Opinie: Virussen, hygiëne en dierenkwelling

0
Winkeltje en kraam met allerhande dierlijke en plantaardige etenswaren in het Chinese Zhujiaojiao Foto: © Peter-Vincent Schuld

Door Bernd Timmerman

De grootste bedreiging voor de mens is de mens zelf. De gevolgen van armoede, honger, corruptie en oorlogen raken in het niet bij het aantal slachtoffers dat valt wanneer er een pandemie uitbreekt waarbij de Spaanse griep een kinderziekte bleek.


Aids, Ebola, SARS en nu het Wuhan-virus zijn ziektes met voor sommigen een fatale afloop. Het zijn ziekten ontstaan door het falen in ver gelegen delen van de wereld waar moderne ontwikkelingen, ethiek en wetenschap geen voet aan de grond krijgen.


Dodelijke virussen die de kans krijgen te ontstaan doordat dierenkwelling, hygiëne en vraatzucht hand in hand gaan. Ziektes die komen aanwaaien omdat we te vaak de andere kant opkijken en verkeerde prioriteiten stellen.

We kijken wel met open ogen naar de uitbraak, kopen mondkapjes, hopen dat de gevolgen meevallen en gaan naarstig op zoek naar een vaccin. Terwijl de echte oorzaken geen aandacht krijgen. Onverschilligheid in het kwadraat met een flinke dosis naïviteit in een wereld met kwaadaardigheid.

De domme mens. Symptoombestrijding zonder urgentie om de kern aan te pakken.

Een oproep voor mondiale aandacht om beschaving op markten in verre landen terug te laten keren alsof barmhartigheid ooit te vinden was. Doen we het niet uit morele uitgangspunten om wreedheden tegen dieren uit te bannen dan is er misschien een goede kans dat de internationale gemeenschap inziet dat bij nietsdoen het wachten is op een virusuitbraak die fataal is.

In 1981 zag Aids het licht. Een dodelijke ziekte. Twee jaar later werd het virus gevonden dat aids veroorzaakt. Het Humane Immunodeficiency Virus. Een slopende ziekte die via onbeschermd seksueel contact kan worden verspreid. De wereld van de wetenschap ging op zoek naar een virus en nam slechts snel kennis van de ontstaansgeschiedenis van het virus.

AIDS-preventie in Nairobi, Kenia Foto: © Peter-Vincent Schuld


Op deze aarde zijn meer dan 37 miljoen mensen met hiv. Ongeveer 53% van hen krijgt levensreddende medicijnen. Elke dag krijgen bijna 5000 mensen te horen dat ze hiv hebben en overlijden. Meer dan de helft overlijdt: 2.700 mensen. Alles wordt er aan gedaan om het virus te bestrijden. Mazzel dat er een medicijncocktail werd gevonden. Maar leert de mens van het eigen gedrag?


Het aidsvirus komt oorspronkelijk voor bij apen. Vervolgens is het bij de mens gekomen door de jacht op en de handel in apen, het eten van bushmeat (oa apenvlees) en het kappen van het Afrikaanse regenwoud. Omdat de mens in de natuur ingreep en blind was voor mogelijke consequenties.

De alles consumerende mens die de natuur koloniseert.
Over de oorlog tegen de natuur gesproken. Ebola sloeg eerder toe dan Aids. In 1976 bij de rivier de Ebola in Kongo, vandaar de naam. Ook bij dit virus is de bron dus te vinden in Afrika.

Waar HIV het lichaam langszaam sloopt is Ebola een killer met vampieren uiterlijk. Dit virus veroorzaakt een bloedende koorts, de bloedstolling faalt, de zieke mens bloedt uit alle lichaamsopeningen.
Bushmeat is de oorzaak van ebola. Vleermuizen en apenvlees omdat we geen halt kunnen houden in onze lust. Bushmeat, het vlees van wilde dieren, al deze dieren kunnen in principe virussen overbrengen: antilopen, chimpansees,  ratten, stekelvarkens en slangen. Noem maar op. Op jacht gevangen. Gekookt of ongekookt te eten. Of gewoonweg op markten in Afrika. 

VN in Kinshasa, Congo Foto: © Peter-Vincent Schuld


De vleesetende samenlevingen die vooral te vinden zijn in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De gedachte dat als je niet iedere dag vlees hebt, je niet echt hebt gegeten. Waarbij er dikwijls geen sprake is van een veehouderij maar zeer onhygiënische plekken, markten en restaurants met slachterijen.
In veel Aziatische landen is het nog erger. Alles wat leeft is te eten.

