Ik wens u een liefdevol 2020 vol vrijheid toe

0
1133
Vrijheid beleven en voelen, al was het maar om moeilijk begaanbare plekjes te ontdekken zoals hier aan de Costa Calma gelege op het eiland Fuerteventura, Canarische Eilanden. Foto: © Peter-Vincent Schuld

Door Peter-Vincent Schuld

Denk, blijf denken, vind, blijf vinden, ik doe het ook.

Na het lezen van een interview met de Vlaamse hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse Paul Verhaege,met het Belgisch tijdschrift Knack vanwege zijn nieuwe essay “Over normaliteit en andere afwijkingen” wist ik het zeker, ik wil het op de drempel van oud en nieuw het met u hebben over vrijheid.


Vrijheid is een redelijk eenvoudig haalbare idylle, maar u moet het uzelf en anderen wel gunnen. Als we aan vrijheid denken, denken we niet zelden aan lekker vrij toeren en genieten van wat de wereld ons te bieden heeft. Dat is zeker vrijheid. Hoe mooi is het om los van alles stress langs stranden te reizen, nieuwe plekken te ontdekken of grenzen te verleggen? Hoe heerlijk is het om zonder dwang van klok, school en werkgever je eigen tijd te kunnen invullen.

LZicht vanaf het kasteel op het plaatsje Sesmbra, Portugal, aan de Atlantische kust.
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Libertas is Latijn voor vrijheid. De Romeinen verwezen naar een godsbeeld Libertas dat de goddelijke verpersoonlijking is van vrijheid. Niet raar gedacht in een Romeinse samenleving van slaven en orgiën.

Het Rome van nadien onder de Vaticaanse vlag heeft toch een wat andere invulling van vrijheid gekregen, voornamelijk de beperking daarvan met tegengesteld gedrag van mannen met boord en in pij.

Vaticaanse vlag boven een kerkelijk gebouw in Orihuela, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Menig geestelijke bleek de geschriften van Marquis de Sade beter toe te passen dan de bijbel en de katholieke codex. Marquis de Sade die de vrijheid van persoonlijk genot hoger kwalificeerde dan van hen die door de lusten van genot geslachtofferd werden. “Onze Vader die in de Hemel zijt, vergeef me, ik stak mijn leuter in een kleuter, Amen.” Even een standje biechten bij je overste en je was weer bevrijd van je zonden, zonder je te hoeven bekommeren over het leed dat je een ander had aangedaan.

Is dit een invulling van vrijheid? Vrijheid sluit verantwoordelijkheid niet uit, integendeel. Het klassieke liberalisme gaat uit dat je de absolute vrijheid hebt om te doen en laten wat je wil, zolang je een ander niet schaadt. Dat staat in schril contrast met het hedendaags neoliberalisme.

Vrijheid en verantwoordelijkheid: Het jochie kan door een steen te werpen de man aan de overkant en zijn auto schade toebrengen, de sportvisser kan in principe met zijn vishaakje dierenleed toebrengen aan de te vangen vissen. Foto is gemaakt in Havre, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het neoliberalisme en het oorspronkelijk liberalisme zijn met elkaar frontaal in botsing gekomen waarbij de vrijheid ernstig gewond is geraakt. De prestatiemaatschappij van vandaag is op zijn minst even tot keurslijven dwingend te noemen als het communisme en heeft daardoor een totalitair karakter gekregen.

De prestatiemaatschappij, een economische maar ook een sociale druk; Als we het ons niet kunnen verooloven, dan gaan we maar lenen met als gevolg de bank of financieringsmaatschappij als bijkomend “familielid” Op de foto een financieringsdesk bij de supermarkt Carrefour, Elche, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Iedere vorm van het beheersen van een ander zijn individueel menselijk leven, religie, politiek, educatief of corporatistisch is een ontoelaatbare beperking van de individuele vrijheid.

Laten we ons collectief aan dikke rollen ijzerdraad leggen? Geven we onze vrijheid om te denken te te bewegen vrijwillig op? De foto is gemaakt op een bedrijfslocatie in Vessem, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Er zijn nog nooit zoveel mensen gediagnosticeerd met zogenaamde psychische afwijkingen omdat ze afwijken van de sociaal-maatschappelijke norm. Ik zal van diverse mensen onder u ook wel het predicaat of label “cou cou koekwous” krijgen opgeplakt. Niet dat het mij iets interesseert. Sterker het roest mij aan mijn reet wat anderen van mij vinden. Maar niet iedereen heeft een sterke ruggengraat.

