Oekraïne: Het drama van een bipolair Europa

0
2047
Russische troepen steken schaamteloos de Oekraïense landsgrens over. Foto: © Ukranian State Border Guard

door Peter-Vincent Schuld


De authentieke en feitelijk op juistheid berustende beelden die we uit de Oekraïne binnenkrijgen zijn niet om vrolijk van te worden. Integendeel. Ik weet niet wat het met u doet, maar ik word er in alle oprechtheid erg verdrietig van. Als burgers en dieren het slachtoffer worden van een conflict tussen broedervolkeren op steenworp afstand van waar wij wonen, want dat is het in feite, dan is er niks om te juichen. Oorlog op het Europese continent is een nachtmerriescenario dat elk moment nog verder kan escaleren door onverstandig gedrag van politici. We zijn dus terug bij af. Terug bij het moment waarop het IJzeren Gordijn nog in de rails hing. We hebben weer de ouden tegenpolen Europa versus Euraziatisch Europa. Politieke bipolariteit ten top.

Of de invasie in Oekraïne volledig vooropgezet spel is door Poetin, kunnen we pas weten als een aantal antwoorden op vragen onweerlegbaar beantwoord zijn. De invasie zoals deze plaatsvindt, als zelfstandig feit, is een daad van agressie die niet past in een Europa van de 21e eeuw. De Russische president Poetin is een grens over gegaan die juridisch en moreel volstrekt verwerpelijk is.

Beeld van een (vermeende) Russische krijgsgevangene in Oekraïne die vermeend verklaart dat ze initieel aan het trainen waren en dat er tegen de soldaten gelogen zou zij door de Russische commandovoering
Beeld: © Oekraïense Defensie

Oekraïne heeft Russische krijgsgevangenen gemaakt. Die werden ondervraagd voor de camera. Onder voorbehoud van een eventueel misvatting mijnerzijds, kom ik na onderzoek van de beelden tot de conclusie dat deze authentiek zijn. Deze Russische militairen verklaren exact het zelfde. Ze zouden voor oefeningen zijn opgeroepen en zijn vervolgens in een gewapend conflict gezogen. Een gevangen genomen Russische soldaat spreekt van “bedrog” . Het komt overeen met de bronnen die we te spreken krijgen. Veel Russische soldaten hebben geen zin in deze oorlog. Het verklaart misschien ook waarom de opmars van het Russisch leger niet zo soepel verloopt.  Onder voorbehoud van de inhoudelijke juistheid van de berichten die we binnenkrijgen zou er sprake zijn van veelvuldig alcoholgebruik onder de Russische militairen en zouden ze, als we de berichten mogen geloven,  zelfs hun brandstof verkopen aan burgers. Laten we eerlijk zijn. Op het moment dat een militair zijn burgerkloffie aantrekt is het een burger zoals u en ik. Volgens berichten zouden troepen uit de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië bij de nu reeds vechtende troepen gevoegd worden. Dat is vragen om moordpartijen richting de Oekraïense burgers. Er is terechte vrees voor het begaan van zware oorlogsmisdaden door deze troepen.

Ter overweging:

Russisch Orthodox kerkgebouw met Orthodox kruis in Tampere, Finland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De meerderheid van beide Rusland en Oekraïne  gelooft in, en bidt tot de zelfde christelijke God die ze ieder afzonderlijk om hulp, raad en overwinning vragen. Dit weekend is er in de kerken in het westen ook voor vrede gebeden. Tot dezelfde God waar de overige  betrokkenen zich tot richten. Denkt u dat God een soort van Lotto of Toto is, dat als u het juiste aantal gebeden in de juiste volgorde heeft opgezegd, de Heere u het winnend lot van hulp, raad en overwinning zal toebedelen? Denkt u dat echt? In dat geval kunt u uw hersens, indien aanwezig,  terugbrengen naar diegene die u ter wereld heeft gebracht en vragen om financiële compensatie wegens ernstige disfunctie of wanprestatie uit hoofde van uw biologische ouders.

