Nabeschouwing Klimaatconferentie Sharm El Sheikh: Monkey Business en gezeik

0
Klimaattop Sharm-El-Sheik was pure monkey business Aapje op een militaire truck (oud Belgisch materieel) in Parakou, Benin, West Afrika

door Peter-Vincent Schuld en Christel Dubos

Zo, de VN-klimaatconferentie in het Egyptische Sharm El Sheikh is weer gedaan. De echte klimaatfanatici waren teleurgesteld over de resultaten en verlieten Egypte als gelaten supporters van een verliezende voetbalploeg. Maar is dit niet ergens een voorteken dat wereldgemeenschap genoeg heeft van aanhoudende doemverhalen? Wanen de klimaatwetenschappers zich niet een beetje Nostradamus de 2e, de 3e en de 4e in de overtreffende trap? Hebben de burgers het al niet genoeg voor hun kiezen gehad met die gehele corona-affaire en de huidige gevolgen die (mede of deels) zijn veroorzaakt door de Russische invasie in Oekraïne? ´Één zaak is klip en klaar. Je kunt nooit exact voorspellen hoeveel vulkanen er gaan uitbarsten of hoeveel oorlogsgeweld er losbreekt, laat staan dat je weet hoeveel branden uitbreken of hoeveel pyromanen er gaan opstaan die branden gaan stichten met elk een massieve uitstoot van het zogenaamde broeikasgas CO2. De computermodellen hebben ook geen rekening gehouden met de aanslagen op de Nord Stream gaspijpleidingen met een massieve methaanuitstoot. Dus de vraag is hoe exact deze modellen wel zijn? Hoe meetbaar zijn de klimaateffecten van alle lockdowns geweest en het daarmee vrijwel stil gelegen vliegverkeer, dat altijd als zo vervuilend wordt beschouwd?

De tot op heden nog altijd niet opgeruimde ravage na orkaan Irma in 2017 op het eiland Sint Maarten.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Op het eiland Sint Maarten dat in 2017 zo getroffen werd door orkaan Irma, hoorden we niemand maar dan ook werkelijk niemand van de bevolking spreken over dat de orkaan veroorzaakt is door opwarming van de aarde. De mensen die we spraken hadden vrijwel allemaal zoiets van “tja ons eiland wordt nu eenmaal vaker getroffen door orkanen als het orkaanseizoen is”. “We bouwen de zaak weer op en proberen te voorzien in ons economisch bestaan”. Een hele nuchtere kijk op een dramatische episode voor het eiland.

5 jaar na dato: nog altijd niet opgeruimde ravage na orkaan Irma om Sint Maarten
Foto:© Peter-Vincent Schuld

Iets meer dan 5 jaar geleden maakte orkaan Irma een totale puinhoop van het “Nederlandse / Franse eiland Sint Maarten. Wij waren daar een jaar geleden op reportage voor een aantal onderwerpen.

Man van de gemeentereiniging haalt (n)iets van de straat in Philipsburg, Sint Maarten Foto: © Peter-Vincent Schuld

In de hoofdstraat van Philipsburg, de hoofdstad van het “Nederlandse” deel van Sint Maarten haalt een straatveger de papiertjes van straat. Zelfs waar er niks op straat lag (zie bovenstaande foto).

Plastic flessen en andere troep in het oppervlakte water net buiten Philipsburg Sint Maarten Foto: © Peter-Vincent Schuld

Amper een halve kilometer verderop drijft het afval in het oppervlaktewater. Het eiland wordt niet opeens harder getroffen door orkanen sinds de  “uitvinding” van het klimaatprobleem. Het eiland is talloze malen getroffen in de (recente) geschiedenis door orkaangeweld.

5 jaar na orkaan Irma nog altijd niet opgeruimde rommel na orkaan Irma in Philipsburg, Sint Maarten
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Sinds mensenheugenis liggen de Caraïben en omgeving in een kwetsbaar gebied waar het vernietigende orkanen aangaat en orkaan Irma was dus zoals gezegd niet de eerste orkaan die het eiland verwoestte.

autowrak bij een verwoest tankstation nabij Philipsburg, Sint Maarten
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Vijf jaar later werden de autoriteiten aan Franse en Sint-Maartense kant wakker en verordonneerden dat de wrakken op de openbare weg maar eens verwijderd moesten worden. 5 volle jaren na de ramp.

Schuld wrak van een nog niet zo´n oude graafmachine op Sint Maarten
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Overal op het hele eiland zien we de nog altijd niet opgeruimde ravage.
Maar dat niet alleen, we zien ook dat bijvoorbeeld stormwater soms geen kant uit kan. Het kost toch niet veel moeite voor de lokale overheid om deze afvoeren te controleren en zo nodig vrij te maken? Maar ja… de overheid….en zeker die op Sint Maarten.

verstopte afvoer regenwater onder de weg die loopt van Simpson Bay naar Philipsburg, Sint Maarten Foto: © Peter-Vinent Schuld

Zo meteen weer wateroverlast wegens verstopte afvoerkanalen voor regenwater in de openbare ruimte. Daar kan de bevolking niks aan doen. Dat is een taak van de overheid, die het, zoals zo vaak op Sint Maarten, het van alle kanten laat afweten. Redenen?