Kijk, ik heb mijn vrijheid altijd bevochten, maar besef terdege dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Ik heb misschien dat verdomd eigenzinnige karakter houdende “als je het niet bevalt dan donderstraal je met centen en al maar op”. 

Excentriek in een keurslijvenmaatschappij: man op rollerskates, met waaiers en extravagante kleding ergens in het Beijing, China
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Vrijheid; In 2020 gaan we van Rusland tot en met Nederland vieren dat we de vrijheid hebben terug verkregen en dat het wrede keurslijven-regime van Adolf H. en zijn “Arie R.” werd verslagen. Miljoenen mensen vonden de dood of hun vrijheid werd vermoord door Hitler en zijn trawanten.

Sinds 1945 zijn we van deze misdadiger verlost: Adolf Hitler, zijn beeltenis is nog steeds te verkrijgen op oude postzegels en er zijn nog steeds mensen die deze man verafgoden en dus de vrijheid van anderen ontzeggen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ik houd niet van totalitair denken omdat het geen enkele ruimte laat voor ontplooiing van het individu.


Ik kijk altijd met enige gepaste interesse en blijheid naar filmpjes over de parade op het Rode Plein in Moskou ter gelegenheid van de overwinning op Nazi Duitsland. Maar besef tegelijkertijd dat het communistisch regime van Stalin geen haar beter was. Mensen controleren en dissidenten uit de weg ruimen.

Hang naar oude en beklemmende tijden met dit pasje vn de Sovjet geheime dienst KGB zoals deze verkoper in Sofia, Bulgarije in zijn handen heeft
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Verlichte geesten. Kunstenaars. Grote namen als Karel Appel en de zeer recentelijk overleden Vlaamse beeldend kunstenaar Panamarenko dachten vrij en out of the box.

Een van Nederland’s grootste kunstenaars uit de hedendaagse geschiedenis, Karel Appel, gefotografeerd in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel
Foto: © Peter-Vincent Schuld
De ons recentelijk ontvallen Vlaamse beeldend kunstenaar Panamarenko gefotografeerd in het museum SMAK, te Gent, België.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar als ik alle commentaren van politiek links tot rechts op diverse sociale media lees dan is er nog steeds de wil van menig mens om ongenuanceerd zijn of haar wil tot wet te verklaren. Als je anders denkt dan….

Scheldkanonade bij een Zwarte Piet discussie op Marktplaats
Foto: Screenshot

Het individu gunt zichzelf de vrijheid niet om de tijd te nemen om zijn of haar overtuigingen nog eens te toetsen aan een aantal criteria. Een schrijver als Harry Mulisch deed dat voortdurend.

De Nederlandse schrijver en helaas overleden Harry Mulisch in het Museum voor schone kunsten in Brussel de Bozart, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Het is of wit óf zwart óf 50 tinten grijs.


Het individu gunt een ander niet om er een afwijkende mening op na te houden op straffe van uitsluiting of etikettering.

Een of andere eencellige droplul meende Facts Found als een “altright-website” te moeten bestempelen. Ik weet het niet, maar als je als “grondwet” binnen de redactie de gouden regel hebt dat de samenstelling pluriform dient te zijn en dat alles in vraag gesteld mag en kan worden, dan kun je Facts Found niet echt bestempelen als “altright”.


Het journalistiek project Facts Found iets niets meer en niets minder dan een onafhankelijke duidings-, opinie-, en nieuwswebsite welke zich niet in een hokje laat stoppen.

We zijn verschrikkelijk maatschappijkritisch en betrokken, maar mogen we? We maken gebruik van de grondwettelijke vrijheden van meningsuiting en de vrijheid van “drukpers”, die de basis vormen van onze democratische rechtsstaat waarin we leven.


Ja, ook ik neem de vrijheid. Ik neem de vrijheid verschrikkelijk kritisch te zijn over het politiek handelen en wandelen van Europees Commissaris Frans Timmermans. Maar zijn liefdesverklaring aan Groot-Brittannië middels een open brief in een Britse krant onderschrijf ik weer ten volle.

