Blue Monday en het Zelfmoordgala

0
1010
Donkere wolken boven de kust van Propriano, Corsica, daar wordt een mens toch depressief van? Foto: © Peter-Vincent Schuld

Door Stephanie van Bilhoven

Ik ben Stephanie van Bilhoven, 35 jaar, dit is mijn eerste column voor Facts Found en soms raak ik wel eens in een depressie of krijg ik een hoogtepunt.

Met een filosofische bril en psychologische lenzen kijk ik naar de wereld op verzoek van de stoere hoofdredacteur. 


Er is een grote kans dat u vandaag op blue monday geen zelfmoord pleegt. Morgen is er weer een fijne dag waarop u zichzelf uit bed hijst om kleurloos door te leven.


Of deze dag pseudowetenschappelijke kul is of niet de uitkomst is dat vanavond het grote depressiebal doorgaat.

Dat is een zeer goede zaak omdat iedere ziekte een bal, gala, event of uitdaging nodig heeft om mensen die bekend zijn weer even belangrijk te laten zijn door slachtoffers te misbruiken voor eigen fame.


Het Grote DepressieGala wordt al vijf jaar georganiseerd om het taboe op depressies weg te nemen. In 2017 zelfs op TV en konden bankzitters een bedrag doneren voor één of ander depressieleerpakket waarvoor zelfs een overheidssubsidie kwam.


Dat geld is schijnbaar érgens blijven hangen aan touwen die bleven liggen omdat er minder is gekozen voor ophanging bij depressies. De trein is makkelijker te nemen bij zwarte gaten. 


Je zou jezelf van een flatgebouw storten als je weet dat die blije mensen die een bedragje hebben overgemaakt gewoon hard zijn genomen door de depressieorganisatoren.


Geen onderzoek naar touwen, treinen en hoge flats in relatie tot ‘ik stap uit het leven’ want de centjes gingen naar de directeur (89.000 voor de inzet),  de managers (55.000 voor kosten) en verder naar het productiebureau. De rest van het geld ging naar locatiehuur, catering, externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen, zo schrijft Nieuwsuur.


Er zijn gekkies die de organisatie en de depressieclan verdedigen. Op twitter zijn er altijd wel medestanders in samenzweringsgedachten of juist notoire recalcitrante ontkenners te vinden. Zo schrijft een fame barbiemuts “heb het gevoel dat ze nooit een eerlijke kans hebben gehad”. Dat zegt haar intuïtie nadat ze koffiedrap had gekeken.


Nooit een eerlijke kans als blijkt dat je een puik gala organiseert en de poen aan andere zaken uitgeeft om vooral de bankrekeningen van lachebekjes te spekken.


Vanavond wordt het gala van de Mental Health Foundation voor de 5de keer georganiseerd. Een volle zaal, dure kaartjes, een puinbak met slachtoffers met traantrekkende verhalen, gastsprekers die motiveren en wat meer gezelligheid.


Psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema van de MHF kwamen trouwens met een verklaring. Het hoofddoel van het gala is niet geweest om geld in te zamelen voor de ziekte depressie, maar om aandacht te genereren voor ‘mensen met hun psychische kwetsbaarheden en talenten.
Die aandacht is gelukt alsof er iemand zichzelf opblies op een perron van clichés in het openbaar. Er zijn mensen die iedereen kunnen verblijden met hun wanstaltige sprookjes.


De kwetsbaarheid van mensen is dat zij geld overmaken en overhebben als er zielige mensen hun verhaal doen en er zijn talenten van anderen om dit geld uit de zakken te toveren om in eigen zak te laten belanden met wel of niet een drankje in hun hand of snuifje in de neus.


Het goede nieuws is dat de  interieurstylisten Frank Jansen en Rogier Smit voor het eerste lustrum van het depressiegala hebben afgezegd.

Wat van ze verwacht werd, wisten ze niet. “Dat vond ik ook al heel vervelend. Maar meestal verdiep ik mij pas in wat wij moeten doen als ik ergens aankom.”


Het is best fijn als mensen zich meer verdiepen in de depressies, trouwens verdiepen in zaken zoals het beruchte geld-uit-zakken-kloppen-door-gladde-praatjes is aan te raden.


Iedere week een zelfverrijkingsgala. Morgen graag het “luie-penis-bal” om directeuren, managers, presentatoren en organisatoren een goed staand pensioen te geven.


Morgen ook weer gezond op, een nieuw dag, ook na een depressiegala op blue monday.


Stephanie van Bilhoven, filosoof, psycholoog, huisbankmens, talkshowbingwatcher, blogvlogoverlever, vredespolemist en fetishmeesteres