Internationale “Go Topless dag”: Het lichaam de vrijheid gunnen

0
Topless en vrij in het zeewater op Fuerteventura Foto: © Peter-Vincent Schuld

Er is een anti-preutse beweging van de Verenigde Staten overgewaaid naar Europa. Ditmaal geen “woke-beweging”. Het betreft een beweging die de verpreutsing van onze samenleving stevig in vraag stelt. Toch botst de organisatie op het conservatief plus religieus denken en leven dat ook stevige wortels kent in de VS.

Publiciteitscampagne voor de Go Topless Day
Beeld: © Gotopless.org

Een beweging die niet polariseert maar wel confronteert en daarmee recht tegen  de woke-beweging lijkt te gaan. De naam? Gotopless.org,  ze strijden voor gelijke rechten voor mannen en vrouw om met een ontbloot bovenlijf te lopen.

Vrouwen zonnen topless op het strand van Gdansk, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dat is niet zo’n heel rare gedachte. Het overseksualiseren van de boezem van de vrouw is stiekem ingeslopen in tal van zedelijke opvattingen die niet stroken met de natuur. Als een vrouw met een ontbloot bovenlichaam loopt, zwemt en tegenwoordig zelfs zont, zorgt dat regelmatig meteen ophef.

Het is nog niet zo lang geleden dat vrouwen. massaal hun bovenstukje uit deden als ze naar het strand gingen. Maar  het “vrijheid blijheid gevoel ”  blijkt de afgelopen decennia te zijn gekelderd. Want laten we eerlijk zijn, is de vrouwelijke boezem alleen maar erotiserend? Als we kijken naar de pure biologie, dan is de boezem van de vrouw letterlijk een bron van leven. We lopen tegen een vraag aan die alleen u als lezer kunt beantwoorden. In relatie tot intimiteit, zoeken wij de boezem van de vrouw niet op omdat we daar een stukje veiligheid en geborgenheid vinden? Blijft het kind niet altijd een beetje in ons zitten?

Mensen zijn gewoon zoogdieren

Paardengeluk: Merry voedt haar veulen in de wei in Zeeland, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Mens en dier: Een kind komt ter wereld en moet gevoed worden en zoekt instinctief de borsten van de mama om gevoed te worden, zoals dat bij elk zoogdier gaat.  De natuur in al haar schoonheid avant la lettre. Het bewijs van het feit dat wij mensen gewoon niet meer dan zoogdieren zijn. Maar we zien geen enkel hondje, kat , chimpansee, gorilla of leeuwin naar de lingeriewinkel hobbelen om een BH te kopen. Wij mensen voelen ons, onterecht, vaak verheven boven de dieren. Nou, elke dag kunnen we zien wat de mens er op de wereld van maakt.  We maken elkaar wel schaamteloos af, maar naakt of topless in recreëren is niet zelden strafbaar.

Is dit wel eerlijk?  Is er geen conditionering in ons denken geslopen dat als we borsten denken alleen maar gedwongen  worden om in de termen van zedelijk of onzedelijk gedrag te denken? En wat is onzedelijk? Is de definitie daarvan dat niet gewoon een subjectieve maatstaf? Als het dan subjectief is, wat het ergens wel lijkt te zijn,
waarom heerst er dan een taboe op?

Hardvochtige regelgevers

Toch kan het zich topless in het openbaar begeven voor een aanhouding of voor een boete zorgen. Maar is dit wel terecht? Is er geen  sprake van discriminatie van vrouwen? Wie heeft het recht om vrouwen te verplichten om zich van boven te bedekken? Zelfs hotels aan het strand doen het zoals hier op Nederlands Sint Maarten.

Bord op het Diamond Beach Resort op het Nederlandse deel van het eiland Sint Maarten waar staat dat het verboden is topless te zonnen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het is in Europa, de Caraïben en de VS toch geen Iran of Saoedi-Arabië? We vragen eens rond aan mensen die we her en der tegenkomen en niemand kan ons een aards noch juridisch een goede argumentatie geven. Het valt keer op keer terug op de seksualisering van de boezem. Dan stelt er zich een volgend punt; zonder seksualiteit plant de mens noch dier zich niet voort en vanuit natuurlijk perspectief gezien, al zijn er alternatieven voor het kolven, zou een pasgeborene sterven als het geen moedermelk kreeg.

De vraag blijft  waar regelgevende zedenmeesters zich menen op te moeten baseren.  Kijk over esthetica valt niet te discussiëren, net zoals over kunst. Wat de een afgrijselijk vindt, vindt de ander prachtig. Dat is een persoonlijke voorkeur.


Bovendien stelt zich de vraag waar de overheid en andere regelgevende instanties zich mee bemoeien.  Deze zaterdag 26 augustus is het “Go Topless Day” en daarmee hebben we een aanleiding om eens afgewogen en gebalanceerd naar de boezem, het naakt en het naturisme in het algemeen te denken. Maar waarom is dit onderwerp voor onze redactie zo belangrijk om hier aandacht aan te besteden?  Temeer daar in het van origine vrij denkende Europa er botsingen zijn tussen groepen van mensen die elkaar op het ene vlak vinden zoals extreem conservatieve christenen en moslims wat betreft elementen van “zeden” en op andere thema ́s lijnrecht tegenover elkaar staan. Op de dag dat we dit verhaal schrijven, 25 augustus, is het exact 50 jaar geleden dat in Nederland het eerste legale naturistenstrand werd geopend te Callantsoog. We kwamen van de vrijheid-blijheid-jaren-60 en dat zorgde ervoor dat de discussies deels staakten en er vanaf 1973 voor het eerst legaal in Nederland aan het strand naturistisch  gecreëerd kon worden.

Vijftig jaar later zijn we in hele andere discussies terechtgekomen die we 5 decennia terug ons wellicht niet hadden kunnen bedenken.

Linda de Mol en haar tijdschrift Linda

Cover van het tijdschrift Linda waarin zij zich blootgeeft en hetgeen we hier inhoudelijk bespreken
Beeld: © Linda /Talpa

Presentatrice Linda de Mol breekt een lans voor het naturisme door te schrijven in haar tijdschrift Linda “Dat ze in een volgend leven overtuigd naturist zou zijn”. Zij schrijft de vertrutting toe aan een zeker ideaalbeeld dat door influencers op sociale media wordt gepresenteerd, een ideaalbeeld dat niet bestaat, zo lezen we op de website van RTL Boulevard. Het enige dat haar tegenhoudt, zo zegt Linda de Mol  dat haar geen greintje privacy gegund is en er zo een foto is gemaakt met een mobieltje,die dan direct op het internet gaat voor de eeuwigheid. Daar heeft Linda absoluut een punt. Als je bekend bent dan ben je ook meteen zowat “publiek bezit”. De cover van haar tijdschrift laat een blote Linda de Mol  met een ontwapende lach in een naturistische setting zonder dat ze iets daadwerkelijk blootgeeft.

Bord dat aangeeft dat er een naturistenstrand is op Orient Beach, maar waar fotograferen strikt verboden is.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Linda De Mol maakt met haar cover en en haar standpunt terecht een stevig punt tegen body shaming en haalt het naturisme uit de lacherige sfeer en de spelonken waar de taboes heersen. Het is echt wel interessant en het zou op zijn minst aan te bevelen zijn om kennis te nemen van de overdenkingen van Linda de Mol. Het zet je aan het denken. Linda heeft geen dubbele. Linda de Mol verdient het grootste respect en wel om meerdere redenen. Linda stelt zich enorm kwetsbaar op en legt hiermee een stukje van haar ziel bloot. Durf het maar in deze roerige tijden. Maar het is ook een spiegel naar de samenleving toe. Waarom moeten wij van het blote lichaam van een bekend persoon meteen foto’s maken en ophef tot stand brengen? Is de samenleving niet een beetje van het padje af geraakt?  Nou op de laatste vraag kennen u en wij het antwoord al en dat luidt volmondig “ja”.

Naakte man neemt op het eerste zicht een foto van een bord bij het naturistenstrand in La Marina, Spanje. maar blijft het bij het fotograferen van het bord?
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar niet alleen bekende mensen beschouwen de “snapshot en paparazzi cultuur” als inbreuk makend op hun privacy. We spreken een andere dame die anoniem wil blijven, die niet bekend is, maar zegt niet maar naar een naturistenstrand te gaan omdat iedereen haar dan kan fotograferen.