Blijft het stoplicht op rood staan voor de vrije handel na de Brexit? Op de foto de terminal van de Eurotunnel, weerschijnend op een vrachtwagen in Calais
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Want met of zonder Groot-Brittannië in de Europese Unie blijft het Verenigd Koninkrijk geografisch gezien onderdeel van Europa. Hier sprak Frans Timmermans niet als politicus maar als mens, die geraakt is door het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

We’ll meet again, don’t know where don’t know when…. ooit gezongen door Vera Lynn.

Ik neem de vrijheid ondanks alle kritiek die ik heb op het functioneren en handelen van Frans Timmermans, zijn poëtisch getint schrijven te waarderen.

Gaat u uw buurman de hersens inslaan omdat hij toevallig op een andere partij stemt dan u dat doet? Laat u hem gewoon doodgaan als uw anders stemmende buurman een hartaanval krijgt en wilt u niet in staat zijn te reanimeren of een AED te bedienen? Als dat zo zou zijn is er thans sprake van een koude burgeroorlog. Is dat vrijheid?

Hartreanimatie-apparaat AED op een muur in de openbare ruimte, c.q. de binnenstad van “s-Heerenberg
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De Britse premier Boris Johnson; Ik kon zijn toespraak tot de Joodse bevolking van Groot-Brittannië ter gelegenheid van het Chanoeka-feest niet meer of beter onderschrijven. Terecht haalde Boris Johnson het groeiend antisemitisme aan en terecht dat hij zich daar fel tegen keerde. Hoezeer de man door velen verafschuwd wordt omwille van zijn Brexit-strijd ben ik blij dat Johnson heeft begrepen en blijkt geeft van kennis dat de Joodse bevolking in de afgelopen jaren zowel vanuit Labour als vanuit islamitische middens en extreemrechtse clubs het weer voor de kiezen heeft gekregen.

Tankstation van Shell in de Britse kroonkolonie Gibraltar. Shell werd aan Britse zijde opgericht door de Brits-Joodse zakenman Marcus Samuel
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Terecht dat Boris Johnson opmerkte dat Groot-Brittannië (op zijn minst in economische zin) nooit was geworden tot wat het nu is door haar Joodse gemeenschap. De Britse tak van Shell, ooit opgericht Marcus Samuel, supermarkt- en tankstationketen Tesco en kleding retailer Marks & Spencer, TV-bedrijf Sky en reclamebureau Saatchi & Saatchi zijn maar een paar voorbeelden om zangeres  Amy Whinehouse en acteur Sacha Baron Cohen niet te vergeten.

Tankstation behorende bij een Tesco-keten van supermarkten en tankstation in Londen, opgericht door Brits-Joodse zakenman Jack Cohen
Foto: © Peter-Vincent Schuld
Vestiging van retailer Marks & Spencer in Dublin, Ierland, waarvan Michael Marks een Brits-Pools-Joodse mede-oprichter was
Foto: Peter-Vincent Schuld


Ik neem de vrijheid om Boris Johnson een hart onder de riem te steken ondanks dat ik mij in alle vrijheid Europeaan noem.

Het antisemitisme? Dat is geen uiting van vrijheid, maar een uiting van haat en afgunst. Facebook staat er nog steeds vol mee, we kijken even naar een screenshot van een zogenaamde grappige meme waarin Joden gelijk worden gesteld aan de ziekte kanker.

Uiting van antisemitisme op Facebook die ongecensureerd doorgang kon vinden op een profiel van een nepaccounthouder
Foto: Screenshot Facebook


Ik neem de vrijheid om Vladimir Poetin zijn opmerking te onderschrijven houdende dat een “kernoorlog te willen winnen immoreel is”. Vladimir, ik waardeer je enorme intelligentie.

De Russische president Vladimir Poetin op de Europese top in Gotenburg, Zweden.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Mag ik zo vrij zijn om kritiek te hebben op het huidig functioneren van de Europese Unie en tegelijkertijd mij toch ten volle een kosmopolitische Europeaan te voelen?

Mag ik mij niet in een net laten vangen?