Ravage zo’n 5 jaar na orkaan Irma in Philipsburg, Sint Maarten
Foto: © Peter-Vincent Schuld

“Te lam, te lui, geen zin of er valt geen geld mee in eigen zakken te steken” volgens nogal wat leden van de lokale bevolking. Om eerlijk te zijn, na wat we zelf hebben waargenomen, valt daar weinig op af te dingen.

Hier is de loterij niet gewonnen, de ravage na orkaan Irma is nog steeds niet hersteld op Sint Maarten
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Natuurlijk zijn er wellicht politici en andere mensen die zich op het eiland engageren voor een behoorlijk functionerende samenleving. Maar de grote bek die we ontvingen van SXM News op eerdere kritische verhalen die we brachten over Sint Maarten, lijkt het medium SXM News een spreekbuis van heersende politieke klasse te zijn.

De ravage na orkaan Irma is nog steeds niet opgeruimd zoals hier in Philipsburg, Sint Maarten
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Laat dat laatste ons nou net geen moer interesseren. Wij brengen feiten, geen fabels en als je het niet bevalt heb je pech. Dikke pech, hele dikke pech, want de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid overeenkomstig het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens gelden ook voor en op Sint Maarten omdat het Koninkrijk der Nederlanden verdragspartner is van het EVRM en daar valt Sint Maarten ook onder. Prettige wedstrijd verder.

De na 5 jaar na orkaan Irma nog steeds niet opgeruimde ravage in Philipsburg op het eind Sint Maarten Foto: © Peter-Vincent Schuld

Van je eiland een politieke bende maken is erg, getroffen worden door een orkaan is nog erger. Na een orkaan je eiland half bakken opruimen en er nog steeds een politieke bende van maken is op zijn minst bedenkelijk.

5 haar na orkaan Irma: de nog steeds niet opgeruimde ravage in Philiipsburg op het eiland Sint Maarten Foto: © Peter-Vincent Schuld

Je kunt je zelfs de vraag stellen of het wel zo wijs was om Sint Maarten ooit een zelfstandig land te laten worden binnen het Koninkrijk. De bevolking verdient een beter openbaar bestuur.

Vlaggen Sint Maarten (linsk de eenheidsvlag, midden vlag Nederlands Sint maarten en rechts de Surinaamse vlag gefotografeerd in Philipsburg, Sint Maarten
Foto: © Peter-Vincent Schuld

We hebben mogelijk al een keer die fout gemaakt met Suriname in 1975. Het onafhankelijk laten worden in 1975 van Suriname was een actie die de bevolking geen waarborgen gaf voor een deugdelijk openbaar bestuur met als triest gevolg de decembermoorden in 1982 o.l.v. coke-koning Desi Bouterse en zijn trawanten. Qua openbaar bestuur, economie infrastructuur en zelfs leefomgeving is het land er niet op vooruit gegaan. Grotendeels te danken aan de Nederlandse oud-premier Joop de Uyl (natuurlijk PvdA) die vond dat het echt niet kon dat Nederland nog kolonies had. Je reinste onzin zoals je dat uit de mond van deugmensen en met name van socialisten gewend bent. Het lijkt zo mooi wat er uit hun monden komt, maar het is puur gif. Gelukkig is Joop den Uyl voltooid (o)verleden (tijd) en met een tuin op zijn buik kan hij geen kwaad meer aanrichten, maar met een nieuwe “woke-generatie” lijkt de über-socialistische ziekte erger dan ooit.

Socialistische Monkey Business

Toenmalig milieuminister Jan Pronk (PvdA) op de VN klimaatconferentie in 1999 in Bonn, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Klimaat is een dogmatisch politiek verhaal geworden, volgens de nieuwste marketing en propagandatechnieken is iedereen schuldig dus iedereen moet letterlijk betalen aan de staat met een “Anders gaan leven”-doctrine. Laat “Anders Gaan Leven”, in de verkorte vorm A-GA-LEV nu net qua naam de voorloper geweest zijn van de Vlaamse partij Groen. Opgericht door pater – jezuïet Luc Versteylen die in 2021 overleed op geheel natuurlijke wijze. Hij kreeg namelijk corona en bezweek. Einde verhaal, zand erover.