Vladimir Poetin is met zijn geweld in Oekraïne echt een grens overgegaan die niet te tolereren valt maar wel diplomatiek opgelost moet worden. Maar waarom? Deels hebben we dat al verteld in vorige verhalen. Poetin is uit zijn dak gegaan en Vladimir alias Vladje is wel zeer gekke dingen gaan doen. Is het nog berekend? Weet Poetin nog wel exact wat hij doet? Is het spreekwoordelijk schaakbord door wat voor soort beving dan ook op de grond gevallen en mist hij zicht op waar al zijn stukken stonden?

Oud secretaris-generaal van de NAVO en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Jaap de Hoop Scheffer op een Europese top in Brussel
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Oud secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, die ondanks zijn directheid altijd diplomatiek kon blijven, verwoordde het als volgt “Poetin is veranderd, hij is een rancuneuze dictator geworden”. Daarmee zegt “ome Jaap”, want zo noemen we hem op de redactie, dat Poetin verzuurd is geraakt en zijn gedrag veranderd is.  Dat we Poetin eigenlijk zo niet kennen. Daar heeft “ome Jaap” gelijk in. Maar verzuring betekent ook dat je minder controle hebt over je emoties, want verzuring is een emotie. Rancune is een emotie. De feitelijke geschiedenisles die Poetin die hij afgelopen week gaf klopt inhoudelijk. Daarover bestaat geen twijfel. Maar Poetin handelt opeens wel tegen de mores van de door hem gegeven geschiedenislessen in. Russische troepen waren vlak bij de Oekraïense grens getrokken, zowel in eigen land als in dat andere broederland Belarus (Wit-Rusland).

Verliefd koppel in Odessa, Oekraïne
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In al die landen wonen mensen zoals u en ik, die eten drinken, plezier maken, de liefde bedrijven en uitgaan. Het verschilt allemaal ten gronde niet zoveel als bij ons sinds het IJzeren Gordijn gevallen is. Ik mag de mensen uit die regio over het algemeen erg graag.  Het enige verschil? De politieke systemen.

Meme die verspreidt wordt door Russische burgers op sociale media welke vertelt dat de betrokken Russische burgers het niet eens zijn met de oorlog in Oekraïne

Daarom is het ook te betreuren dat het Westen nu net doet of ook wij in oorlog zijn met de Russische bevolking, want dat zijn we pertinent niet. Dat verschil moeten we blijven maken om niet nog meer polarisatie tot stand te brengen. Ook de nodige Russen zijn het met deze oorlog niet eens.

Het westen heeft een stevig dispuut met de Russische regering omwille van haar invasie in Oekraïne. Ik heb mij ooit kapot geërgerd aan de woorden van de vroegere fractievoorzitter van D66, Alexander (een typische Tsaren Naam) Pechtold die ooit zei”Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zelf zijn fouten rechtzet”. Ik zou kunnen zeggen dat ik de eerste D66’er nog moet tegenkomen die ik kan vertrouwen. Maar dat is niet waar, want die ben ik wel tegengekomen. Dat ik het vaak met veel standpunten van deze club niet eens ben, is er geen enkele grond om te zeggen dat ik geen enkele D66’er kan vertrouwen. Iedereen heeft recht op zijn mening en dat is de grondslag van onze democratische rechtsstaat. Pechtold beging dus een absolute stupiditeit die een hoop ellende teweeg had kunnen hebben als hij een politieke functie bekleed zou hebben die iets zou hebben voorgesteld. Het geeft meer dat een aanzienlijk deel van de westerse politici van een bedenkelijk en bovenal inferieur niveau is.

Deze hond lust ook geen brood van alle onzin die in elke politieke familie wordt uitgekraamd Foto: © Peter-Vincent Schuld

Politici die zich met totaal irrelevante zaken bezighouden als genderneutraliteit en Zwarte Piet. Waar hebben we het over? Politici die paniekvoetbal spelen als het om corona of het klimaat gaat.
Geen enkele politieke familie uitgezonderd. In werkelijk elke politieke familie wordt onzin uitgekraamd waar de honden geen brood van lusten.

