Journalist Koos van Houdt veegt met zijn nieuw boek “Unieke Unie” in 1 klap alle desinformatie over de EU van tafel

0
975
Journalist en senior EU correspondent Koos van Houdt, auteur van het boek Uniek Europa, gefotografeerd in zijn woonplaats Den Ham, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Lieve lezers, als hoofdredacteur wil ik alleen maar de beste collega’s voor onze lezers. Mensen die jaren in het vak zitten en hun vak verstaan tot in het detail. Kos draait al 41 jaar mee in het vak en drager van een belangrijke onderscheiding voor zijn bijdrage aan de Europese Journalistiek. Zijn naam kent u: onze vaste Europa-redacteur Koos van Houdt. Hij schreef een boek dat vers van de pers is gerold.

Media, politici en burgers, ze zijn voor of tegen de Europese Unie. Sommigen vinden het wel best, maar denken er niet verder over na.

Europa als geografisch continent is en blijft er. Op dat continent en daarbuiten spelen dagelijks allerhande zaken die rechtstreeks invloed hebben op ons dagelijks leven.

In veel kranten, tijdschriften, op sociale mediakanalen maar ook op televisie zien we maar een deel van het echte en feitelijke verhaal over Europa terug. Niet zelden gebaseerd op foute interpretaties en aannames. Vaak volstrekt verdraaid, uit de context gerukt of relevantie informatie wordt gewoon achterwege gelaten.

Ja hier zijn onkundige “collega’s” van andere media ook vierkant schuldig aan. Je hebt goede journalisten die het verhaal door en door begrijpen, maar zij vormen uitzonderingen op de “regel.

Als politici in kwestie zelf niet eens weten waar ze mee bezig zijn, wat moet je dan verwachten van journalisten en laat staan de burger.


Dit boek neemt u op een begrijpelijke wij mee door een stukje geschiedenis en Koos vertelt u hoe exact hoe de EU tot ver achter de komma werkt. Over waar het goed gaat en waar het fout gaat.

Wij journalisten hebben (soms helaas) geen eed hoeven afleggen om naar waarheid en beste vermogen iets te vertellen. Dan rest het persoonlijk geweten van de betrokken journalist in hoeverre deze zijn of haar uiterste best doet om naar waarheid te vertellen en uit te leggen.

Hier raken we de kern bij deze auteur Koos van Houdt.
Ik ken weinig collega’s die met zo’n integer en zuiver geweten hun vak als een roeping beschouwen en dit uit een diepe betrokkenheid bij de samenleving. Ik ken ze wel; maar ze zijn niet erg dik bezaaid.

Cover van het boek Unieke Unie, geschreven door Koos van Houdt,
Omslagontwerp: © Rick Wildeman, Dus Brand Design Enschede


Het boek Unieke Unie is daarom dan ook aan te bevelen, ook als u kritisch, sceptisch op zelfs tegen de Europese Unie bent. Het zal u verbazen hoe u jarenlang onthouden bent geweest van essentiële informatie en u zich heeft moeten verlaten op onvolledige en onjuiste berichtgeving maar op ook de pure propaganda die u voorgeschoteld kreeg en krijgt. Ik weet niet hoe u het beleeft, maar als ik ergens voor of tegen ben wil ik wel weten waarom ik ergens voor of tegen ben.


Unieke Unie is het nieuwe en zeldzame standaardwerk dat iedereen gelezen moet hebben die op wat voor wijze dan ook bij Europa betrokken is of er een mening over heeft.

Unieke Unie door Koos van Houdt

Uitgeverij Virtupess (www.virtupress.nl)

ISBN nummer 978-90-9032848-5

Kostprijs: 20,00 euro, vanaf maandag 10 augustus te bestellen via uw boekhandel in Nederland en België.

Ook rechtstreeks verkrijgbaar (+ verzendkosten) via jwvanhoudt@virtupress.nl