Juist dat is wat er eigenlijk in de hele klimaatdiscussie aan de gang is. Op een dogmatische manier een bepaalde zorgeloze manier van leven vervangen en niemand zag het. Een bepaalde mate van zorgeloos leven hoeft per definitie geen onverantwoorde manier of onachtzame manier van leven te zijn. Het ligt aan de definitie die je het geeft en hoe je het leven invult. Maar hier worden mensen in keurslijven gedwongen. Wij zagen het wel en dat reeds in de jaren negentig toen de Nederlandse voormalige minister voor ontwikkelingssamenwerking, destijds minister voor Milieu genaamd Jan Pronk, (PvdA – hoe kan het anders) en über-socialist, namens Nederland een klimaatconferentie in Bonn bijwoonde. Pronk was van het type “als sterke staat geld maar binnenrijven en als deemoedige staat geld uitdelen, het liefst zover buiten de grenzen van Nederland en de Europese Unie. 

toenmalig milieuminister Jan Pronk op de VN klimaatconferentie van 1999 in Bonn, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dit alles zonder enige controle. De volgende über-socialist genaamd Frans Timmermans probeert, wat zeggen we, doet het gewoon opnieuw. Mijnheer wil dat passagiers van vliegtuigen en cruiseschepen een bijkomende heffing gaan betalen dat terecht moet komen in een soort van klimaatfonds bestemd is voor de “arme landen” overeenkomstig de bekende noord-zuid tegenstelling.

Zonnedek aan boord van een cruiseschip in de haven van Santa Cruz de la Tenerife, Canarische Eilanden
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dus rijkere landen ten opzichte van armere landen. Daar gaan we weer. Je moet je echt afvragen welke gek, welke totaal gestoorde idioot dit soort plannen bedenkt en welke volstrekt mentaal gedegenereerde en voor de wereld volstrekt overbodige sukkels, dit soort gedachten en ideeën steunen.

We nemen als fictief voorbeeld mijnheer Oebiedoebie uit het evenzo fictieve Likmaaraanmijnballenbad gelegen in het Zuid-Aziatische Khebgeenknakiestan  Algemene ontwikkeling? Niet van toepassing bij gebrek aan aanwezigheid. Primaire bezigheid? Zoveel mogelijk macht en aanzien verwerven vanuit zijn stammen-achtergrond. Hobby? Het verzamelen van vrouwen, geiten en kamelen. Zijn religie en dat van zijn kudde: fundamentalistisch islamitisch

Foto ter illustratie: gevangen gehouden geitje in Nairobi, Kenia
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Wat leest u feitelijk? Alle ingrediënten voor een bedenkelijk invullen van zijn mogelijke taak als lid van het openbaar bestuur waar  geen klote mee is aan te vangen. Elke cent uit uw zak wordt daar in een bodemloze put gegooid. U geeft geld voor een de aanleg van een dijk en ze kopen er weliswaar een dijk mee, maar een dijk van een auto of een dijk van een kameel. Was dat de bedoeling? Nee! Maar de door u gegeven bijdrage werd wel opgeëist door de inzet van de tollenaars zoals Frans Timmermans, deze voor ogen heeft. Voor de stouteriken die dit stuk lezen:

Op de foto: Peeskamertjes op de Wallen in Amsterdam, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

U had uw portemonnee en uw zak beter kunnen legen bij de dames van plezier op de Wallen in Amsterdam.

Niet fictief; Pakistaanse Money Business

Wapen van Pakistan


Pakistan heeft er voor gekozen veel geld te steken in onder meer de ontwikkeling van nutteloze prestigieuze nucleaire wapens waarvoor de brontechnologie inzake het verrijken van uranium decennia terug letterlijk in Nederland werd gestolen. Pakistan hecht er veel waarde aan om gelden in islamitisch religieus geïnspireerde zaken te steken. Nu kun je met duizenden mannen te gelijk met hun kont in de tegengestelde richting van Mekka laten liggen koeterwalen, maar daar houd je geen overstroming mee tegen. Dat geld had net zo goed gestoken worden in iets wat geen “nuclear rocket science” is en iets van aardsere aard vormt, namelijk het zorg dragen voor een behoorlijk watermanagement. Moraal van het verhaal. Houd op met arm en rijk-verhalen, houd op met socialistisch nivelleren op mondiale schaal. Hoe meer je als zuidelijk gelegen land buiten Europa schreeuwt dat je arm bent des te meer je voor elkaar krijgt als land. Ongeacht of je openbaar bestuur zo corrupt, wanordelijk, of chaotisch is, ongeacht of je land meer geeft om een zekere instandhouding van een godsbeeld met alle wetgeving daaromheen, ongeacht of je de barbarij omarmt, als je muil groot is krijgt je altijd wat voor elkaar. Dat laatste geldt voor veel niet Europese zuidelijke landen die het noorden emotioneel manipuleren en chanteren om gelden  los te peuteren (op te hoesten door belastingbetalers) waarvan de uiteindelijke beoogde  eindbestemming niet gegarandeerd kan worden omdat de staat van de overheid slechts zelden de harde toets van de integriteit kan doorstaan.