Ik zal wel weer bergen met kritiek, verwensingen en / of bedreigingen over mij heen krijgen omdat ik alle politieke families door de wc spoel,  maar ik ga u wat zeggen: Het interesseert mij geen barst! Niks, nul, noppes, nada.  Wat dat betreft reageer ik net als een reu. Ik til mijn poot op, ik doe wat ik doen moet en loop weer verder.

Omgeving rond de Europese in Brussel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Dat de huidige Europese commissie, dringend aan vervanging toe is een hard gegeven geworden. Gaarne plaats maken voor bestuurders die blijk geven van wat meer strategisch verstand in huis te hebben. Dit is in de afgelopen 48 uur wel erg duidelijk geworden. De fratsen van de de topbestuurders van de Europese Commissie zijn werkelijke beneden elk fatsoenlijk niveau en vormen een interne bedreiging voor de stabiliteit van de Europese Unie en voor de veiligheid van haar ingezetenen

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen
Foto: © Europese Commissie


Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verklaarde afgelopen zondag dat Oekraïne lid zou kunnen worden van de Europese Unie. Daar gaat mevrouw Von der Leyen helemaal niet over. Dat is volstrekt buiten haar bevoegdheid. Ushi gooit met dit geraaskal opnieuw olie op het vuur en op meerdere vuren tegelijkertijd.  We lopen vooruit op een situatie waarvan we de territoriale afloop niet kennen. Volstrekt voorbarig. Als mevrouw Von der Leyen waarzegster wil spelen moet ze dat maar echt in haar eigen tijd en op eigen kosten doen. In navolging van Verhofstadt en Van Baalen worden Oekraïne opnieuw snoepjes voorgehouden terwijl de EU in eigen huis de zaakjes allerminst voor elkaar heeft. Terecht dat er onder staats- en regeringsleiders een felle reactie op de woorden van Ursula von der Leyen kwam. Terecht dat Brussel op zijn kop staat. De Oekraïense president Zelensky heeft direct van de gelegenheid gebruik gemaakt om via een zoals hij dat zegt “een spoedprocedure” het lidmaatschap aan te vragen. Het maakt het spel alleen nog maar complexer en problematischer.

De Oekraïense president Zelensky in het belegerde Kiev neemt zelf een boodschap voor de de burgers van het land.
Beeld: © Volodomir Zelensky

Het gekakel van Von der Leyen lijkt op een soort goedkoop gejammer uit een aftands en slecht aflopende doktersroman waarbij emokip Von der Leyen eerst praat en dan wellicht nadenkt. Niet de eerste keer. Kan Oekraïne de eisen die gesteld worden om toe te treden tot de EU wel waarmaken? Oekraïne is thans slachtoffer van agressie, maar dat betekent nog niet dat de interne rechtsstaat van Oekraïne op orde is.  Dat er komaf is gemaakt met de georganiseerde misdaad waarin de overheid berokken is, de corruptie inbegrepen. Het is een volstrekte utopie van Von der Leyen en hiermee diskwalificeert zij haar eigen positie binnen de Europese Commissie.

Het Arkadia in Odessa, Oekraïne dit plekje krijgt absoluut geen CE keurmerk. Zonde want het potentieel is gigantisch
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Er zijn veel criteria waaraan een land moet voldoen. Heeft de Oekraïense bevolking wel zin om alle Europese wetgeving te implementeren? Aan de lusten zitten ook de lasten. Maar wat vinden de inwoners van de EU-lidstaten van dit idee? Er is allemaal niet goed over nagedacht.

Logo van de Buitenlandse diplomatieke dienst van de Europese Unie
Beeld: © Europese Unie

Dat individuele lidstaten wapens leveren aan Oekraïne is verhaal nummer één. Dat kan en is ook te rechtvaardigen. Dat de Europese Commissie zich hier nu mee gaat bemoeien is onbegrijpelijk en zeer onverstandig. Het bemoeilijkt diplomatieke en ongewapende inspanningen van het instituut Europese Unie en maakt de Europese Unie als een soort van gewapende vijand in de ogen van het Kremlin en wie weet weldra ooit een beoogd doelwit van Poetin. De buitenlandse dienst van de EU wordt geleid door nog een blunderkind genaamd Josep Borell die in Moskou wordt uitgelachen. Borell is gekend om het bedrijven van diplomatie op het niveau van de derde klasse zaterdagamateurs.

