Hudson’s Bay staat onder druk van investeerders

Peter-Vincent Schuld

Kijken, kijken maar niet kopen. Wie met zijn eigen ogen wel eens een warenhuis heeft betreden zal het niet zijn ontgaan
dat er meer kijkers zijn dan mensen die aanschuiven bij de kassa’s op momenten dat het geen totale uitverkoop is.

Sommige retaildeskundigen stellen dat warenhuizen zoals het Nederlandse Bijenkorf, het teloor gegane V&D en Hudson’s Bay eigenlijk niet meer van deze tijd zijn. Inversteerder/eigenaar Sun Capital trok in ieder geval destijds de stekker uit het oer Hollandse V&D.

v&d-rotterdam
Warenhuis V&D in betere tijden, vestiging Rotterdam, in het pand waar thans Hudson’s Bay gevestigd is
(c) Peter-Vincent Schuld

Een tiental panden werden vervolgens verhuurd aan de Canadese warenhuis keten Hudson’s Bay en die zo haar intrede heeft gedaan in het Nederlandse retail-landschap.

Op dit moment loopt het nog niet storm bij de Nederlandse vestigingen van Hudson’s Bay die qua segment het meeste zou moeten gaan concurreren met de Bijenkorf. Tot op heden lijken alleen de cijfers in de vestiging van Den Bosch van het voor Nederland nieuwe warenhuis hoopvol.

de-bijenkorf-kbb
De Bijenkorf is de voornaamste concurrent van Hudson’s Bay, hier op beeld in Eindhoven
(c) Peter-Vincent Schuld

Maar Hudson’s Bay staat zwaar onder druk om iets substantieels te gaan doen aan haar torenhoge schuldenlast.
De aandeelhouders van het winkelbedrijf zijn al lange tijd ontevreden over de verlieslatende activiteiten van de onderneming die In België bekendheid kreeg door de overname via dochteronderneming Galeria Kaufhof van de Belgische warenhuisketen Galeria Inno.

De jaarbalans van menig warenhuisketen kent nogal wat diverse posten. Panden waarin warenhuiswinkels uitbaten zijn dan wel in eigendom, dan wel
worden deze gehuurd van vastgoedondernemingen. Soms is het voor een onderneming, of ten minste de aandeelhouders, lucratief om hun eigen vastgoed waarin zij winkels uitbaten te verkopen om deze later weer terug te huren zodat er in ieder geval op korte termijn weer een toename is van liquide middelen.

Hudson’s Bay verkocht in de afgelopen weken haar vastgoed-pareltje op 5th Avenue in New York voor 730 miljoen Euro. Het dagelijks bestuur van de onderneming deed dit niet met volle overtuiging maar werd hier eigenlijk toe gedwongen door haar aandeelhouders die de miljardenschuld van de onderneming gereduceerd willen zien.

Daarmee is de schuldenlast van de onderneming nog niet mee opgelost. Sommige aandeelhouders zijn van mening dat Hudson’s Bay zich beter helemaal kan terugtrekken uit Europa of op zijn minst Galeria Kaufhof en dus ook Galeria Inno in België van de hand zou doen.

Deze week ontving Hudson’s Bay van de Oostenrijkse vastgoed en retailer Signa, eigenaar de Duitse warenhuisketen Karstadt een bod van drie miljard euro op Galeria Kaufhof. Hudson’s Bay neemt het bod van Signa nog niet te serieus en zou geen onderbouwing van de financiering door Signa bevatten.

karstadt-kln
Vestiging van het Duitse warenhuis Karstadt in Keulen, eigendom van Signa dat thans een bod deed
op voornaamste concurrent Hudson’s Bay’s Galeria Kaufhof en Galeria Inno (c) Peter-Vincent Schuld

Het bod van drie miljard dat nu op tafel ligt is in ieder geval maar dan dat Hudson’s Bay heeft betaald voor Galeria Kaufhof en omvat ook de schulden bij de Duitse dochterfirma. Aandeelhouders zijn van mening dat Hudson’s Bay het bod serieus moet overwegen en zelfs accepteren. Opnieuw zou de onderneming fikse liquiditeiten kunnen verwerven en daarmee de schuldenlast kunnen afbouwen.

hudsons-bay-tilburg
Vestiging van Hudson Bay, ingang Heuvelstraat te Tilburg (c) Peter-Vincent Schuld

1 REACTIE

Comments are closed.