IMMIGRATIE EN DE EU: Tunesische man in Frankrijk; “Het is hier de vuilnisbak van de wereld”

0
2105
Gendarmerie ondersteunt de Franse grenspolitie aan de grens met Italië, op de achtergrond bewaakt een Italiaanse militair de grens richting Italië Foto: © Peter-Vincent Schuld
IMMIGRATIE EN DE EU: Tunesische man in Frankrijk; “Het is hier de vuilnisbak van de wereld”
door Peter-Vincent Schuld
De Franse president Macron spande zich in om tot automatische verdeling over een aantal Europese lidstaten te komen van “vluchtelingen” die per boot Italië Europa proberen binnen te komen. De Nederlandse regering toonde zich geen voorstander van dit plan.
.
In Menton, aan de grens met het Italiaanse Ventimiglia  heeft de Franse gendarmerie ter ondersteuning van de Police aux Frontieres, onderdeel van de Police Nationale een fiks contingent geplaatst. Het is geweten dat dwalende en dolende immigranten op talloze manieren Frankrijk proberen binnen te komen om verder door te reizen naar noordelijk Europa of om in Frankrijk te blijven. Via de autosnelweg die boven in de bergen loopt is het zowat niet te doen als je niet bekend bent, dus is de kustroute die van Ventimiglia naar Menton loopt de meest aantrekkelijke en dus voorzien van streng toezicht op overschrijding van de landsgrenzen door “vluchtelingen”.
.
Een fiks aantal jaren terug was uw verslaggever ook in dit grensgebied en er was geen enkele vorm van grensbewaking waar te nemen. De tijden zijn veranderd, Europa is veranderd, de wereld is veranderd.
.
Maar ook Ventimiglia is veranderd. Waar voorheen links en rechts wat Senegalezen probeerden hun illegale namaakproducten aan de man te brengen, en daar bleef het ook bij is het straatbeeld veranderd. De lintbebouwing die parallel aan de kustlijn loopt en van het ene dorpje in het andere plaatsje overgaat kent plots andere karakteristieken.
islamitisch immigrantengezin loopt bij tankstationn in het Italiaanse Ventimiglia
Foto: © Peter-Vincent Schuld
Langs een Italiaans tankstation van ENI loopt een islamitische man met kinderwagen ver voor zijn vrouw vooruit loopt met daarachter op ruime afstand zijn vrouw met hoofddoek en eveneens een kinderwagen. Een voorbeeld van de ondergeschiktheid van de vrouw aan de man? Niet echt een toonbeeld van de Europese waarden waarin man en vrouw gelijk zijn en de vrouw dus niet dient als een religieus-demografische fokzeug.
Agenten van de politie van Minaco in de buurt van de grensovergang met Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Zelfs in het ministaatje Monaco op steenworp afstand van Italië en gelegen aan de de onderkant van Frankrijk is de aanwezigheid van de politie van Monaco aan de grens en in de stad op zijn minst ostentatief te noemen, zonder dat de politiefunctionarissen ook maar één seconde minder vriendelijk zijn. Een fotootje, geen probleem gevolgd door een handdruk en elkaar tot ziens toewensend en toezwaaiend. Hoe makkelijk en fijn kan het leven van mensen van goede wil onder elkaar zijn.

Fortificatie langs de kust in de Franse grensplaats Menton
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Een fortificatie in Menton langs de Franse zuidkust leert ons dat er wel eens vaker “grensakkefietjes” in het verleden waren.

.

Grote delen van de Franse bevolking zij helemaal niet opgezet met de aanhoudende immigratie, of moeten we zeggen “immigranten die geen enkele voeling en binding hebben met de Europese c.q. Franse normen en waarden”. Uw verslaggever zit op een terrasje in het Zuid-Franse pittoreske en typisch Frans dorpje Cruers en raak in gesprek met een man uit Tunesië, genaamd Mohammed. Hij is nog feller in zijn bewoording dan Marine Le Pen van het rechtse Franse Rassemblement Nationale. Genietend van zijn alcoholisch drankje Pernod vertelt hij mij dat hij al 40 jaar in Frankrijk woont en heeft gewerkt. Zonder dat ik hem er naar vraag begint Mohammed uit zich zelf zijn grieven met mij te delen en stelt onomwonden duidelijk en met irritatie in zijn stem “Frankrijk is de vuilnisbak van de wereld geworden”. “Moet je nou toch eens kijken op straat” waarbij hij wijst naar in hoofddoeken gewikkelde vrouwen. Het zint hem voor geen meter. Het is een immigrant die de vrijheid heeft gevonden en heeft omarmd.  Op een bankje zit een man te genieten van een flesje Heineken in de voormiddag. Een corpulente man met een enorme lach op zijn gezicht, vriendelijk, genietend en ach, hij krijgt nog een flesje bier van ons. Ht blijkt een vrolijke en olijke Italiaan, Wie zijn wij om hem de vreugde van het leven te onthouden. Naast ons tafeltje zitten twee mannen van Afrikaanse afkomst naar believen lottoformulieren en andere gokspelletjes te spelen. Ze hebben de Zuid-Franse mores eigen gemaakt. Terwijl de straatveger het dorpje qua zwerfafval schoonhoudt zit een man van Cambodjaanse afkomst zijn consumptie te nuttigen.
Cambodjaanse man geniet van zijn drankje in het centreum van het authentieke Cruers
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Frivole Franse vrouwen lopen in topjes met spaghettibandjes voorzien van allerhande tatoeages, vaak zonder een BH te dragen, hun borsten vrij onder het textiel om deze vervolgens zonder enige schroom op het strand te ontbloten. Hier is de botsing tussen de vrijheid en de islam duidelijk zichtbaar, voelbaar en merkbaar. Onderhuids woelt er een weerstand. In het hotel in Cruers waar uw verslaggever verblijft runt een mannelijk homoseksueel koppel dat al 30 jaar bij elkaar is. Nog steeds verliefd, nog steeds dol en trots op elkaar. Waarom? Omdat het kan in het van origine vrije Frankrijk.

.
Het frivole Frankrijk  juist niet “La Poubelle” waar Mohammed over sprak.  De grote gemene deler? De aanname van de Franse cultuur en de integratie.