Muren en Hekken

0
Zicht op de Chinese Muur, een verdedigingswerk tegen de Mongolen van weleer foto © Peter-Vincent Schuld
MUREN EN HEKKEN
Door Bernd Timmerman
Geruisloos kun je het noemen. De bouw van sommige muren en hekken vindt plaats in no time. We leven in het denken van nieuwe grenzen.

HET DEENSE HEK TEGEN ZWIJNEN

Denemarken heeft een hek geplaatst om wilde zwijnen uit Duitsland tegen te houden. 42 mijl lang. Trump wil graag naar dit land in Europa. Hoe doen ze het zo zonder veel gedoe?
.
Het Deense parlement heeft groen licht gegeven voor de bouw van dit hek aan de grens met Duitsland. Een 70 kilometer lange en 1,5 meter hoge onneembare  barrière moet voorkomen dat wilde zwijnen de grens oversteken om zo de Afrikaanse varkenspest te verspreiden.
.
De pest tegenhouden, in vele vormen, is de uitdaging die velen zien en waartoe zij besluiten verdedigingswerken te bouwen.

DE CHINESE MUUR

Muren in het verleden en muren in de toekomst. Om het overlopen te voorkomen.
De Chinese Muur vormde de enige barrière tussen het Chinese Rijk en het rijk van de Mongolen. Het bleek onvoldoende om de ‘vrijheid’ te verdedigen. Meer muren en sterkere waren nodig. Zelfs een huis heeft muren. Weinigen geloven in muurloze grenzen om dierbaren te beschermen.

DE VAL VAN DE MUUR

De val van de Muur, in 1989, werd groot gevierd. Een nieuw tijdperk in aantocht.
Je ziet mensen het bouwwerk slopen, ze staan op de rand van vrijheid.
.
Later kon je stukken muur kopen. Dan stond de geschiedenis in je huis. In 1989  en de jaren negentig was er hoop, waar een denker schreef dat de geschiedenis voorbii was gegaan.
.
Francis Fukuyama ziet het einde van de koude oorlog, de overwinning van vrijheid en de val van dictaturen. Geen klassestrijd meer. Een nieuw tijdperk brak aan.
.
Hii vergat de botsingen tussen culturen. De Sovjet-Unie was nabij de val, maar verschillen in meerdere andere opzichten bleven en kwamen versterkt naar voren, juist door het einde van de koude oorlog.

BOTSINGEN TUSSEN IDENTITEITEN

De éénentwintigste eeuw wordt gekenmerkt door ecologische, humanitaire, etnische, religieuze en ethische crises. De geschiedenis is een volgende fase ingegaan.
.
Waartegen zijn muren en hekken te bouwen, dat is de vraag. Heeft het zin?
Terugkeren naar eilanden in denken om de eigen identiteit te bewaren en te bewaken is de politieke stijlgids van nu.
.
Niemand wist in de vorige eeuw dat de Britten toch weer een denkbeeldige muur gingen bouwen rond hun eiland en Donald zat nog in zijn luxe toren. Twee andere torens van gebouwen stonden nog fier en hoog te wachten op de komst van terrorisme. De massamigratie naar Europa was in aantocht.
.
Sinds die dag in 1989, de vorige eeuw, ja jeugdig mens lees de krant er nog maar eens op na, was er de opgestane Kennedy revival hoop. In plaats van Berlijners waren er wereldburgers wereldwijd.

FORT EUROPA: 1000 KILOMETER MUUR

Het duizendjarige rijk van een despoot uit de geschiedenis mislukte binnen 5 jaar van oorlog. Inmiddels is er wel meer dan 1000 kilometer muur gebouwd. Dat zijn acht Berlijnse muren. Sinds de val in 1989.
.
Zo hebben de maritieme muren als voornaamste doel het tegenhouden van migranten. Er zijn ook de ‘virtuele’ muren. De Europese programma’s voor het monitoren en beheersen van grensoverschrijdende bewegingen plus het verzamelen en analyseren van data.
.
Het is te makkelijk om te beweren dat muren en hekken crises tegenhouden, maar ook is het te eenvoudig om te beweren dat muren en hekken immoreel zijn.

WAAR LIGGEN REDELIJKE GRENZEN?

Op welke manieren zijn ecologische, humanitaire, etnische, religeuze en ethische crises aan te pakken? Waar liggen grenzen in wat te doen?
.
Het einde van beschavingen heeft plaatsgevonden en zal blijven plaatsvinden. Armoede en genocide (van mensen en andere dieren) zijn nooit verdwenen. Religie is springlevend en verschillen in cultuur en ideologie bonsen op grenzen van redelijkheid.
.
Idealen om te verdedigen, paradigma’s om te veranderen, slopen van dogma’s en bouwen van vrijheden wanneer het klimaat mogelijkerwijs wel het einde van de historie laat zien.
.
Bouwen van muren en hekken omdat vrijheden onder druk staan of sluiten van poorten waarbij het al te laat is? De ene muur is de andere niet. Alleen muren bouwen kan geen oplossing zijn zonder ander beleid en in afwezigheid van beleid om problemen op te lossen.
.
Het slopen van muren alleen in utopische gedachten van open grenzen is, in een wereld met zoveel identiteiten en verschillen, echter een vorm van historische naïviteit en identiteitsvernietiging.
.
De zwijnen tegenhouden. De onschuld van dieren in 5.000 jaar menselijke beschaving die evenzoveel vernietiging als creatie kent.
.
Critici betwijfelen overigens of een hekwerk voldoende is om wilde zwijnen te weren. In Deense media zie je beelden van in vrijheid zwemmende zwijnen.
.
Wie zijn de werkelijke figuurlijke zwijnen?
.
Waar de grenzen liggen van leven in een eeuw met miljarden onberekenbare mensen in onoverzienbare crises is onduidelijk. Vaststaat wel dat problemen nooit zonder grenzen stellen zijn op te lossen, ook niet zonder het maken en uitvoeren van effectief beleid.