niets. Foto: © Peter-Vincent Schuld

Op 26 augustus brachten wij een verhaal met bikkelharde feiten en serieuze vragen waarmee we min of meer een groot dik rood  kruis hebben gezet door het politieke tronie van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag. Vanavond trad ze af. Er werd een motie van afkeuring ingediend en deze kreeg in parlement een meerderheid.

Minister Ank Bijleveld van defensie kreeg ook een motie van afkeuring aan haar broek maar bleef aan. De Nederlandse premier Rutte zei ontdaan te zijn, maar de vraag is of dit geen toneelspel is.

Regeringspartij ChristenUnie steunde de motie van afkeuren en daarmee gaf de CU Kaag een koekje van eigen deeg nadat Kaag de CU uitsloot van regeringsdeelname in een coalitie waarin D66 zitting zou hebben. Wraak kan soms erg zoet zijn.

Tijdens de jaarlijkse H.J. Schoo-lezing op uitnodiging van organisator EW (voorheen Elsevier´s Weekblad) schoffeerde en beledigde Kaag premier Rutte aan alle kanten. De poging van Kaag om een regering over (extreem) links te bewerkstelligen liep gelukkig ook op niets en dus op een blamage dragende demarche uit. Nu is Kaag weer wat ze was, een poster in een bushokje, zoals ze dat in verkiezingstijd was, gewoon na gebruik weggooien. In de wekelijkse peilingen kelderde D66 en werd haar fractie, als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, fiks gedecimeerd.

D66 heeft zich altijd als een liberale partij ietwat links van het midden gepositioneerd. In de afgelopen jaren schoof de partij van liberaal steeds meer naar de linkerzijde op. Waar de partij eerst vrijheden van burgers beschermde werd het profiel van deze partij in de afgelopen jaren steeds hypocrieter. Meten met twee maten. Dit bleek dus het “nieuwe leiderschap” te zijn welke Kaag zo graag proclameerde.

In het recente corona-debat kreeg D66 -kamerlid Paternotte er fiks van langs van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders, ooit lid van de rechts-liberale VVD. Wilders noemde Paternotte een nep-liberaal. Hoe je het ook went of keert, hier heeft Geert Wilders linksom of rechtsom het gelijk volstrekt aan zijn zijde staan. D66 is een partij geworden die alleen liberaal is als het uitkomt en voor de rest is het burgers betuttelen en de ogen sluiten voor de realiteit.


Rutte prees kaag voor haar diplomatieke kwaliteiten. Ik geloof dat we nog steeds op gespannen voet met Rusland leven. Dus welke diplomatieke kwaliteiten?  Was het niet de voormalige fractievoorzitter van D66 , Alexander Pechtold, die zei dat geen Rus te vertrouwen is? Heeft Kaag enige inspanningen gedaan om de moeizame betrekkingen met Rusland te herstellen? Ik heb er niets van gezien. Ja, van Kaag is geweten dat zij goede relaties onderhoudt met de hardcore  islamitische wereld. Het denkbeeldig eengemaakte Allah-la-land is haar spreekwoordelijke tweede thuis. Kaag ontbeert het besef  en met haar vele politici  dat de bouw en het onderhoud van de relaties maar ook  het bewaren van de stabiliteit ten oosten van de Europese Unie het beste via de voormalige zijderoute dienen te geschieden.

“Hoogmoed komt voor de val” zo luidt het gezegde. Vanavond ging Kaag omlaag. In andere dossiers kan Kaag als minister van Buitenlandse Zaken politiek niet meer verantwoordelijk worden gehouden. Haar opvolgers mogen het de kamer en de bevolking gaan uitleggen. Gelijk een Afghaanse windhond nam ze de wijk uit het kabinet alsof ze de hete kolen door haar schoenzolen voelde branden.

Leuk detail is dat vanaf heden zij haar diplomatiek paspoort, die iedere minister van Buitenlandse Zaken van rechtswege krijgt, nu ook mag inleveren.

Kaag  gaat terug de kamer in, “werken aan de formatie van een nieuw kabinet” zoals zij zelf zegt . Het getuigt van een misselijkmakende arrogantie. Het geval Kaag heeft niets meer in de politiek te zoeken echter het politiek begrip van Kaag blijft traag. De wat slimmere burger trekt of fietst aan Kaag schouderophalend voorbij.  Met het vertrek van Kaag gaat er niets verloren, integendeel, maar ook politiek onkruid vergaat moeilijk dus wees op uw hoede.