Opinie: Dierenmishandeling neemt toe gedurende Corona-lockdown. Blijf met je poten van mijn vriendjes af!

0
Allemaal vriendjes, hondje en kat ergens op het platte land in Albatera, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

ik heb er geen goed woord voor over. Ik ben niet kwaad, maar razend. Ik vind het laag. Ik vind het schofterig. In het algemeen heb ik de mens al niet zo erg hoog in mijn achting. Waarover heb ik het? Mishandeling van dieren. Het navolgende klink emotioneel, maar van mij mogen de daders van dit soort misdrijven de mortale en fatale corona krijgen en ik hoop dat de beademingsbuis die normaal in hun strot geduwd wordt een plaats zal vinden waar geen licht komt. Pfff, dat is er uit!

RTL Nieuws berichtte maandag dat het Nederlands Landelijk Expertise Centrum dierenmishandeling een fikse toename van dit soort misdrijven heeft vastgesteld gedurende de Corona-crisis, lees lockdown. Een herdershond vastgebonden en zijn neus afgeplakt, zwaneneieren met jonge zwaantjes er in kapot gegooid en ga zo maar door. Oh ja, ik las dat er nog een Ooievaar is doodgeschoten met een luchtbuks. Ziek, in één woord ziek.

Ooievaar op nest in Groot-Ammers, Nederland. Laat deze dieren nou eens met rust.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het lijkt te zijn waaarin we volop oordelen over elkaar. Er wordt gesproken over “beschaving”. Hier hebben we een fundamenteel punt inzake beschaving. Houd uw mond over mensen die geen beschaving zouden kennen omdat ze openlijk de lockdown en de 1,5 meter-samenleving in vraag stellen. Uw beschaving is selectief. Wees nou eens gewoon lief voor de dieren. Is toch niet zo moeilijk?

Dit lieve Zuid-Amerikaans meisje begrijpt het en is lief voor haar hondje in Torrevieja, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

“Het zou aan de verveling liggen”…..Waar het ook aan ligt, het kent geen enkel excuus. Geen enkele rechtvaardiging. De dader? Het spreekwoord zegt “De dader ligt op het kerkhof”, met andere woorden dat niet te vinden is . Ja, lag de dader maar op het kerkhof! Een minderwaardiger soort mens kan ik mij niet inbeelden. Ja en ik weet ook heel goed in welke kringen de daders vaak gezocht moeten worden. Ik geloof dat ze op dit moment aan een religieuze hongerstaking doen. Maar dan smelt mijn hart als ik vervolgens zie dat mensen met diezelfde oorspronkelijk achtergrond de echt beschaving omarmen en de dieren met alle liefde tegemoet treden.

Wie dieren mishandelt is vaak geen haar beter voor mensen. Punt. Er zijn talloze onderzoeken naar verricht en de uitkomsten zijn identiek. Hou op met dit soort ziekelijk psychopathisch gedrag te vergoelijken.

Gewoon goed zijn voor je huisdieren. Deze toeristen hadden hun hondjes afgelopen jaar meegenomen op vakantie aan de Italiaanse kust in de buurt van Bordighera
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Ik vind het verdrietig. Dan hebben we het nog niet eens over de huisdieren die in Europa gewoon hulpeloos op straat worden gezet, omdat ze wel eens drager van het coronavirus zouden kunnen zijn. Sterf dan lekker zelf aan corona. Graag zelfs, zijn we van u ook af.

Lekker de kat laten slapen in het zonnetje zoals hier in het Portugese Alfarim
Foto: © Christel Dubos/ Schuld

Mensen, daar heb ik vaak niet zoveel mee. Mijn empathie naar mensen toe is de laatste decennia erg gereduceerd. Met dieren kan ik het veel beter vinden. Soort zoekt soort? Absoluut. Ik lag deze week even te drijven in mijn zwembad. Ik wilde even de slang opzij leggen waarmee ik de bodem schoonmaak. Zit er een klein kikkertje op de slang die zo op mijn hand springt. Ik baalde dat ik geen camera in de buurt had. Het beestje bleef minutenlang op rustig mijn hand zitten en mij recht aankijkend .Alleraardigst diertje. Ik kan daarvan genieten.

Uw hoofdredacteur is gek op alle soorten dieren, zelfs een sprinkhaan wordt uit het zwembad gered in het Spaanse Javea
Foto: © Christel Dubos/Schuld


Oh ik heb al van alles uit het zwembad gered. Sprinkhanen, muurhagedisjes, bijen, libellen, van alles en nog wat en het blijft allemaal op mijn hand zitten om van hun wateravontuur te bekomen en te drogen. Op een of andere manier weten ze dat ik ze geen kwaad doe integendeel.

Uw hoofdredacteur blijft gek met alles dat leeft en wat gered kan worden uit het water zoals deze sprinkhaan in het Spaanse Javea
Foto: © Christel Dubos/Schuld

Ach afgelopen avond.  Even de waakhond van de buurman borstelen. Het voor anderen vlijmscherpe dier gaat op zijn rug liggen, pootje op mijn arm en ik mag niet meer weg. Vriendjes voor het leven.


Dit soort momenten maken mij gelukkig. Lockdown of geen lockdown.

Een bord dat w hoofdredacteur erg aanspreekt gefotografeerd in Kruibeke-Bazel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nee, met mensen krijg ik steeds minder en ik kan ze steeds minder in mijn omgeving velen. Ik heb twee hondjes permanent als familie. Ze zijn hier de kindjes in huis.  Zij gelukkig, ik gelukkig. Even naar buiten, even knuffelen.

Uw hoofdredacteur met zijn vriendje Milo
Foto: © Christel Dubos/ Schuld

Krijg een dikke lik. We zijn gelukkig. We houden van elkaar.
En de dieren mishandelende mens? Krijg letterlijk de fatale corona. Blijf met je poten van mijn vriendjes af.