Straatbeeld in Kinshasa, Congo (voormalige Belgische kolonie)
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In dit soort landen worden infrastructuren waar het afvalmanagement en watermanagement betreffen, direct voorwerp van de mogelijkheid of de aannemelijke kwetsbaarheid voor allerhande praktijken die het daglicht niet kunnen velen. Als het aan Timmermans en zijn soortgenoten ligt is dat allemaal gen probleem wat het gaat op op kosten van de mens die gezellig op vakantie gaat of gehouden is om voor het werk het vliegtuig te pakken. Hoelang laten we de socialistische ziekte nog zijn gang gaan?

Niks klimaatfonds weg er mee, hup het politieke toilet in, samen met die politieke drol van een Timmermans en doorspoelen maar.

Waar droogte is, is er behoefte aan nattigheid

Ontziltingsinstallatie waarmee drinkwater uit zeewater wordt gemaakt aan boord van het Nederlandse marineschip ZM Rotterdam
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nee, wat blijkt is dat er vooral gefocust wordt om bepaalde zaken niet in de schijnwerpers te zetten. Droogte. Waar droogte parten speelt is nattigheid gewenst. “Ja maar er is een watertekort”. Fijn, dan los je dat toch op. “Ja, maar dan moeten jullie  (wij in de landen waar het ondanks de linkse ziekte, het verhoudingsgewijs wat beter gaat) minder dieselauto’s gaan rijden en geen benzine meer gebruiken”. Ons antwoord? Rot op! Onze mededeling aan de landen die lopen te mekkeren over droogte; Werk samen en zorg voor ontziltingsinstallaties. We hebben op de aardkloot oneindig veel zeewater. Zeewater wat drinkbaar gemaakt kan worden en wat ook nog eens van goede tot hoge kwaliteit is. Het is geen hogere rakettechnologie. In Nederland gebruiken we het onder meer al aan boord van marineschepen, een land als Koeweit haalt zowat al haar drinkwater uit zee. Dus Timmermans, loop de zaak niet te verdraaien. Stop er mee.

Timmermans schaadt Europese economische belangen en manipuleert

Klimaatcommissaris Frans Timmermans op de klimaatconferentie in Sharm El Sheikh, Egypte
Foto: © Europese Unie

Hoe lang denkt Timmermans nog te kunnen fungeren als klimaatmanipulator en klimaatpotentaat?  Timmermans dramt en dramt. Timmermans slaat geen bruggen in Europa, maar zorgt voor tegenstellingen tussen bevolkingen onderling binnen de Europese Unie. Timmermans is alleen maar schadelijk voor de Europese Unie, maar de man is niet weg te krijgen, zoals het een salonsocialist betaamt. Links progressief is over het algemeen conservatiever in haar stokpaardjes die ze telkens weer van een vals en nieuw dekkleed voorzien zodat het cadeautje in een andere verpakking een andere inhoud lijkt te hebben. We horen namelijk dat arm-rijk gezeur al sinds Karl Marx en zijn boek Das Kapital. Maar we hebben het door. Geniepig, gevaarlijk, zelfverklaard salonfähig  maar niet minder extremistisch en  intussen veel te veel  te veel macht gekregen op slinkse wijze. Een beetje analist met wat kundigheid ziet waar dit toe gaat leiden. Maar het voorgekauwde narratief moet gevolgd worden op straffe van sociale excommunicatie. Wij willen nergens bij horen, dus probeer ons maar sociaal uit te sluiten. Veel plezier met je tijdverspilling.

Bosbranden

Blushelikopter lost een hoeveelheid water op een rokende en eerder beboste helling van een berg in Cox, Spanje
Foto:© Peter-Vincent Schuld

Hoe lang blijven we nog geloven dat bosbranden een direct gevolg zijn van een al dan niet vermeende klimaatverandering? Bos vliegt vanzelf in brand? Nee, in Zuid-Europese landen zoals landen wordt het woord, naar het Nederlands vertaald, provocatie gebruikt. Met andere woorden…. aangestoken dus door menselijk handelen. Of denkt u dat de pyromaantjes van vroeger en landeigenaren die de bestemming van hun gronden veranderd willen zien niet meer bestaan? Denkt u dat nu echt? Een bos vliegt niet vanzelf in de fik en droogte kun je tegengaan door irrigatie. Al die miljarden verslindende projecten in relatie tot wat we hier schrijven kun je voorkomen door je hersens te gebruiken. Namelijk het ontzilten van zeewater. Of past dit niet in het narratief? Passen realiteit en realisme niet in het formele narratief?