De manieren waarop dieren worden gehouden, gemarteld en gedood is weerzinwekkend wreed. Wie leed wil vergelijken weet dat China bovenaan staat als het gaat om de meest barbaarse vorm in de omgang met dieren.

Verkoop van dierlijke en plantaardige producten in Zhujiajiao, China
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het SARS virus dook in 2002 en 2003 op. SARS coronavirus (SARS-CoV) is een diervirus. Mogelijk van vleermuizen dat zich verspreidt naar andere dieren, waaronder de civet-katten. Deze dieren zijn een ‘delicatesse’ in China. Maar ook in wasberen is het virus te vinden. En in China eten ze echt alles. Tijdens het fokken, slachten en ook tijdens het koken van de dieren kan er sprake zijn van kruisbesmetting.

Om te zwijgen van rauw vlees eten. Wie markten in China heeft gezien weet hoe de hygiëne er ver te zoeken is en de martelen om de hoek plaatsvinden.

Hygiëne en een stalletje met etenswaren in Zhujiaojiao, China
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Na deze uitbraak in 2003 werd gezegd dat zoiets als SARS opnieuw kan gebeuren, maar dat de maatregelen tegen een virus heel goed zullen zijn. Zeventien jaar later is het dan weer zo ver.

Het Wuhan virus is een 2020 ‘nieuwjaarscadeau’. Het nieuwe coronavirus komt zeer waarschijnlijk van vleermuizen waarbij het naar andere dieren is gegaan die op de Huanan Seafood Market in Wuhan werden verkocht. Daar vond de infectie plaats bij tientallen verkopers en bezoekers. Nu verspreidt het zich wereldwijd.


Voor eventjes ontstaan spooksteden, op andere plekken veel mondkapjes, mensen worden ziek, sommige ziekenhuizen komen vol te zitten, er is paniek, want het gaat om de mens, wetenschappers zoeken naar een remedie en na een paar maanden keert de rust terug. 
De verschrikkelijk markten vol met onbeschrijfelijk dierenleed en in middeleeuwse hygiënische omstandigheden blijven bestaan. Het is wachten op een volgende uitbraak. Milder, hetzelfde of zeer dodelijk. We leren niet veel en blijven wegkijken.

Verkoop van “levende” dierlijke producten langs de grachten in Zhujiajiao, China
Foto: Peter-Vincent Schuld


Tientallen, honderden of over de duizend stallen. Met geweld tegen dieren. Geroosterde hond, gefrituurde kat, salamandersoep, een broodje met alles wat eens leefde. Of soms zelfs levende dieren eten. En als je ze doodmaakt dan met martelen. Levend in de kokende olie. Heeft u het ooit gezien? Het is misselijkmakend. De hel voor dieren is overal te vinden, maar de grootste en goorste is op deze markten vol met sadisme.
Naast het kwaadaardige aspect, de volstrekte immoraliteit van dit menselijk wangedrag is er het hygiënische oogpunt. Wilt u zo graag ziek zijn? Hygiënevoorschriften zijn er vaak wel maar de naleving en de controle is corrupt, afwezig of waardeloos.  Hygiëne is een alternatieve werkelijkheid.


Naast het coronavirus is er in China ook nog altijd de Afrikaanse varkenspest. Deze dierziekte heeft minstens 400 miljoen dieren het leven gekost. Niet op een humane manier. Zeugen en biggen die via een doek in de grond werden gegooid om daar levend te worden begraven. Beschaving. En de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Verenigde Staten en alle lidstaten zwijgen. Want economie, daar draait het om. Ethiek is dood of een luxe.

Zwarte varkens op Corsica, gevoelig voor de Afrikaanse Varkenspest.
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Er is een andere kijk op dieren nodig. Al die markten met levende dieren en al die industriële veehouderij brengen niet alleen rampen met zich mee met ieder jaar meer dan 150 miljard dieren naar de dood in de pot maar creëren ook grote gezondheidsrisico’s voor mensen.

Na 5000 jaar menselijke beschaving mag het deze eeuw wel eens plaatsvinden dat wreedheden tegen dieren stoppen. 

Lust u nog een broodje hond, kat of spek?Voor dieren en voor degenen die niets om dieren geven: doe het dan maar uit zelfbehoud.


Want vergeet niet dat de Spaanse griep iets meer dan een eeuw geleden tussen de 50 en 100 miljoen slachtoffers maakte. Een griep die ontstaan is in China of in Kansas. In ieder geval door weer de omgang met dieren. Varkens of vogels wat maakt het uit. U eet het allemaal. