Hondenbelasting: Diefstal door gemeentes

Peter-Vincent Schuld

Ik geniet iedere keer weer als ik mensen zie knuffelen met hun honden en vice versa. Baasjes die goed zijn voor hun viervoeters, viervoeters die gek zijn op hun baasjes.
Ze zijn huisvriend en thuistherapeut tegelijkertijd. Heb je als baasje verdriet of pijn? De hond wil bij je zijn.

Deze morgen stond ik op; smachtend naar een Red Bull, een sigaret en een bak koffie, mijn gebruikelijk ochtendritueel. Ik sta nog half duf op, loop naar beneden en ik word direct uitgebreid en enthousiast ‘goede morgen’ gewenst door mijn uitbundig blije donzige vriendjes en natuurlijk ze krijgen dikke knuffels terug. Da’s heerlijk wakker worden. Terwijl ik mijn blikje Red Bull open trek, komt de grootste naast me liggen en schuift zijn harige hondenlijf dicht tegen dat van mij en kijkt me aan alsof hij me jaren niet gezien heeft. Met een grote lach op mijn gezicht kijk ik Milo aan en denk vol vriendschap “wat ben je toch een wonderbaarlijk en heerlijk dier”.

Vriendschap, onvoorwaardelijke vriendschap. Een van die dingen die het leven zo mooi kunnen maken.

Er zijn in Nederland veel mensen die erg gek zijn op hun viervoeters. Mensen die het ultieme geluk halen uit de vriendschap die ze van hun hondjes krijgen.

Wie verziekt dit geluk? Wie verpest het weer? Inderdaad, de Nederlandse overheid. Hoe? Middels de vermaledijde hondenbelasting.

Nog amper de helft van de Nederlandse gemeenten heft hondenbelasting en hoe meer vriendjes je hebt, hoe meer je geacht wordt af te dokken.
De juridische grondslag hiervoor ligt in art. 226 van de Gemeentewet dat gemeentes het recht geeft hondenbelasting te heffen.

Dus.. op het ervaren van geluk door mens en dier heft de overheid belasting. Door de overheid die geacht wordt de burger ten dienste te staan en niet zichzelf.

dubos-milo
Blije hond, de oogjes laten je smelten, zoals hier in Javea, Spanje © Christel Dubos/Schuld

Wie denkt dat de hondenbelasting aangewend moet worden om drolletjes van de hondjes op te ruimen heeft het mis. De burger wordt in regel geacht de drolletjes, behoudens de daarvoor aangewezen plaatsen zelf op te ruimen. Waarvoor betaal je dan hondenbelasting? De opbrengsten gaan gewoon in de algemene middelen.

SBS6 zendt op dit moment een serie uit “Van onze centen” waarin tal van idiote, geld verspillende en megalomane wanprojecten onder de aandacht worden gebracht die de belastingbetaler klauwen met geld hebben gekost. Dan hebben we het nog niet eens over de subsidies aan wijkverenigingen, klompendansverenigingen, averechts werkende deradicaliseringsprojecten en op symbool-politiek gebaseerde milieu-onzin die feitelijk niks bijdragen aan een betere leefomgeving. Inderdaad van uw centen over de rug van uw viervoeter en van u zelf .

U heeft op 21 maart weer kunnen kiezen voor een nieuwe gemeenteraad, maar heeft u gekeken of uw partij, in het geval van uw gemeente nog hondenbelasting heft, deze voornemend was om af te schaffen?

Hondenbelasting anno 2018 heeft geen enkel maatschappelijk te rechtvaardigen doel. Huisdieren dragen bij aan het tegengaan van sociale isolaties en vereenzaming.
Honden, ze zijn naast ongelofelijk trouw, de first responders in de psycho-soiale hulpverlening waar geen declaratie bij de ziektekostenverzekering tegenover staat.

Bij de juiste baasjes haalt een hond het beste in een mens naar boven.

Onder meer om deze reden is het heffen van hondenbelasting asociaal en is het pure diefstal van gemeentewege. De verkozen afgevaardigden in de gemeenteraden die voor instandhouding van deze diefstal staan zijn het aankijken niet waard, de tollenaars annex ambtenaren die zich bezighouden met de inning en controle……ga jezelf eens nuttig maken en verlaat je huidig nutteloos en mens- cq dieronterend bestaan.