Bezoekje aan het strand in de jaren 30 van de vorige eeuw
Foto: © A.M. Schuld-De Korte/Schuld


We duiken in ons eigen beeldarchief en vinden oude foto’s terug van de gang naar het strand waarbij de bezoekers er wel heel erg “ingepakt” bijzitten. Waar zitten de verschillen? Hoe komt het?

Bezoekje aan het strand in de jaren dertig van de vorige eeuw
Foto: © A.M. Schuld-De Korte /Schuld


We mogen en kunnen er niet om heen dat vrouwen die in een sexy bikini, topless of naakt zonnen op stranden door geheel Europa lastig gevallen worden. Dit is een onderwerp dat onder de aandacht gebracht moet blijven worden, zeker gelet op de enorme instroom van migranten uit wat minder ontwikkelde delen van de wereld. Zorgen om gevluchte mensen uit Oekraïne hoeven we ons niet te maken. Dat land heeft zelf naturistenstranden en lopen qua vrije geesten een stuk voorop  Arabische en Noord-Afrikaanse landen.

“what’s in my clothes”, de vraag die eigenlijk niet relevant is. Een lichaam natuurlijk, of u moet last van motten hebben Foto werd gemaakt te Frankfurt, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dit terwijl ver voor  de pre-islamitische culturen ook deze mensen een ander beeld omarmden met betrekking tot kleding. In heel vroege was kleding niet meer dan louter functioneel. Kleding beschermt je tegen kou of tegen de hitte en dat was het dan. Zeden vormende opvattingen over naaktheid hebben eigenlijk pas hun intrede gedaan sinds de verspreiding van de laatste monotheïstische godsbeelden en religies.

Het befaamde Sa Trinxa strand in Las Salinas, Ibiza waar textiel en naturisme hand in hand gaan Foto: © Peter-Vincent Schuld

We spreken met Jill uit de buurt van het Noord-Hollandse Hoorn. Zij is eveneens naturiste en voelt haar manier van leven in het nauw gedreven door veelal islamitische immigranten in Europa. Zij ervaart agressie tegen haar manier van denken en leven vanuit islamitische hoek. “Ik  ben een vrije vrouw en ik bepaal zelf wel wat ik met mijn lichaam doe” zegt ze kordaat. “Die verpreutsing is echt toe te schrijven aan de enorme instroom van lieden omwille van hun islamitisch geloof mijn vrijheid misgunnen”.

Kop boven een verhaal over dat naturisten bedeigd worden door moslims in Duitsland
Bron © Junge Freiheit

Jill heeft het feitelijk gelijk aan haar zijde, we gaan terug naar 25 juli 2016. In het Duitse Geldern worden bezoekers van een zogeheten FKK zwembad (freie -vrije- Körper -lichaams- Kultur -cultuur) bedreigd met het aanroepen met Allahu Akhbardoor een bende wilden uit het Midden-Oosten zo meldt het opinieweekblad Junge Freiheit. Dit terwijl FKK in Duitsland nog steeds de normaalste zaak van de wereld is. Vluchtelingen en migranten, met veelal een islamitische achtergrond maken er een sport van om naaktzonners te fotograferen, te beledigen, lastig te vallen al dan niet met fysiek geweld.

Kop in het Duitse internetmagazine “Stadtgui.de” waarin gemeld wordt dat naturisten weer voorwerp zijn geworden van agressie door zogenaamde vluchtelingen
Bron: © Stadtgui.de

In Frankrijk nabij Lyon leidde dat vorig jaar tot een incident. Een gluurder maakte het dermate bont dat een bezoeker van een naaktstrand zo boos werd zodat de gluurder per lijkzak kon worden afgevoerd. Ook in Frankrijk zijn naaktstranden gemeengoed.

Vrijheid maar wel bewust van de leefomgeving

Naturisme op het strand van Meco, Portugal
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Naturisten geven aan dat ze in totale vrijheid van zon en water (willen) genieten. We hebben zelf over geheel Europa en daarbuiten mogen vaststellen dat naturisten eigenlijk hele kalme en rustige recreanten zijn.  Het viel ons op dat het in regel mensen zijn die veel op hebben met de leefomgeving waar ze recreëren.