Nederlandse idiotie

Logo van het Energy Charter Treaty, een energieverdragsorganisatie gevestigd in Brussel

We gaan even naar 18 oktober jl. De Nederlandse minister Jetten maakt bekend dat Nederland eenzijdig uit het Energy Charter Treaty stapt, oftewel een verdrag tussen landen dat voorziet in de samenwerking en feitelijk ook voorziet in een een stuk leveringszekerheid door middel van samenwerking tussen de diverse landen. Het regelt ook de compensatie die door de staat betaald moet worden als zij maatregelen neemt die tot verplichte desinvesteringen en omzetverlies leiden van de energieproducenten. Het hoofdkantoor van deze internationale organisatie zit in Brussel, Mongolië heeft het huidig voorzitterschap. Maar D66 minister Jetten is eigenlijk de echte mongool in de minst vriendelijke betekenis van het woord. Bekakt als eeuwig maakt het ventje bekend dat het charter niet meer pas in de klimaatdoelstellingen van het VN Klimaatverdrag van Parijs. Dan nog durven schreeuwen toen de vorige Amerikaanse president Trump zich uit dat klimaatverdrag terugtrok. Oh oh, riep de deugende goegemeente; “Je trekt je niet terug uit een internationaal verdrag”. Nederland doet nu exact het zelfde, maar dan stappend uit een verdrag waarin leveringszekerheid van energie wordt beoogd en wordt voorzien in de bescherming van de rechtspositie van mensen en bedrijven die geïnvesteerd hebben in onze energievoorziening. Hoe hypocriet? Maar je bent van D66 of je bent het niet. Vooral terugtrekken in arrogantie boven de hoofden van de door woekerprijzen getergde burger.

Een benzinepomp in het Franse Jarnac meldt dat de Franse staat een korting geeft van 15 cent per liter sinds 1 april 2022
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nee, niet alle winsten verdwijnen in de zakken van de oliemaatschappijen. gasreuzen en andere energiegiganten. Energieheffingen, accijnzen, BTW, noem het maar op, het verdwijnt met miljoenen tegelijk in de staatskassen. Die heffingen zijn minus bepaalde recente tegemoetkomingen al jarenlang uit de zakken van de burger geroofd om allerhande projecten, zinnig en onzinnig te financieren of te subsidiëren. De winsten die ze thans maken, omhoog gedreven door de politiek aangewakkerde angst voor energietekorten, zullen de bedrijven hard nodig hebben om het hoofd boven water te houden.

Gasprijzen en Duitsland

Elektriciteitscentrale van het Duitse Uniper in het Nederlandse Capelle aan de IJssel
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Opnieuw staat het water al aan de lippen van de Duitse energiereus Uniper die opnieuw bij de Duitse bondsregering aanklopt voor steun. Omvallen van deze firma is, qua leveringszekerheid van energie geen optie. De zaak zo analyserende, sluiten we nationalisatie binnen afzienbare termijn door de Duitse Bondsrepubliek niet uit. In deze zou het politiek gezien nationalisatie door de Duitse bondsregering ook niet slecht uitkomen. Immers meer klimaatgrappen zoals Timmermans die voorstaat kan Europa zich echt niet meer veroorloven. Stop ermee!


Groene propaganda

Flesjes “Fair Organic Vegan” zeep op een hotelkamer in Travemünde, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het wordt in Europa erger met de dag. Die hele groene propaganda. Nu heeft propaganda op ons nooit een andere werking gehad dan dat we juist onze kont tegen de krib gooien. We hechten erg aan onze vrijheid van denken en doen, en wie dat niet bevalt kan van ons ….(naar eigen believen in te vullen naar gewenste ernst of vorm van fataliteit………). We komen op onze hotelkamers en zien daar flesjes met “Fair Organic Vegan” handzeep en douchegel” aan de muur. Blij dat we onze eigen schrob-en schuurmiddelen bij ons hebben. Alleen al omwille van de naam “Fair”, ja….hoezo…wat Fair?….Organic?…..ja ….hoezo…..wat Organic? Vegan…., ja, hoezo, wat Vegan? Of er in een fles douchegel een entrecote, een kipfilet en wat rotte eieren zijn verwerkt? Publicitair janken doe je maar in je eigen tijd. Het wordt van kwaad naar erger en je lijkt weldra sociaal ook uitgesloten te worden als je aan die flauwekul niet meedoet.

Foto van de “automatisch gestuurde verwarming op de hotelkamer” in Travemünde, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Of je het lekker warm wilt hebben op je duurbetaalde hotelkamer mag je als gast ook niet meer beslissen in het betrokken hotel. Een kaartje met het opschrift de “de verwarming wordt voor u automatisch gestuurd” geeft ons een DDR gevoel in het West-Duitse Travemünde. Gek worden we van het betuttel, niet alleen gek maar bovendien ook nog eens razend.

Sticker met genegeerd rookverbod voor het terras in het hotel in Travemünde
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ook het roken op het balkon dat gelijkvloers is gelegen is opeens niet meer toegestaan. Dat er op de kamers niet gerookt mag worden lijkt redelijk, maar buiten een verbod instellen is van de zotten met als vals argument dat het brandgevaarlijk zou zijn. De wereld is echt knettergek geworden. Is dit allemaal nog wel redelijk en proportioneel? Sorry, we hadden onszelf al uit de idiote meute getrokken, nog voor dat er sprake was van deze idiotie.

