Kostprijs drinkwater omlaag, belasting op drinkwater exorbitant gestegen

0
559
Bekertje drinkwater wordt uitgedeeld aan hardlopers van de Tlburg Ten MIles foto © Peter-Vincent Schuld
Kostprijs drinkwater omlaag, belasting op drinkwater exorbitant gestegen
door Peter-Vincent Schuld
Tot voor 20 jaar geleden was het aandeel belasting op drinkwater “beperkt” tot zo’n 15% aan BTW en verbruiksbelasting.
Volgens de brancheorganisatie van drinkwaterbedrijven de VEWIN is de kostprijs van drinkwater gedaald door efficiëntie wat in principe ten voordele consument zou moeten uitpakken. Niets is minder waar.
Bekertjes met drinkwater staan klaar voor de hardlopers tijdens de Tilburg Ten Miles
foto © Peter-Vincent Schuld

Gemeentes heffen precariorechten en het aantal gemeentes dat deze vorm van belasting heft doet is volgens de VEWIN alleen al in 2016 met 27% gestegen. Maar wat zijn precariorechten eigenlijk? Het is een soort van onroerende zaak belasting op ondergrondse netwerken van waterleidingen, gasleidingen,elektriciteit, kabel en telefonie.

Regenwaterinfiltratiegebied eerste aanzet in de productie van drtinkwater zoals hier in Vasse, Overijssel. foto © Peter-Vincent Schuld
De kosten van deze belastingen worden door de nuts- en telecombedrijven uiteraard integraal doorberekend aan de eindafnemer, dus ook aan u als consument.
Medewerkers van het waterleidingbedrijf Brabant Water leggen waterleiding aan in Helmond
foto © Peter-Vincent Schuld

Gemeenten zien hier dik geld in en hoe meer leidingen er onder de grond worden aangelegd des te meer de gemeentes kunnen innen. Nutsbedrijven en telecomondernemingen fungeren dus als ontvanger der gemeentelijke belastingen.

Medewerkers van waterleidingbedrijf Brabant Water leggen waterleiding aan in Helmond
foto © Peter-Vincent Schuld

Ondanks dat het heffen van precariorechten door Politiek Den Haag middels wetgeving werd beperkt, sterker zelfs, per ingang van 1 juli 2017 werd verboden, is er nog een overgangsperiode van 10 jaar waarbinnen de gemeentes nog kunnen afromen ten laste van de burger. Op de valreep, net voor het verbod met overgangsperiode van 10 jaar, voerden nog snel 70 gemeenten de precariobelasting in met kosten lastens de burger.

Medewerkers van het waterleidingbedrijf Brabant Water leggen waterleiding aan in Helmond
foto © Peter-Vincent Schuld
Maar het is niet alleen de gemeentelijke overheid die een graantje probeert mee te pikken. Op water zit het lage BTW-tarief van 6%. Per ingang van 1 januari 2019 stijft het BTW-tarief van 6 naar 9%, los van de bijzondere verbruiksbelasting die wordt geheven op deze eerste levensbehoefte.
Medewerkers. van het waterleidingbedrijf Brabant Water leggen waterleiding aan in Helmond
foto © Peter-Vincent Schuld

Volgens berekeningen van de VEWIN, komt 30% van de kostprijs van het glaasje water dat u inneemt en betaalt om de paracetamol in te nemen tegen de hoofdpijn, ten gunste van de overheid. Jammer genoeg krijgt u van de fiscus geen “hoofdpijn-aftrek”.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here