Naturistenstrand bij Adegas, Portugal
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Naaktstranden zijn vaak de schoonste stranden. Verreweg de meeste naturisten laten geen rommel achter en werpen eventueel afval van drankverpakkingen tot en met eventuele sigarettenpeuken naar de daarvoor bestemde afvalbakken of ze nemen het zelf weer mee. Geen luide muziek, geen geschreeuw, oases van rust.


Topless en het naakte lichaam
Gewoon een voorbeeld, Het zijn eerst de Arabieren en nadien de Europeanen geweest die in Afrika de vrouwen dwongen om hun boezem te bedekken uit “zedelijke” overwegingen.

Kleding voor de vrouwen volgens de islamitische voorschriften in Natitingou, Benin, West-Afrika Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar ze zijn daar niet overal gelukkig in geslaagd. Zo vinden we in Afrika op tal van plekken vrouwen terug die zonder bedekte borsten het leven van alledag leiden, en waarom niet? Wie heeft het recht om hen daartoe te verplichten? Elders ter wereld waren en zijn er stammen die helemaal niet zijn beïnvloed door “zedelijke” opvattingen.

Vrouw met dochtertje en zoon, zonder bovenstukje in Possotome, Benin, West-Afrika
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Als de zedelijke opvattingen over bedekking werden opgelegd, gebeurde dit door diegenen die de gebieden koloniseerden en hun zedelijke en religieuze geïnspireerde (islamitische en christelijke) mores oplegden.

De zogenaamde opgelegde zedelijkheid door invasieve zedenmeesters heeft niet overal een vernietigende werking gehad op de oorspronkelijke Afrikaanse cultuur en dus lopen vrouwen in alle natuurlijkheid er in sommige delen gewoon met ontbloot bovenlijf zoals hier in Natitingou, Benin
Foto: © Peter-Vincent Schuld


In Nederland is er veel acceptatie en ruimte voor naturisme ontstaan door de niet aflatende inspanningen van de Nederlandse Naturisten Federatie -Blootgewoon. Op een niet polariserende, kalme, en niet dwingende manier heeft de organisatie enorm bijgedragen aan de acceptatie van naturisme en wist het op diezelfde niet dwingende manier weg te krijgen uit de sfeer van vermeend “onzedelijk” gedrag. Immers naturisme en topless hebben initieel niets met seks te maken.

Topless van zon en zee genieten in het Franstalig deel van Sint Maarten
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Dat is van de NFN- Blootgewoon een enorme verdienste voor deze organisatie. U hoeft zelf niet topless te zonnen of naturist te zijn om tot de conclusie te komen dat een recreatieve wijze die vroeger onterecht omstreden was zonder polarisatie en dwingelandij thans door de meeste mensen als volstrekt normaal wordt beschouwd.

Citaat van een verhaal van de Nederlandse zender Powned
Beeld © Powned

Ze hebben de media hierin weten mee te krijgen met vrijwel louter positieve verhalen. Van de Telegraaf tot het Parool, van Linda, Powned tot en met RTL.

Instagram`posting van de Nederlandse Naturisten Federatie NFN Blootgewoon waarin een verhaal in het Parool wordt besproken
Beeld: © NFN Blootgewoon

Als wij de campagnes van de NFN Blootgewoon bekijken dan is het de eerlijke, open en kalme wijze van communicatie die zowel gezorgd heeft voor acceptatie als de toename van het aantal naturisten en daarmee ook het aantal accommodaties in Europa en daarbuiten die naturisme faciliteren. Even een grappige waarheid tussendoor, naturisme beschermt u in zekere zin ook tegen haaien. Volgens een onderzoek dat Wikipedia vermeldt kunnen haaien afkomen op felgekleurde kleding en bling bling.

Alle rangen en standen


Tijdens onze bezoeken die we aflegden aan naturistenstranden en uit de research die we deden voor dit verhaal merkten we één ding op. Bezoekers van naturistenterreinen en dito stranden komen echt uit alle lagen van de bevolking. Arbeiders en advocaten, huisvrouwen en managers, van bekende mensen uit de entertainmentbranche tot uit de regeringskringen van diverse landen. Mensen die politiek links, midden en rechts georiënteerd zijn. Misschien is naturisme wel het middel tegen de steeds diepere wonden slaande polarisatie in onze samenleving, wie zal het zeggen?


