Tijd om de Mocro Maffia te reduceren tot Taghi-atelli: Journalisten op dodenlijst misdaadkalifaat onaanvaardbaar

0
Op de foto, Peter-Vincent Schuld, Hoofdredacteur, beeldredacteur en fotojournalist bij Facts Found, in discussie op een terras in zijn woonplaats Javea foto: Christel Dubos/Schuld
Tijd om de Mocro Maffia te reduceren tot Taghi-atelli: Journalisten op dodenlijst misdaadkalifaat onaanvaardbaar
door Peter-Vincent Schuld
Aanslagen op het gebouw van mijn oude opdrachtgever De Telegraaf, een aanslag op het gebouw van Panorama, beiden onaanvaardbaar maar het is gelukkig bij materiële schade gebleven.
.
De Mocro Maffia van onder meer Ridouan Taghi en consorten laat Nederland al jaren op haar grondvesten denderen. Massieve drugshandel, plofkraken, afrekeningen. Een greep uit het Marokkaanse misdaadkalifaat.
.
Het bericht van vandaag dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries op hun dodenlijst lijkt te staan is niet onverwacht maar evenwel zeer schokkend. Journalisten, opiniemakers, columnisten, we hebben in Europa het absolute grondrecht en de plicht in de democratische rechtstaat om onze professies uit te voeren.
.
Dat betekent dat wij de bevolking moeten vertellen wat er zoal in de samenleving gebeurt en onverkwikkelijke misdaden, feiten die de rechtsorde schokken, ook daarover moet verteld kunnen worden, daarover moeten meningen kunnen worden geuit.
.
Van Telegraaf-collega John van der Heuvel is het al langer bekend dat hij beveiliging moet ondergaan.
.
Beveiliging nodig hebben is geen status-symbool. Beveiliging nodig hebben is een serieuze inbreuk op je privacy, op je bewegingsvrijheid en het betekent dat er een realistische kans bestaat dat je het voorwerp bent van een voorgenomen gewelds-, of levensdelict.
.
De Nederlandse minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet eveneens weten dit soort van ontwikkelingen waarbij vrije sprekers en journalisten het voorwerp worden van bedreigingen en serieuze bedreigingen waarbij de politie moet overgaan tot het beschermen van zij die het woord nemen.
.
Minister Grapperhaus omschreef deze dreiging als een soort van businessmodel vanuit de onderwereld en gaf daarmee de ernst aan.
.
Nooit, maar dan ook nooit zullen we zwijgen of wijken voor geweld. Nooit maar dan ook nooit zullen we capituleren.
.
Wat ik niet begrijp, is dat er niet meer weerstand is vanuit de bevolking, dat er niet de straat op wordt gegaan om te laten zien dat we dit als beschaafde mensen in een open en vrije samenleving niet pikken. We m oeten laten zien dat wij met woorden het debat aangaan, maar geweld ten gronde schuwen en afkeuren.
.
Of zijn we laf geworden? Zijn we gezapig in onze staat van welvaart geworden?
Soms begrijp ik niks meer van onze samenleving en het doet me oprecht verdriet.