Groene sttreekbus in het Duitse Paderborn met het opschrift “Fahr Grüner (Rij groener)
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Oh ja, de de bus pakken is ook groener. Pech, we houden niet van openbaar vervoer. We pakken de auto. We hebben een hekel aan collectief transport. We vinden het al erg als we een vliegtuig met andere passagiers moet delen. Okay, eerlijk zijn. Vooral co-auteur Peter heeft er een pest aan om met andere passagiers aan boord te vliegen.

Termijn, waterstof, handel en politieke incest

Vers arrdgas-productiefaciiteit (zgn. biogas) bi de waterzuivering van publieke dienstverlener ZWAR op het Duitse eiland Rügen Foto: © Peter-Vincent Schuld


Frans Timmermans liep enkele maanden gelezen tijdens de Kees Lunshoflezing in Nieuwspoort te Den Haag nog te jammeren over het uitfaseren van fossiele brandstoffen met inbegrip van aardgas. Dat aardgas qua samenstelling methaan als hoofdbestanddeel heeft en dat dit vorming van methaan een volstrekt natuurlijk proces is dat elke seconde op bijna iedere vierkante kilometer op het land van de aardkloot plaatsvindt schijnt Timmermans te vergeten. Het Duitse eiland Rügen. Een grote installatie waarin rioolwater en afvalstoffen worden omgezet in methaan, wat dan biogas wordt genoemd, in feite “vers gas”. Een onuitputtelijke bron van brandstof. Wakker blijven AUB!

Deel van de ontelbare hoeveelheid zeewier langs de kust van de Oostzee (Baltisch Zee) iop het eiland Rügen, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar ook daar zien we een lacune, langs de kustlijn met de Baltische Zee zien we ontelbare kilo’s zeewier liggen. Het ligt voor het oprapen en het is zo om te zetten in “vers gas”. Missen we hier iets of is het onwil, luiheid of lamzakkerij?

Waterstof tankstation in het havengebied van Amsterdam, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Natuurlijk schrijdt de technologie voort en waterstof zal zeker een belangrijke brandstof worden voor de toekomst. Een van de belangrijkste firma’s die in Nederland hard aan de weg timmert op het gebied van waterstof en de bouw van vrachtwagens op waterstof is Holthausen.  Heel symbolisch, recht tegenover de afvalenergiecentrale AEB in Amsterdam staat een tijdelijk en provisorisch tankstation van Holthausen waterstof.
Ja, energie en afval. Een combinatie die heel wat bedrijven wisten te ontdekken.

Een restafvalcontainer van afvalinzamelaar en energieonderneming GP Groot. De foto werd gemaakt in Medemblik, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Zo ook de firma GP Groot uit de Nederlandse Heiloo. in 1917 begonnen als vrachtrijder en landbouwer, later een aannemingsbedrijf dat uitgroeide tot een speler op het gebied van infra en gedurende de kolencrisis van 1965 aanving met de vrije brandstoffenhandel BOHA (Benzine en Oliehandel).  Nu is GP Groot nog steeds niet uit het Noord-Hollands straatbeeld weg te denken. Op menig vuilcontainer staat “GP Groot”, de website van de firma is interessant, leuk en aardig, als u even alle zever over duurzaamheid en compost naast u neerlegt en laat voor wat het is en u louter even focust op energie. Immers via haar nieuwe keten van tankstations onder de naam NXT gaat ook GP Groot voorzien in de distributie van waterstof. Even alle publicitair en propagandistisch klimaatgejank negerend, de productie van waterstof als brandstof mag dan wel op punt zijn, nu de distributie van het goedje nog,

Tankstation opererend onder de merknaam NXT, onderdeel van afvalinzamelaar en brandstoffenhandel GP Groot. Foto werd gemaakt te Beverwijk.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Gelet op de geschiedenis van de firma GP Groot lijken ze daar een neus voor te hebben. Er wordt gewoon gehandeld in brandstoffen zoals huisbrandolie, afval wordt gewoon opgehaald met een recycling-randje en de bouw van tankstations waar ook waterstof getankt kan worden is in volle gang.  Gewoon Hollandse handelsgeest. Niks mis mee. “U vraagt, wij verdienen”. Dat is een ander paar mouwen dan het verheffend klimaatgejank vanuit de rode en groene politieke families die samen wel een zeer politiek incestueuze relatie hebben. Ah, eigenlijk best leuk gevonden. “politieke incest”, die houden we er maar even in, voor als we vaker weer het een of ander de grond in gaan schrijven.