Wie wil onderhandelen met de Poetin moet van het type “hostage negotiator” zijn. Slim, geslepen, hyperintelligent en functioneel empathisch naar de tegenstrever toe. Borell voldoet aan geen enkele van deze criteria. Het disfunctionerend stroperig gehalte van Borell komt overeen met afgewerkte olie. Meer kan ik er niet van maken.

Voormalig Nederlands minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken op de NAVO-raad in Sofia, Bulgarije
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De enigen in Europa die nog iets zouden kunnen betekenen zijn respectievelijk:

Ben Bot, hyperintelligent en daarnaast de Nederlandse gewezen minister van Buitenlandse Zaken, voormalig Nederlands ambassadeur in Turkije en voormalig permanent vertegenwoordiger (ambassadeur en onderhandelaar) bij de Europese Unie. Bot is de diplomaat bij uitstek en heeft de statuur van een staatsman, een rol die hem overigens nooit gegund is.

Jean-Claude Juncker, voormalig premier vaan Luxemburg en voormalig voorzitter van de Europese Commissie alhier op beeld tijdens een Eurotop in Brussel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De tweede persoon die voor de rol van onderhandelaar geschikt zou zijn is de voormalige Luxemburgse premier en voormalig voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker. Ook voor hem geldt dat hij hyperintelligent is en Poetin persoonlijk kent. Er wordt lacherig gedaan over zijn vermeend alcoholprobleem, maar iedereen vergeet dat het hoofd van deze man bij wijze van spreken 1000 x meer werkende en met elkaar communicerende hersencellen bevat dan van alle leden van de huidige Europese Commissie samen.

De voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fisher, gefotografeerd op de Eurotop, in Brussel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De derde persoon die de diplomatieke capaciteiten heeft en waar u het niet van zouden verwachten is de voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer. Ook Fischer is een intelligente man die realistische politiek bedreef ondanks dat zijn politieke kleur (de Duitse Groenen) anders doet vermoeden.

Ik denk dat het wijsheid is om deze Europese Troika te vormen en met Poetin in gesprek te laten treden. Geen van de drie hebben ten aanzien van Poetin een “belast” verleden.

Duitse paracommando bij een oefening in Weelde, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De huidige Duitse bondskanselier Scholz maakte bekend dat Duitsland fiks gaat investeren in haar defensie. Scholz wil de 2% norm halen die in NAVO-verband is afgesproken. De voormalige Amerikaanse President Trump hamerde hier al op, maar werd door iedereen weggelachen en hoon viel hem ten deel. Wie verdient er nu de hoon? Wat even buiten beschouwing bleef en dat weet Ursula von der Leyen heel goed, is dat we in het EU-Verdrag van Maastricht het befaamde artikel 42 lid 7 kennen dat je eigenlijk gelijk kunt stellen aan artikel 5 van het NAVO-verdrag.

Wanneer een lidstaat te  maken krijgt met agressie, moeten andere lidstaten direct te hulp schieten. Onder een verkapte vlag wordt het gromgedrag van uit een andere in Brussel gelegen instelling genaamd de NAVO herhaald. Dit kun je eventueel doen in een tijd waarin het veilig is om zulke uitspraken te doen. Maar nu wordt het als een woord van agressie opgevat door de Russen en dat is niet bevorderend voor een staakt-het-vuren noch voor een snel vredes- en stabilisatieproces. Bovendien heeft Poetin een kernwapenarsenaal. Dit arsenaal zal wellicht niet direct buiten de regio of intercontinentaal worden ingezet, maar tactische kernwapens om een beoogd doel in Oekraïne te behalen is weliswaar niet voor de hand liggend, maar niet onmogelijk.

Tweets Frans Timmermans
Beeld: Twitter

Er is nog een lid van de Europese Commissie die we meteen kunnen buiten zetten. Een zekere Frans Timmermans, die terecht zijn steun betuigde aan de Oekraïense bevolking en terloops nog maar even een tweet de wereld ingooide over klimaat en energie. Op de  grens met de Europese Unie wordt er massaal met oorlogsmaterieel gereden, gevlogen en geschoten. Explosies alom, dampend kruit. Gebouwen, voertuigen, pijpleidingen en opslagtanks met brandstof die de fik in gaan. Tuurlijk Franske. We hebben even niks beters toe doen dan ons met het klimaat bij ons bezig te houden, nietwaar? Als het klimaat ergens zowel letterlijk als figuurlijk wordt verziekt, dan is het wel in Oekraïne. Dag Frans, even geen tijd voor je. Prettige thuisreis naar Limbabwe.

We zijn bezig om het Europese continent te behoeden voor een massaal slagveld en vernietiging. Frans Timmermans, je denkt dat je belangrijk bent, maar ik heb al eerder geschreven, er hoeven maar een paar politieke fouten gemaakt te worden en we zijn zo ver van huis dat de vraag is of we ooit heelhuids thuiskomen. Ik heb de eer om je mee te delen dat je politieke importantie tot 0 is gereduceerd. Neem hiervan akte en ga je leven nuttig invullen.

Poetin moet deze stroom van ellende in Oekraïne acuut stoppen. Donetsk en Loehansk waren nog te verdedigen geweest, maar daar hield het echt op. Er waren afgelopen maandag onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. Voorlopig zonder resultaat. Al zou er een voorlopig akkoord komen, wat niet op handen is, daarmee zijn alle problemen nog niet opgelost. De doden moeten begraven worden. Nodeloos gestorven omdat ego’s en woorden van actoren werkten als clustermunitie. Bedankt om weer zoveel verdriet aan te richten.

Vladje Poetin

Vladimir Poetin spreekt via de nationale televisie de Russische bevolking toe.
Beeld © Kremlin

Ja, Vladje, ik heb het ook tegen jou. Wees maar blij dat ik een beetje in dat koppie van je kan duiken en dat ik je ten dele kan lezen. Vladje, je weet dat ik geen Ruslandhater ben. Vladje, ik heb je doen en laten altijd begrepen en mij baserende op realisme. Ik heb je in mijn analyses ook nog vaak verdedigd en verklaard. Maar Vladje, laat eens echt zien hoeveel je van mensen houdt. Vladje, hallo, kom eens even tot bezinnen. Je zorgt goed voor je gezin, in de zin zoals een vader zorgt voor zijn kinderen, dat doe je goed. Maar toon eens wat warmte naar de burgers van Oekraïne, je eigen volk, je soldaten en de rest van Europa. Vladje, ik ken je, je bent niet zo’n gevoelloze harde bolster zonder geweten. Je zit nu wel in die modus, maar ik ken ook een ander Vladje. Nu kun je boos op me zijn Vladje, dat zijn er wel meer, maar dat boeit me niet. Je kunt wellicht een glaasje novistjok voor me willen bestellen (shaken not stirred) maar daar los je het probleem ook niet mee op. Vladje, wat is er toch met je gebeurd? Ik maak me oprecht zorgen. Dit komt zo niet goed Vladje, en dat weet jij ook. Putverdomme nog an toe. Bovendien Vladje, je hebt een eigen Raspoetin in je gelederen, een zekere Alexander Doegin. Die een Russische staat voorstaat met een combinatie van een conservatief religieuze insteek waarbij fascisme en bolsjewisme hand in hand gaan. Die sukkel is ook van de pot gerukt. Als je nog wat novitsjok over hebt, geef die man ook een cadeautje. Vlad, kom hier, nu je hok in en hier heb je een paar frolics en neem die lading oud ijzer die je Oekraïne hebt laten binnen rollen mee. Of beter, neem je soldaten mee, dan kunnen we de rest naar de metaalrecycling brengen ter dekking van een nihil deel van de hoeveelheid leed en kosten die je hebt aangericht.