Boegbeelden en kunsten

Een historisch boegbeeld met ontblote boezem gemonteerd aan de gevel van een monumentaal pand in Enkhuizen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ach menig boegbeeld van de koopvaardij bestond uit een vrouw met ontblote borsten. Moeten we de afgietsels en de historische gevelstenen die we onder andere in Enkhuizen vinden dan ook maar slopen? Krijgen we nog te maken met een polder-taliban die net zoals in Afghanistan historische realiteiten zoals boeddhabeelden maar vernietigt om de geschiedenis voor eens en voor altijd uit het geheugen te wissen alsof het nooit heeft bestaan? Naakt wordt vaak geassocieerd met erotiek, maar dat is bij lange na niet altijd het geval geweest. In het oude Griekenland had het een binding met de goddelijkheid. In veel culturen werd naaktheid verwerkt in ornamenten van gebouwen, maar denk ook eens aan het standbeeld “David” van Michelangelo.

De gewraakte reclameposter voor een pizzarestaurant in Glasgow
Beeld: @ Pizzarestaurant Glasgow

Dit laatste kunstwerk werd gebruikt in een reclame voor een pizzarestaurant in het Schotse Glasgow. Men vond de poster met een van de grootste kunstwerken aller tijden aanstootgevend.  De kunstzinnige overwegingen Michelangelo  om tot het beeldhouwwerk te komen: Het perfecte mannelijke lichaam zoals God dat voor ogen zou hebben gehad. Hier zien we een contradictie. God in relatie tot het naakt en godsbeelden en religies die zich uit zedelijke overwegingen tegen geheel of gedeeltelijke naaktheid keren.

Naakt verwerkt in kunstwerken in de openbare ruimte zoals hier in Gävle, Zweden
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Naakt heeft menig beeldhouwer, schilder, fotograaf en tekenaar geïnspireerd.

Christelijk geïnspireerd naturisme

De doop van een naakte Jezus volgens de 13e-eeuwse kunstenaar Bordone, Giotto

Zoveel smaken, zo veel kleuren, zoveel religies, zoveel stromingen. We vinden in het christendom een informele stroming terug die naturisme praktiseert. Ook in Nederland. Het zijn overtuigd christelijke mensen, veelal uit protestantse hoek, vaak kerkelijk en die naturisme vanuit een ander perspectief beschouwen en daarin hun legitimering vinden.

Schilderij een naakte doop van Sint Calixtus uit de 3e eeuw na Christus

De vooraanstaande Britse intellectuelen, Isley Boone, Henry S. Huntington en Elton Raymond Shaw publiceerden hierover in de ondersteunende zin in de afgelopen eeuw. De Anglicaanse priester en aarts-decaan William Inge gaf zijn volledige en openlijke morele steun aan het boek The New Gymnosophy: Nudity and the Modern Life, geschreven door Maurice Pamelee, wat inhoudelijk natuurlijk haaks stond op het puriteins Victoriaans denken in het Verenigd Koninkrijk.  Maar wat is de grondslag van het christelijk geïnspireerd naturisme?

Logo van de Naturist Christians in de VS

Het antwoord op die vraag ligt veel meer voor de hand dan u zou denken. Het dopen tot christen geschiedde in oude tijden niet met een een outfit van Hugo Boss of Christian Dior, en ook niet in een outfit van C&A of H&M. Nee het geschiedde naakt in publiek toegankelijk open water waardoor het element schaamte geen grondslag meer kent.
Mensen hebben in de loop der tijd invullingen gegeven aan naakt en vermeende zedelijkheid. Maar of we aan die puriteinse invulling recht doen aan de biologische realiteit valt te bezien. Het valt eveneens nog eens goed onder de loep te nemen of de zedelijke opvattingen over naakt wel een legitieme grondslag hebben. Denken kan geen kwaad. In de tussentijd genieten ettelijke miljoenen mensen in Europa van het topless en naakt recreëren op campings, afgesloten naturistenterreinen, in hun tuin of op stranden.


