Israëlische verkiezingen: Twee opinies en een niet te breken vriendschap

0
788

Israëlische verkiezingen: Twee opinies en een niet te breken vriendschap

 

Hierbij 2 meningen van onze redacteuren allebei het lot van de Joodse staat Israël genegen en toegedaan zijn.
.
Redacteur Peter-Vincent Schuld, is de  hardliner die als een havik het terrorisme bekampt en geen enkele compassie kent richting de islamitische Palestijnen.
.
Redacteur Bernd Timmerman ziet het iets anders en gelooft in een dialoog tussen Israëli’s en Palestijnen.
.
Beide redacteuren hebben tegengestelde meningen maar zijn gezworen vrienden voor het leven die een onderling scherp debat niet uit de weg gaan, maar elkaar als vrienden niet kunnen missen.

 

Netanyahu wint verkiezingen in Israël, Joodse staat verzekerd van behoorlijk veiligheidsbeleid

door Peter-Vincent Schuld

 

Benjamin Netanyahu heeft de verkiezingen in het enig democratisch en vrij land in het Midden-Oosten gewonnen. Een andere veilige oplossing voor Israël was ondenkbaar geweest met aan de ene zijde een totaal corrupte en door en door verziekte Palestijnse Autoriteit die nog steeds met buitenlandse giften de terroristen en nabestaanden van terroristen voorziet van een riante uitkering en aan de andere kans een terreurbewind van Hamas.
.
Beiden zijn geen partijen om vrede mee te sluiten, los van de juridische en etnologische vraag of er wel sprake is van een Palestijns volk hetgeen met neen beantwoord moet worden.
.
Israëls strikt veiligheidsbeleid zou als voorbeeld moeten dienen voor Europa en stiekem doet het dat ook. Niet voor niets wordt er door Europese politie-, inlichtingendiensten en risk management bedrijven gebruik gemaakt van de Israëlische expertise terwijl op politiek niveau Israël bij voortduring onterecht en onrechtmatig bekritiseerd wordt.
.
Zowel de Israëlische, als de Amerikaanse en de Europese bevolking is de “politiek van pappen en nathouden” zat. In Israël is de bevolking dit al jaren zat en daarom kon Netanyahu voor de vijfde keer op rij de verkiezingen winnen. Wie terreur zaait (de Palestijnen en Hezbollah) zal vernietiging oogsten. Dus laad de Uzi’s en schiet op alles wat ook maar neigt naar lieden met een terroristisch of gewelddadig oogmerk aan Palestijnse kant.
.
Overigens dat de Palestijnen het niet verdienen om humaan behandeld te worden laat dit filmpje uit 2015 zien. Hier ziet u hoe de Palestijnse Autoriteit omgaat met zwerfhonden. Kijk uit, de beelden zijn schokkend. In mijn ogen verdienen dit soort lui een gelijke behandeling.

 