Het internationaal gerechtshof (International Criminal Court) in Den Haag, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Oh ja, Vladje, Calm down. Voor je het weet heb je een grote weerstand in eigen gelederen zowel binnen de Doema, als het Kremlin plus je defensie-apparaat en eindig je als de laatste generatie Romanovs. Ik geloof niet dat zulks Je bedoeling is. Haal je nog gekkere fratsen uit dan is het ICC je podium. Hè Vladje Patatje van me! Maar je hebt nog een groter probleem. Je raakt de steun van de oligarchen kwijt omdat jouw handelen hun rechtstreeks in de portemonnee raakt. Ben je nu boos op me Vladje? Je zou beter naar mijn advies luisteren. Ik vond je tot voor kort wel een geschikte kerel. Maar Vladje, ik geef je het op een kladje…. dit gaat de internationale gemeenschap je niet in dank afnemen. Weet je Vlad? Als jij je nu even koest houdt, zal ik proberen via deze tekst de Europese burger en de Europese politiek ook terug bij zinnen te brengen. Ik verwacht er niet teveel van, moet jij ook niet doen. Nee, Vlad, af…. hou op met dat gegrom. In je mand en snel een beetje.

Zuil van BP bij een tankstation in Wroclaw, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

En zo geschiedde. Shell trekt zich terug uit Nord Stream 2 en geeft haar belang in het grote gasproject Sachalin op. BP geeft haar belang in Rosneft op. Het Noorse Equinor trekt zich terug. Miljarden aan desinvesteringen en misgelopen technologie die Rusland niet in huis heeft.

Een roebel die keldert als een neergestorte MIG straaljager. Dit kun je niet volhouden Vlad. Maar akkoord, het is niet wijs om je helemaal de strot dicht te knijpen. Het westen moet het vernederen van Poetin dan ook staken. Want je duwt Poetin in een positie als een kat die in het nauw zit, en die maakt zoals we weten rare en de facto gevaarlijke sprongen.

President Biden spreekt
Beeld: © The White House

Maar wat zien we werkelijk? Enige weken geleden haalde Poetin zijn jacht weg bij een Duitse scheepswerf waar het voor onderhoud lag. In de zelfde tijd begonnen de wereldleiders aan te kondigen dat er een invasie van de Russen op handen was. De Amerikaanse oud-president Trump vertelde in de afgelopen dagen dat Poetin eerder met Trump  sprak over een invasie in Oekraïne. Trump heeft hem daar van kunnen weerhouden, heeft hem van deze tragedie kunnen weerhouden. Waarom? Omdat Trump de wereldpolitiek met inbegrip van de “Art of the deal” beter verstaat dan wat we nu in het Witte Huis hebben zitten. Nog voor zijn aantreden waarschuwde ik al met de woorden:  “Jongens let op, Biden is een gevaar voor de wereldvrede”, “Er zal een tijd komen dat jullie spijt krijgen van het bevooroordeeld afserveren van Donald Trump”. En weer kreeg ik alles over mij heen. Nogmaals, dat interesseert me niet, maar ik heb het wel te doen met diegenen die met dat huidig geriatrisch geval in het Witte Huis te maken hebben, primair de Amerikaanse bevolking, secundair de wereldbevolking. Maar u zult wellicht zeggen: “Waarom val je zo uit naar Biden , Poetin is toch de huidige kwade genius?”


Hier komt het stukje psychologie om de hoek kijken. Donald Trump was vrijwel de enige westerse wereldleider die vriendschappelijk sprak over en met Poetin. Dat gaf Poetin, ondanks grote verschillen het gevoel dat, er iemand was die hem op inhoud serieus nam en Rusland als wereldspeler serieus nam. Na het vertrek van  Trump uit het Witte Huis is de sfeer radicaal omgeslagen. Herinner u de woorden van Jaap de Hoop Scheffer die over Poetin zei: “Er is iets in hem veranderd”. Inderdaad, er is iets in hem veranderd. Het eerste wat Biden na rond zijn aantreden als president van de VS wist te melden was de uitspraak dat Poetin “een moordenaar was”. Erg handig als je nog diplomatie wil bedrijven. Afgelopen week kwam je met de uitspraak dat Poetin de “paria” is van de wereldgemeenschap. Ben je de Talibunnies in Afghanistan al weer zo snel vergeten?