Overheid faciliteert

Citaat (kop) van de website van de telegraaf, geschreven door een collega-journalist
Bron: © De Telegraaf

Het begrip en voor naturisme neemt toe.
In de Spaanse regio Catalonië moedigt de overheid juist aan om topless te zonnen en te zwemmen. In Berlijn moest de ombudsman er aan te pas komen. In Berlijn-Kaulsdorf werd een vrouw gemaand een bovenstukje aan te trekken tijdens het zwemmen in het openbare zwembad. De vrouw weigerde dit en werd door de politie het zwembad uitgezet. De vrouw stapte naar de ombudsmanen stelde zich ten opzichte van mannen gediscrimineerd te voelen, De ombudsman stelde de vrouw in het gelijk en voor geheel Berlijn werden de voorschriften nadien acuut aangepast. Een grote overwinning voor de elementaire rechten van de vrouw. Die rechten wegen de facto zwaarder dan de religieuze en zedelijke opvattingen, met name uit islamitische hoek. Dat dit gaat leiden tot spanningen is een feit

Promotiecampagne van Gotopless.org voor de Go Topless Dag 2023
Beeld: © Gotopless.org

We zien nu reeds dat vrouwen in zwembaden en op het strand lastig gevallen worden door veelal islamitische testosteronbommen. Vrouwen moeten hoe dan ook, al is het met harde maatregelen, beschermd worden. Daar zullen ze in Amsterdam de handen vol aan krijgen nu daar het topless zwemmen ook wordt toegestaan. In de politiek gaat er nog een clash ontstaan en met name binnen de linkse progressieve partijen die het zowel opnemen voor de godsdienstvrijheid van conservatieve, lees islamitische immigranten als wel vrouwenrechten. Deze twee zaken gaan eenvoudigweg in de realiteit niet samen.

De Europese Unie benadrukt wel de vrijheid van religie zoals we in een instagramposting kunnen lezen en zien, maar de vraag is waar de vrijheid van de met name islamitisiche religie ophoudt en vrouwenrechten primeren
Beeld: © Europese Unie

Er zal een keuze gemaakt moeten worden en die keuze zal in het voordeel van de vrijheid van de vrouw dienen uit te vallen bij gebrek aan elke legitimiteit vanuit religieuze zin. Het was naar aanleiding van het incident in Berlijn dan D66 fractievoorzitter Ilana Rooderkerk vragen in de Amsterdamse gemeenteraad ging stellen met als doel het topless zwemmen gedurende de reguliere openingstijden in de gemeentelijke zwembaden mogelijk te maken  (er zijn ook speciale uren waarop er naakt gezwommen kan worden) . Ilana Rooderkerk vindt de verplichting voor vrouwen om een bovenstuk te dragen discriminerend en daar heeft zij volstrekt gelijk in. Bevoegd wethouder Sofyan Mbarki (PvdA)  kunnen de bestaande bad kledingvoorschriften veranderd kunnen worden als daar behoefte aan is. Die behoefte is er altijd al geweest, maar dat is een andere zaak. Mbarki laat vervolgens weten dat die behoefte nu is uitgesproken. Maar het kan pas na deze zomer wat natuurlijk een waanzinnig verhaal is. Maar ja, PvdA, wat verwacht je anders van de socialisten?

Europa

Deel van de pagina van de website van het Griekse naturistenresort Vritomartis op Kreta
Beeld: © Vritomartis

Aan de andere beschouwt de Europese Unie naturisme als een volstrekt normale manier van leven, toerisme en recreatie. Het Griekse naturistenresort Vritomartis werd na de coronacrisis ook financieel ondersteund en wordt nog steeds in ere gehouden. Maar je kunt geen twee tegengestelden omarmen en faciliteren, als je weet dat daar clashes van (kunnen) komen. Maar denken is niet iedereen gegeven. De vraag is hoe we de angel uit het gevaarlijk en gewelddadig fundamentalistisch denken kunnen halen.

Met conclusie

Er is geen type zoogdier op aarde te vinden die er zo’n bende van maakt als de mens. Maar waar haalt de mens de pretentie vandaan om zich ver boven de dieren verheven te voelen. Waarom zou een mens in zijn of haar vrije uurtjes niet mogen genieten zonder knellend textiel? Wat maakt ons zo anders dan de dieren, die altijd in hun blootje lopen?  Kortom, het is warm en wij nemen een duik… zonder textiel.