Ligt Kazachstan in Europa? U gelooft het niet, maar voor een klein deel wel! Nice, very nice!

0
Bioscoopaffiche voor de film Borat Foto: © 20th Century Fox

door Peter-Vincent Schuld

Aardrijkskunde en geschiedenis, wat een prachtige vakken waren dat vroeger op school. Toen u verslaggever nog in de schoolbanken zat was Kazachstan niet meer dan een republiek die behoorde tot de Sovjet-Unie. Daarmee was voor de meeste leerkrachten de kous af, maar niet voor mij. Ook toen al besefte ik dat de realiteit van morgen, overmorgen 180 graden gedraaid kan zijn. Niet de docenten hebben Kazachstan op de kaart gezet, wel ene Borat

De vlag van Kazachstan

Op zo’n bijna 6000 kilometer van Brussel en Amsterdam begint Kazachstan. Een enorme oppervlakte maar met maar 18,75 miljoen inwoners. Liggend tussen Rusland en China. U hoorde er veel over in de afgelopen dagen. Massale oproer na  verdubbeling van de brandstofprijzen. De stad Almaty werd een brandhaard van protest, kou, doodslag en zware verwondingen aan zowel de kant van de politie als onder de demonstranten. Het liep allemaal zo uit de hand dat de partners Rusland, Belarus en Armenië troepen stuurden om als “vredesmacht” te dienen.

Kantoor van de European Space Agency in Brussel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Natuurlijk is hier ook een strategische reden voor. Immers Kazachstan is rijk aan olie en gas en daarmee een asset op het internationale wereldtoneel. Veel hoor je niet over het land, anders dan Borat en over de voormalig president Nazarbajev. Menig ruimtereis van astronauten van de ESA (European Space Agency) begon op de Sojoez ruimtevluchten vanaf de roemruchte en in Sovjet-tijden ooit zo geheime locatie Bajkonoer in Kazachstan dat tot op de dag van vandaag de vertrekplaats  is voor de Russen om het heelal te verkennen.

Het wapen van Kazachstan


Maar de hamvraag. hoort Kazachstan bij het Europese continent? Het antwoord is JA, maar voor een klein deel. De grens met Azië wordt op een natuurlijke manier gevormd door de rivier de Oeral. Alles ten oosten is Azië, niet minder interessant natuurlijk, maar het is een geografische grens en daarom van belang voor de ontwikkelingen in Europa. Kazachstan is ook het land waar de Chinezen weer hun zijderoute weer leven hebben ingeblazen. Kazachstan, ik hoop er weer snel naar toe te kunnen. Al was ik te bevoorrecht en kwam terecht met een regeringsvlucht in de VIP-lounge waar je bediend werd door ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, die je. nog snel even wat flessen wodka meegaven als dank voor de ontmoeting, terwijl ik er eigenlijk dankbaar voor moet zijn.

Een Crush voor deze grenspolitieagente op het vliegveld van Almaty, Kazachstan
Foto © Peter-Vincent Schuld

In de film Borat speelde Sacha Baron Cohen een vrijpostige journalist in de VS. Ik was een maffe reporter op het vliegveld van Almaty. Nu met de onrusten vroeg ik mij geregeld af hoe het met die agente van de grenspolitie was in Almaty die op mijn verzoek, tegen de regels in, poseerde om mijn paspoort te controleren. Hoe zou ze het maken? Ik heb haar telefoonnummer niet. Dat ene moment, waarbij de vonken wederzijds oversloegen en iets ontluikend werd verstoord door mijn volgende vlucht. Oh, zij was beeldschoon. Een 5-minutenvariant van de film “Beauty and the Beast”.

Vrachtwagen uit, en met kenteken van Kazachstan in de buurt van Temse, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Ach en als het niet met de trein naar westelijk Europa gaat, dan maar met de vrachtwagen. Het is geen uitzondering dat u bij ons op de wegen vrachtwagens uit Kazachstan ziet rijden. Het is onwaarschijnlijk dat er Borat-outfits in worden getransporteerd. De bevolking is er voor een deel nogal… laat ik het zo noemen, conservatief, alhoewel…… Al met al, om met de woorden van Borat alias Sacha Baron Cohen te spreken…”Nice, very nice”.