Links en Rechts: Aanbesteding uit de zorg

0
690
Wachtkamer in een ziekenhuis foto © Jan Sibon/ Schuld

De Dagdenkers: Links en Rechts: Aanbesteding uit de zorg

door Bernd Timmerman
Groenlinks en SGP komen met een initiatiefwet om gemeenten meer vrijheid te geven in het lokale zorgbeleid. Het kan dus toch. Uitersten die samenwerken in het belang van de burgers.
.
Niet voor de achterban, de bühne of het applaus uit eigen kring. De politieke duim, omhoog of omlaag, ligt straks bij CDA, D66 en CU. Of ligt er een andere adder onder het zorggras?

EUROPA DICTEERT?

De verplichte aanbesteding van WMO hulp en jeugdzorg is onnodig, zeggen de initiatiefnemers. Nederland voert de aanbestedingsregels te krampachtig door.
De regels zijn te streng. Europa dicteert, maar Hollandse kabinetten zijn braver dan  het meest trouwe lid van de Europese Unie.
.
De aanbesteding is een probleem.Door het aanbesteden binnen de zorg verliezen cliënten dikwijls hun vertrouwde hulp-gezichten en is het maar zeer de vraag of de kwaliteit op hetzelfde niveau blijft.
.
Vrijheid om aan te bieden binnen een vrije markt is binnen de zorg een doorn in het oog omdat de lokale zorgaanbieders vaak het nakijken hebben bij de grotere spelers.
.
Aanbesteden als een soort van verkapte bezuinigingen zonder te kijken naar de belangen van de kwetsbare mensen die niet kunnen kiezen maar wel zorg nodig hebben.

‘DIPLOMAAT’ TIMMERMANS

SGP en Groenlinks willen, in een politiek ‘monsterverbond’, de grenzen van de EU opzoeken. Kan sociaal beleid buiten deze regelgeving worden geplaatst?
.
De Nederlandse Eurocommissaris Timmermans (PvdA) reageert weer eens te vroeg en praat voor zijn beurt. Nederland mag niet schrappen en de EU gaat nooit groen licht geven voor een uitzondering van het sociale veld bij aanbesteding, beweert hij.
.
Of Nederland het braafste lid is mag van de braafste EU commissaris niet worden uitgezocht. Dat is jammer, maar in deze is het goed om het ‘advies’ van de ‘nooit stille diplomaat’ en de Spitzenkandidat voor een Europese topbaan te negeren.
.
Het opzoeken van grenzen, het verkrijgen van duidelijkheid is in het belang van alle mensen in Nederland en de andere Europese lidstaten. Waar stopt de macht van de EU bij het zorgbeleid? Dat is de zeer belangrijke vraag.

BREDE STEUN VOOR KWETSBAREN

De verplichte aanbesteding in de zorg overstijgt het rechts-links denken. Dit gaat om de kwaliteit van leven van mensen die recht op de beste zorg hebben.
.
Hugo de Jonge, CDA minister voor medische zorg, heeft als wethouder duidelijk laten blijken dat hij voor een uitzondering is van zorg binnen het aanbestedingssysteem.
.
Het zou te makkelijk en ook politiek onverkoopbaar zijn als de Jonge de hand van Brussel vast blíjft houden zonder lef te tonen om deze regel-uitdaging aan te gaan.
.
Ook mag de PvdA in de oppositie laten zien dat zij voor een sterke EU zijn zonder te veel eigen sociale beleidsmacht op te geven. Met SP, PVV en andere partijen moet er een ruime meerderheid te krijgen zijn voor het initiatief van een mooie coalitie in de Kamer.
.
Vasthouden aan de aanbesteding binnen de zorg betekent feitelijk dat Nederland misschien gewoon meer waarde hecht aan een toppositie voor Rutte of Timmermans – en dus niet moeilijk wil doen – dan aan het expliciet voor kwetsbaren willen opkomen.
.
Het initiatief van GroenLinks en de SGP is een prachtige kans op onderzoek naar sociale grenzen van de EU en vraagt om brede steun in het kabinet, de Kamer en de samenleving. Zonder politieke spelletjes voor topbanen of het lijdzaam volgen van rigide regels.
#Commentaar