Jerrycan met brandstof. Foto werd gemaakt te Kampenhout, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Terug naar waterstof:  De zich snel ontwikkelende technologie op het gebied van waterstof is inderdaad een verdomd interessante technologie waarin zeker potentieel zit. Maar je blijft tegen een probleem aanhikken. De absolute zekerheid van de continuïteit. Iedere burger en ieder bedrijf kan een voorraadje benzine of diesel inslaan voor als de pompen bij de tankstations buiten bedrijf zijn door een storm zoals Irma, 5 jaar terug op Sint Maarten of als de elektriciteit via een black out er voor zorgt dat de pompen de brandstof niet meer in uw auto kunnen werpen.
Met waterstof ligt dat wat complexer. Even een jerrycan waterstof halen is er niet bij.  Daarvoor is het product zelf te risicovol. Toch zit er toekomstmuziek in deze brandstof. Ja, waterstof is helemaal niet zo’n gek. idee, maar het moet wel betaalbaar en haalbaar worden en blijven en de grote energiebedrijven zijn bijna allemaal bezig met het ontwikkelen van deze vorm van brandstof. Shell doet het al jaren, maar ook een reus als Total Energies is er volop mee bezig. Maar al die research en ontwikkeling moet wel ergens van betaald worden. Inderdaad, onder meer uit al die tankbeurten die wij als automobilisten maken.


Elektrisch rijden voor het milieu, vroem vroem wordt zoef zoef

Oplaadstation voor elektrische auto’s waaronder deze Porsche bij Lünenburger Heide, Duitsland Foto: © Peter-Vincent Schuld


De pest met elektrische auto’s is dat je ze amper of niet hoort aankomen. De pest is ook dat het elektriciteitsnetwerk het in Europa, laat staan elders het gewoon niet aankan.

Een zogeheten E-Highway met een geëlektrificeerde bovenleiding in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein
Foto: © Peter-Vincent Schuld

We rijden in richting Hamburg, Duitsland en we zien een rijstrook die een bovenleiding heeft waarop spanning staat of zou kunnen staan. Teststrook staat erbij. Geen voertuig die van de faciliteit gebruik maakt, weer zoveel miljoen afkomstig van de Duitse belastingbetaler weg gedonderd.

Aanduiding teststrook E-Highway in de Duitse deelstaat Sleeswijk Holstein
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Voor Timmermans is zo’n testbaan pure eco-porno waarbij zijn snikkel of zijn hand in de 6e versnelling gaat. Wat gaat het verder uitrollen van elektriciteitsnetwerken wel allemaal niet kosten? De netbeheerders rekenen de kosten natuurlijk wel door.  Welke procedures moeten er doorlopen worden vooraleer er begonnen kan worden met werkzaamheden waarbij we in Nederland weer tegen het stikstofgezeur aanlopen.

Foto ter illustratie: Een volledig geëlektrificeerde Volkswagen lichtreclame met kabels en al in het Spaanse Dolores
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Volkswagen heeft al langer door dat elektrisch rijden misschien ooit wel eens elektrisch lijden kan  worden. Volkswagen heeft haar investeringen in Volkswagen-stad Wolfsburg een halt toe geroepen en de strijd met Tesla om de gunst van de automobilist gestaakt. Elektrisch rijden kent nu en in de toekomst toch vaak een onzekere factor. Wat als de elektriciteit uitvalt? Hoe groter de belasting van het elektriciteitsnet hoe meer kans op uitval. De netbeheerders kunnen het nu al niet aan.

Het klimaatverhaal rammelt

Pracht van een voltreffer op een naar Oekraïens zeggen Russisch munitiedepot in Oekraïne Beeld: Oekraïense strijdkrachten

Met andere woorden, de overheden en de politiek op Europese, nationaal, provinciaal, regionaal en lokaal niveau  lijden allemaal aan vormen van motorische gestoordheid, Als het hoofd ja schudt wiebelt het rechterbeen en beeft de linkerarm. Kortom de overheid en politiek lijden de nodige aandoeningen waarbij je soms afvraagt of “de patiënten op een of andere manier niet uit haar lijden verlost moeten worden”.  Maar het probleem wordt mede veroorzaakt door zogenaamde klimaatwetenschappers zoals Wim Thiery verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Thiery stelt in een interview met het tijdschrift Knack dat de oorlog in Oekraïne aan de ene kant de aandacht voor een “belangrijk klimaatrapport” naar de achtergrond heeft gedrukt maar dat we in een rap tempo een versnelling van de klimaattransitie zien. Hij spreekt over de afhankelijkheid van autocratische en dictatoriale regimes. De man blijkt dus niets te begrijpen van internationale politiek en de achtergronden waarom regimes autocratisch of dictatoriaal zijn. Of deze regimes al dan niet legitiem of zelfs wenselijk zijn, dat is verhaal twee. Hij zit blijkbaar opgesloten in zijn ivoren toren vol met computermodellen en geeft de klimaatopwarming de schuld van de hierboven beschreven overstromingen in Pakistan. Als dat al zo zou zijn, iets wat zeker niet onomstotelijk vast staat, dan laten we even gaan kijken naar de leefomgeving en de uitstoot van vermeend toxische stoffen in Pakistan zelf. Heeft u het waargenomen en gezien? Feitelijk? Goed gezien en goed opgelet? Fijn, dan lossen de Paki’s hun eigen shit maar op. Wim Thiery is niet erg goed in geografie. Waar zien we op dit moment een enorme vervuiling vanwege het noodzakelijk verdedigen van eigen grondgebied? Inderdaad in Oekraïne, buurland van de Europese Unie, dus ons buurland. Wie is er begonnen met het massaal bombarderen en bestoken en afvuren van raketten? Inderdaad, Rusland. Wat doen raketten en explosieven? Inderdaad, ontploffen. Wat gebeurt er als iet iets ontploft? Dan vliegt er iets in de fik. Wat gebeurt er als er iets in de fik vliegt? Dan komt er CO2 vrij. Waar fikt en explodeert het de klok rond? Inderdaad, in Oekraïne. Waar rijden er ontelbare militaire voertuigen in het rond die niet op een litertje brandstof meer of minder (moeten of hoeven) te kijken? Inderdaad, in Oekraïne. Hebben wij in de EU schuld aan de inval in Oekraïne? Nee!