Is het goed dat uw redacteur zich niet door verstikkende netten laat vangen? Op de foto: netten van een vissersschip in de haven van Ouddorp, Nederland
Foto: ©˙ Peter-Vincent Schuld

Mag ik een afwijkende mening hebben?

Mag ik mij distantiëren van de politieke correctheid?

Mag ik tegelijkertijd vinden dat seksuele delinquentie onaanvaardbaar is maar de #MeToo beweging een opportunistische visgeur heeft?

Me Too met visgeur, het Me Too sushi restaurant in Elche, Spanje Foto © Peter-Vincent Schuld


Mag ik vinden dat feministen geen sociale druk op vrouwen mogen uitoefenen die toch graag thuis blijven om voor de kinderen te zorgen?


Mag ik vinden dat feministen die het dragen van islamitische geloofsgebonden hoofdbedekking door vrouwen verdedigen dan wel aanmoedigen volstrekt verkeerd bezig zijn en daarmee de vrouwenrechten onderhevig laten worden aan een onacceptabele inflatie?

Islamitische vrouwen met hoofddoek in de binnenstad van Den Haag, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Mag ik atheïst zijn en tegelijkertijd toch vinden dat onze Europese samenleving is gebouwd op joods-christelijk-humanistische waarden?

Mag ik vinden dat we vrije en vrijgevochten vrouwen met een immigratie-achtergrond met een baarmoederlijke warmte moeten koesteren en beschermen opdat ze de brandende fakkel van vrijheid mogen overdragen op zij die nog niet van de verlichting hebben mogen proeven?

Ik denk even aan de Turks-Nederlandse schrijfster en actrice Nazmiye Oral, vrijgevochten en toch debatterend met Pim Fortuyn en Theo van Gogh, beiden vermoord.

Schrijfster en actrice Nazmiye Oral gefotografeerd in de binnenstad van Brussel.
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Mag ik vinden dat het van de zotten is dat christelijke symbolen als kerststallen en kruisbeelden bewaakt moeten worden door camera’s en beveiligers?

Kruisbeeld op muur in de oude binnenstad van het Duitse Aken, constant beveiligd door een bewakingscamera
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Mag ik daarnaast vinden dat kerk en staat strikt gescheiden moeten blijven en religie ter bewaring van de individuele vrijheid in het openbare leven geen rol dient te hebben?

Mag ik vinden dat er in Europa geen plaats is voor mensen die hier louter komen om te halen maar niet te participeren en dus hun verzoek tot verblijf afgewezen wordt?

Politie ontruimt tentenkamp Somalische asielzoekers in Ter Apel, Nederland
Foto: © Jan Sibon/ Schuld

Mag ik vinden dat het dom is dat je mensen die Europa binnen willen komen niet grondig evalueert en auditeert of zij daadwerkelijk in hart, ziel, in gedachten en overtuiging de grondslagen van onze vrije democratische rechtsbeginselen, onze vrijheden en met name de positie van vrouwen en mensen met een andere seksuele geaardheid onderschrijven?

Mag ik vinden dat er voor salafisten en terroristen geen plaats is in een vrije samenleving, laat staan op deze gehele aardkloot?

Italiaanse politie zet scherpschutters in om eventuele terroristen snel te kunnen neutraliseren tijdens een NAVO-raad in Florence (FIrenze)
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Mag ik vinden dat er geen plaats is voor huiselijk geweld?

Mag ik vinden dat ik de talloze steek- en schietpartijen in Nederland en België, die een groot aantal dodelijke slachtoffers maakten zorgwekkend en afgrijselijk vind?

Erotiek behoort tot de (levens)kunsten
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Mag ik vinden dat erotiek en zelfs pornografie kunstvormen der lusten zijn en in niet veel afwijken van de niets verhullende schilderijen van eeuwen terug?

Mag ik vinden dat het een gotspe is dat EU-ingezeten als zij de Europese Unie weer binnen komen gecontroleerd moeten worden alsof ze criminelen zijn? Met name aan de Russisch-Poolse grens is dit nogal vergaand.

Lange wachtrij bij de Russisch Poolse grens (EU in) vanuit Kaliningrad
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Mag ik vinden dat wij mensen geen eigendom zijn van welke overheid dan ook?


