“Ontslag op staande voet” van NL staatssecretaris Mona Keijzer is gif spuiten in een bijna leeg en toch al gevallen wespennest

0
Gevallen nest met dode wespachtige hoornaars Foto: Christel Dubos / Schuld

door Peter-Vincent Schuld

De Nederlandse staatssecretaris voor Economische Zaken, Mona Keijzer (CDA)  is door premier Rutte (VVD) voorgedragen voor onmiddellijk ontslag nadat zij in het dagblad De Telegraaf kritiek had geuit op de corona-pas en deze feitelijk op inhoud had afgeserveerd.

Het zwalkende corona-beleid en de reeks van schandalen die de Nederlandse (demissionaire) regering achtervolgen maken politiek Nederland tot een lachertje.

Tot een fatsoenlijke formatie van een nieuwe regering komt het maar niet. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je het circus der politieke blamages in Nederland ziet.

VVD, D66, CDA en CU vormen een deplorabel aftredend zootje landsbestuurders dat lijkt op een afgestoten bank waar men dubieuze en slechte leningen heeft ondergebracht waarvan het faillissement is aangevraagd en toegekend. Zeg maar de maatschap Stuntelaar, Chaos, Doelmisser & Co, met als machteloos curator van rechtswege Zijne Majesteit de Koning.


Enfin, een bewindspersoon mag dus geen eigen mening hebben die haaks staat op het kabinetsbeleid, euhhh welk  beleid? Oh nee, het een en ander is tegen het zere been van Rutte en opper-medicijnman Minister Hugo de Jonge van  Volksgezondheid.


Grap van het verhaal? Hugo de Jonge heeft  na de blamage van de dubieus verlopen lijsttrekkersverkiezingen van het CDA geen plaats meer gewenst op de kieslijst. Wopke Hoekstra nam zijn plaats alsnog in. Mona Keijzer heeft recht op het opeisen van haar status als gekozen volksvertegenwoordiger op zetel nummer 7 van het CDA.


CDA-voorman Hoekstra, tevens demissionair minister van Financiën moet vandaag een niet aan te ziene tweekoppigheid vertonen, namelijk van die van vlees noch vis.

Hij  betreurt het ontslag van partijgenoot Mona Keijzer, maar werkte er wel aan mee, hij had namelijk de hele CDA-ministersploeg per direct kunnen laten opstappen wat had geleid tot een tijdelijke onbestuurbaarheid van het land. Hij heeft wel begrip voor Mona Keijzer. Wil hij Mona niet kwijt voor het CDA? Nou, je kunt niet het ene doen en het andere willen.

Het vege niet al te zuivere achterwerk en het aangezicht van corona-boegbeeld en tevens CDA-lid Hugo de Jonge moest gered worden en daarmee de corona-pas.

Maar accepteert Mona Keijzer de dolksteek van haar partij, het christendemocratische CDA?   In de afgelopen tijd kreeg kamerlid Pieter Omtzigt een dolk in de rug en verliet het CDA. Minister van Defensie Ank Bijleveld  moest onder partijdruk aftreden en kreeg dus ook een dolksteek.

Puin binnen het demissionaire kabinet, puin binnen het CDA, kortom overal puin en deze lading puin op de foto is symbolisch voor de puinhoop in Den Haag
Foto: © Inse Weyns / Schuld

Nu is Mona Keijzer die een dolksteek krijgt, na zich jarenlang te hebben ingezet voor het midden- en kleinbedrijf. Is dit puin nog wel te ruimen?

Als ik Mona Keijzer was pleegde ik eens een belletje met Pieter Omtzigt, wie weet is dit een pril begin van een mooi een-tweetje.

Een ontslag van een minister “op staande voet, formeel “voorgedragen voor ontslag” neemt het laatste beetje vertrouwen bij de kiezer weg.
Dit is regelrecht afstevenen op nieuwe verkiezingen.

In de peilingen krijgt het CDA tik na tik, D66 is gehalveerd na de fratsen van Kaag en is het moreel gezag van premier Rutte binnen de VVD wel zo groot dat hij deze verrichtte daad wel kan overleven?


Naar boven gekomen waarheden na grove verkondigde leugens, wanbeleid, feiten en inhoudelijke kritiek dringen als zwaar gif het toch al gevallen wespennestje in.

Gevallen wespennest cq. hoornaarsnest na “gifaanval”
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Een wespennestje, want met ruim 25 tussentijds opgestapte bewindslieden is het wespennest ook fiks kleiner geworden. Alleen wat blijkt? Het is geen wespennest maar een nest met hoornaars en andere gevaarlijke wesp-achtige insecten.

Dood wespachtig insect
Foto: Christel Dubos / Schuld


Nederland  slaat flater na flater in Europa.  Het altijd opgeheven vingertje is met weinig kracht definitief gebroken, waarbij de hoop uit te spreken valt, dat het opgeheven vingertje van Nederland nu eindelijk voor amputatie in aanmerking komt.