Foto ter ilustratie: Lege brandstoftanks nabij het vliegveld van Sarajevo, Bosnië-Herzegovina Foto: © Peter-Vincent Schuld

Is er een tekort aan olie en gas? Nee! Is er nooit gedacht aan noodvoorraden voor het geval er echt iets mis zou gaan in de wereld. Een politiek probleem bij ons dat verkracht en uit de context gerukt wordt door Wim Thiery van de VUB. Wat denkt u hoeveel brandstof het vreet aan Oekraïense en Russische zijde. Vergelijk de uitstoot van 1 tank of gepantserd voertuig een met de uitstoot van een gemiddelde vrachtwagen die moeten voldoen aan de Euronorm. Maar dat zien we in het verhaal niet terug. Eenzijdig gelul dus. Wat kost het aan brandstof om onze grenzen van de Europese Unie en het NAVO-grondgebied te versterken en te verdedigen, en dus de verplaatsing van militair materieel ter land, ter zee en in de lucht? Wat dacht u van alle noodzakelijke verkenningsvluchten in de lucht, wat dacht u van alle activiteit van onze marineschepen boven en onderwater. Oekraïne heeft het recht en de plicht om zich te verdedigen tegen Russische agressie. Europa en de NAVO moeten voorbereid zijn op het ergste.

Ook de herrie-ferry heeft brandstof nodig

De Reina Isabel, een roro-ferry van de Spaanse Marine, overgenomen van een Spaanse civiele rederij gefotografeerd in de marinehaven van Cartagena, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De geopolitieke situatie is instabieler dan ooit, en dat allemaal op ons Europees continent. Het laat zich misschien het beste illustreren door het feit dat de Spaanse marine het nodig heeft gevonden om een herrie-ferry aan te schaffen. Wat een herrie-ferry is? Dat is een roll on roll off schip dat militair materieel aan boord kan nemen en over grote afstanden kan verplaatsen waar dit materieel nodig is. Immers de Spanjaarden hebben zich opgeworpen als de verdedigers van Europa en hebben daar ook op ingezet. Samen met de Franse president Macron vindt de Spaanse premier Sanchez het nodig dat er een gezamenlijke Europese defensie moet komen. Enerzijds om als Europa een eigen defensiemacht te hebben, anderzijds ook om los te komen van de militaire afhankelijkheid van de VS binnen NAVO-verband, iets wat de voormalige Amerikaanse president Trump al beoogde maar wat destijds in Europa met de mond door hoon werd onthaald maar met het verstand eigenlijk wel als redelijk en noodzakelijk kon worden beredeneerd. Maar Spanje komt getrouw haar NAVO-verplichtingen na in hoeverre zij kan en nam voor 7,5 miljoen euro een RoRo-schip over van de rederij Suardiaz en de boot  werd omgedoopt in “Reina Isabel”.
Voor alle sceptici onder ons. Mocht er zich bij ons in Nederland of Vlaanderen een ramp van ongekende omvang voordoen, dan is het vrijwel zeker dat deze “nieuwe” herrie-ferry met materieel van de militaire rampenbestrijdingsdienst UME koers zet naar onze havens in Nederland of Vlaanderen om de Nederlanders en/of Vlamingen te helpen.

Met conclusie

De geopolitieke realiteit van oorlog en onzekerheid drukken mogelijke luxeproblemen zoals het vermeende klimaatissue naar de achtergrond en zo hoort het ook. Boodschap voor de heer Frans Timmermans, onze shitbullterriër; Af, ga af, terug je hok in, hier heb je een bot, en nou je muil houden. Je krijgt helaas sinds kort al 1800 euro extra per maand. Maar denk maar niet dat je een extra Frolic hondenkoekje van ons krijgt. De hondenmand en je dekentje kun je zelf wel betalen.