Mag ik vinden dat het volstrekt walgelijk is dat je bij je geboorte al meteen een overheidsnummer krijgt en dus een fiscale melkkoe bent van rechtswege?

Geboren worden? Kom maar even aangifte doewn van uw geboort, het is verplicht en uw kind krijgt een nummer Op de foto: Stadswinkel Gemeente Nijmegen
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Mag ik een vrijdenker zijn?


Mag ik vinden dat Michel Lelievre en Michelle Martin, respectievelijk de kompaan en ex-vrouw van Marc Dutroux terecht weer op vrije voeten zijn omdat er juridisch is voldaan aan alle wettelijke bepalingen inzake de strafuitvoering?

Dutroux-kompaan Michel Lelievre bij zijn maandelijkse voorgeleiding in het gerechtsgebouw van het Belgische Neufchateau
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Mag ik de mening toegedaan zijn, deze zaak vanaf het begin af aan gevolgd en gecoverd hebbende dat Michelle Martin het extreem manipulatieve karakter van Marc Dutroux niet heeft kunnen weerstaan en dat de vox populi haar lang in het gevang gezet heeft in plaats van haar te beschouwen als iemand die (helse) misdrijven heeft begaan onder onweerstaanbare druk?

Ex-vrouw van Marc Dutroux Michelle Martin bij haar maandelijkse voorgeleiding in 1998 in het gerechtsgebouw te Neufchateau, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Mag ik vinden dat angst een vernietigende uitwerking kan hebben op een mens zijn rationeel en moreel handelen?


Mag ik vinden dat we ons zelf meer vrijheid van denken en overdenken moeten gunnen?

Mag ik vinden dat we elkaar meer vrijheid van lichamelijke beleving zonder schaamte mogen gunnen?

Mag ik vinden dat religie hier een contraproductieve werking in heeft?

Mag ik vinden dat tolerantie ten opzichte van religieuze aspecten in de samenleving nefast is voor de tolerantie in het algemeen daar elke religie uitgaat van dogma’s en mantra’s en dus geen kritiek veelt?

Mag ik vinden dat ik hoop dat u van alles in vrijheid mag blijven genieten?

Mag ik vinden dat ik hoop dat u liefde treft in alles wat u leeft en beleeft?

Mag ik vinden dat ik hoop dat u alles wat u positief op uw weg tegenkomt met de grootst mogelijke intensiteit voelt?

Mag ik vinden dat de kracht van het positieve en het liefdevolle meer oprechte en onvoorwaardelijke compassie veroorzaakt?

Mag ik vinden dat ik ondanks het hierboven beschrevene, realist genoeg ben om te beseffen dat negativiteit alom heerst?

Mag ik vinden dat we wat liever tegen elkaar moeten zijn?

Mag ik vinden dat we het culturele erfgoed van Europa moeten blijven beschermen.

Cultureel erfgoed, waaronder monumenten. Op de foto een Rijksmonument gerestaureerd met geld uit het Prins Bernhard Fonds te Tilburg, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Mag ik vinden dat we een beetje behoorlijk moeten omgaan met de natuur?

Zuinig zijn op de natuur zoals dit landschap met bergrivier in Sinsat, in de Franse Pyreneeën Foto: © Peter-Vincent Schuld

Mag ik vinden dat iedereen zijn rommel in de openbare ruimte niet zomaar weg moet smijten en het een beetje moet schoonhouden?

Vervuild water en plastic afval in waterloop te Dolores, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Mag ik vinden dat we liefdevoller moeten omgaan met dieren?

Een heel klein en piepjong alleen gevallen baby-ratje drinkt melk van de vingers in Zoersel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Mag ik vinden dat ik een paar graadjes warmer wel als aangenamer ervaar omdat ik niet tegen kou kan?

Warm weer aan het strand in Meco, gemeente Sesimbra, Portugal
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Mag ik vinden dat Facebook een vrijheidsondermijnende entiteit is die er maar op los censureert zonder enige juridische laat staan morele autoriteit?

Mag ik vinden dat vrouwen in de evolutionaire hiërarchie boven de mannen staan als leven gevende wezens?

Mag ik sowieso iets vinden?
Ik wens u een vrij, liefdevol en orgastisch 2020 toe.

p.s. Ik draag dit stuk op aan mijn muze Tuba Gökcinar.