Ik heb de afgelopen dagen niet stil gezeten, naast het nieuws ettelijke video’s bekeken, speeches gehoord en naar de lichaamstaal gekeken. Ik herinner mij ooit een familiedrama in Hilversum, waarbij een politieman zijn gezin om het leven bracht en als ik het mij goed kan herinneren, daarna de hand aan zichzelf sloeg. De titel boven een nieuwsverhaal uit die tijd luidde “Er moet iets in hem zijn geknakt”. Ik zie dat terug bij Poetin.


Waar we in het normale leven dag in dag uit forensische psychiaters en psychologen inzetten om gedrag van mensen die over de schreef gegaan zijn te verklaren hebben we hier te maken met “trial by politics and media”. Daarmee keur ik de daden van Poetin op het moment niet goed, integendeel. Ik vind de gang van zaken echt verwerpelijk. Maar ik denk dat we de oorzaken ook in ons politiek handelen en communiceren  ten opzichte van Rusland tegen het eerlijk ongekleurde licht moeten houden.

Cover van het boek A First Rate Madness


Nu gaan we de geschiedenis in en gaan we een moeilijk bespreekbaar thema aanhalen. Want onze verdomde en bevooroordeelde samenleving waarvan het merendeel niks heeft gezien of meegemaakt verklaart iemand al voor gek als hij een vaccinatie weigert. Met welk recht overigens? Winston Churchill, Marten Luther King, Adolf Hitler, Franklin D. Roosevelt, Abraham Lincoln en John F. Kennedy hadden één ding met elkaar gemeen. Ze “leden” aan een bepaalde vorm van bipolariteit.  Churchill kon  daardoor het gedrag van Hitler doorzien.  Nassir Ghaemi, een van oorsprong Iraanse en tot Amerikaan genaturaliseerde psychiater schreef er in 2011 een boek over  getiteld “A First Rate Madness”. Van vele genieën zoals Einstein en daarnaast vele andere intellectuelen, kunstenaars en artiesten is bekend dat ze te maken hebben en hadden met moeilijke en donkere momenten in hun hoofd. Het Amerikaanse grachtengordelkrantje The New York Times meende dit boek te moeten bekritiseren middels het adviseren van een “te nemen met een korreltje zout”.  Dus niet. Gedragsmatig heeft Nassir Ghaemi, volstrekt gelijk. Immers om een leider en dus inventief en charismatisch te kunnen zijn, moet je je kunnen onderscheiden door authenticiteit. Iets wat andere mensen vaak menen te moeten labelen als “gek”. “Gek is wat de betrokken mens niet kent” luidt een oud gezegde. Indien niet tijdig onderkend en niet goed aangepakt kan dit leiden tot de grootst  mogelijke rampen en misdaden en dan hoeven we alleen maar even te kijken naar ene Adolf Hitler. Hij ontpopte zich als een ongenadige massamoordenaar. Kunnen we in deze aub onomkeerbare verdere rampspoed voorkomen?

De Russische president Vladimir Poetin, toen nog vrolijk en jolig op de Europese top in Gotenburg, Zweden
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ik heb Vladimir Poetin zelf in levende lijve meegemaakt bij een Europese top in Zweden en heb toen erg gelet op zijn mimiek, zijn ogen en zijn handelen en ik speelde in op het toen bij hem aanwezig zijnde gevoel voor humor. Het werkte ontwapenend. Ik heb de afgelopen tijd ontelbare TV-optredens, speeches en evenementen zitten te bekijken waarbij Poetin aanwezig was en bovendien ook gelet op eventuele veranderingen en tekeningen in zijn gelaat. Mensen met bipolariteit hebben mij op enige manier altijd bezig gehouden. Immers ze zijn tot grootse dingen in staat, maar als hun vlag op zwart staat, dan kunnen ze het ergst denkbare kwaad veroorzaken. Ik sluit allerminst uit, sterker ik acht het zeer aannemelijk dat Poetin ook een bipolariteit kent als ik zijn  hele handelen, denken en zijn woorden wik en weeg. De andere wereldleiders zullen zich dus moeten vergewissen hoe je met zo’n  iemand communiceert. Trump prees Poetin en behield daarmee de speaking terms. Trump deed het zelfde met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un die ook tekenen van bipolariteit vertoont. Wat deed de wereldgemeenschap? Trump “afmaken”, terwijl hij op een uiterst slimme manier de wereldstabiliteit bevorderde. Trump was zo dom nog niet.