ISRAËL LAND VAN (WAN)HOOP

door Bernd Timmerman

Mijn ogen gingen open vanochtend. Licht viel in onze slaapkamer, vogels die hun klanken lieten horen, het gespin van een kater en en een kus van haar. Een nieuwe start, hoop, liefde, toekomst.
.
Israël, hoe verlopen de verkiezingen? Als derde dacht ik hieraan. Al mijn uren die ik thuis, in Leiden, en elders aan dit land heb besteed zijn geschenken. Hoop na de oorlog, te volgen land.
.
Weer en minder, door gewenning,  de teleurstelling. Zoals bij het verlies van Gore en Clinton, als bij de Britse gekte, de naïviteit  van links, de harde ruk naar conservatief rechts in Europa en de stroom van populisme,  ook bij ons door het misbruik van de uil van Minerva.
.
Bij Trump kon ik  de slaap in de nacht onmogelijk hervatten. Ook ik, als ‘Amerikanistiek’ deskundige zag het nooit aankomen. Maar drie jaar later is de voortzetting van het woeste geschreeuw van Netanyahu geen verrassing meer.
.
Het volk krijgt wat het kiest, althans de meerderheid wint het verlies van de toekomst. Veiligheid is onmisbaar, echter de angst verlamt het denken. De falende democratie.
.
Trump, Bolsonaro en Netanyahu regeren op basis van het thema angst. Waardoor kansen op hoop en nieuw leven steeds als een abortus in een vroeg stadium zijn beëindigd.
.
Vanzelfsprekend zijn er grote problemen die deze politici aan de macht brengen en vooralsnog houden. Israël is omringd door dictaturen met inwoners waar haat tegen het kleine democratisch land regeert.
.
Alleen muren bouwen brengt echter geen veiligheid. Terugtrekken uit de wereld geen voorspoed. Om van confrontatie te zwijgen.
.
Israël is het land dat recht heeft op vrede, de natie die ik, en velen met mij, een warm historisch hart toedraag, ook het land van de verkeerde polariserende rechtse-conservatieve-religieuze keuzes. Al te lange tijd.
.
One issue, een trauma slaat om in een collectieve angststoornis waardoor fout beleid ontstaat. Israël is de weg ingeslagen die doodloopt.
.
Wie Netanyahu volgt kent zijn communicatieve en narratieve trucs. Hij is CEO van de angst in het land van hoop. Met corruptie en hardheid naast hem. Zelfs letterlijk voor wie zijn vrouw en zijn gevolg volgt. De man heeft misdaden op zijn naam staan, zonder veroordeling.
.
De aanhangers zijn fans, groupies, net zoals bij de sterke man in Amerika,  Brazilië en zelfs hier  in het Polderland. Ze juicht in extase. Critici zijn landverraders.
.
De dialoog is weg. Samenwerking in coma.
.
Hysterie. De media zijn fout, de wetenschap is links gekleurd, er zijn vijanden, bedreigingen, goed tegen kwaad, leugens verspreid, mensen maakt het niet uit, alles niet, verblind door one issue met adoratie voor de grote leider.
.
Meer dan 40 partijen voor 120 zetels. Er komen er 11 in de Knesset. Een zeer rechts kabinet in een land nog steeds zonder grondwet. Wel met een Joodse Natie Staat Wet.
.
Omdat Netanyahu – יהוה zij dank – geen absolute meerderheid heeft is een coalitie nodig. Maar dit is een drama want compromissen met de kleinere vaak ultra rechtse partijen zijn nog toekomstlozer.
.
Israël balanceert op een eiland met minder steun dan ooit. Na Trump komt er een andere president in de VS die een realistisch ander beleid zal voorstaan. Israël een soort van Rhodesië met een apartheidspolitiek.
.
Het doet mij pijn, ik als vriend van het beloofde land, waar één van mijn lievelingsschrijvers de waarheid zag. Amos Oz weigerde het een te kiezen met uitsluiting van de andere. De tegenstander was niet de Palestijn of de Jood, maar steeds de fanaticus.
.
Ik walg van fanatisme, maar fanatici hebben de macht.
.
Waarom een kritisch stuk over Israël? Omdat het ene, schrijven over de grote fouten van Arabische landen, over gevaren van moslimfanatici en meer, nooit uitsluit dat ook mijn vrienden verkeerde wegen kunnen volgen.
.
Het ene thema en de hopeloos verkeerde aanpak met repressie en uitsluiting. Daar, hier, bijna overal.
.
De gezondheidszorg, huisvesting, energie, de emancipatie van vrouwen en homo’s, de scheiding tussen religie en staat, dierenwelzijn, natuurbehoud, milieuregels, de rechten van minderheden, armoedebeleid en zo veel meer, weggegooid op de angsthopen van rechts-conservatisme.
.
Met rede en hart. Een coalitie in Israël van Kachol Levan (Blauw Wit), Ha’Avoda (de Arbeiderspartij), Meretz en HaYerukim (de Groenen) is de droom van hoop voor mens, dier en het milieu. Verder weg dan ooit.
.
Ik Droom nog steeds. Over veel.
.
Amerika is de weg kwijt, Brazilië ook, Polen, Hongarije, het Verenigd Koninkrijk, Nederland,  een epidemie van politieke wanhoop.
.
Mijn gedachten zijn bij Rabin. Het schot kwam van rechts. Na fanatisme. Aangejaagd door de langstzittende premier ooit.
.
Een vriend van Israël treurt.
.
Blijf Dromen mijn vriendin.