Reclame voor Aeroflot in Kopenhagen, Denemarken
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Europa heeft het luchtruim gesloten voor Russische burgerluchtvaarttoestellen. Toestellen van Aeroflot zijn teruggekeerd naar Rusland met aan boord ook ingezetenen van de Europese Unie. Hun creditcards werken klaarblijkelijk niet meer. Eten? Drinken? Overnachten? Hoe komen deze mensen thuis? Gegijzeld door niet overdachte sancties.

Ingang van het hoofdkwartier van het zwaar beveiligde internationaal betalingsverkeerbedrijf Swift in Terhulpen, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maandag 28 februari. Diverse Russische banken zijn uit het betalingssysteem SWIFT gegooid. De tegoeden van Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov  die zij in het westen zouden hebben zijn bevroren. Werkt wel escalerend. Als mensen niet bij hun eigendom kunnen komen, ongeacht hoe ze het verkregen hebben en ongeacht of ze het acuut nodig hebben, zorgt dit ervoor dat  mensen rare dingen doen. Maar hoe zit het met het bedrijfsleven bij ons dat nog centjes moet krijgen? Hoe gaan wij de gasrekeningen aan Rusland voldoen? Ook niet over nagedacht?  Oh je moet wel intelligent zijn om een land of een Europese Unie te besturen. Klaarblijkelijk dus niet. Onoverdachte symboolpolitiek waar we op dit moment geen barst aan hebben. Zorg dat Poetin een politieke vluchtroute heeft waarbij hij zijn aanzien vooralsnog niet te veel verliest en laat Rusland zelf de rekening opmaken of ze met Poetin door kunnen of door willen. Als je nadenkt weet je de uitkomst al.

Maar dan is er nog iets, niet onbelangrijk. Weinigen kunnen met zekerheid stellen wanneer Poetin exact en definitief heeft besloten om de inval in Oekraïne door te zetten en de opmars naar Kiev in te zetten.
Het had inderdaad beperkt kunnen blijven tot oefeningen van de Russische troepen. Het had beperkt kunnen blijven tot het erkennen van Donetsk en Loehansk als zelfstandige en onafhankelijke staten, want dat heeft Poetin eerder gedaan met betrekking tot Zuid-Ossetië en Abchazië en daar bleef het toen bij. Allemaal op dat ene continent, Europa, het continent van u en van mij. Ik vrees met grote vrezen dat de ommekeer zich pas in de laatste week heeft voorgedaan. Had Rusland de zekerheid gekregen dat Oekraïne geen lid zou kunnen worden van de NAVO, als dat ontelbare levens had gespaard en nog zou gaan sparen, had dat dan gedaan. Oekraïne en de rest van de wereld, had je verlies gepakt inzake De Krim, Donetsk en Loehansk. Voor de volledigheid, Poetin zijn gedrag op dit moment is zwaar af te keuren. Maar er moet iets zijn dat hem in zijn brein heeft getriggerd.

Politici die kwetteren, schreeuwen en schofferen. Daar komen soms brokken van.

Ik schoffeer soms ook, maar ik ben geen politicus, ik ben journalist. Of ik gek ben? Welnee, als Europeaan heb ik mijn ene poot op de Zuidpool en mijn andere poot op de Noordpool staan. Dus ik gek? Echt niet, ik ben gewoon een vliegtuig en als u het  niet gelooft stapt u maar uit. Gdvrrrr, waar zijn mijn pilletjes?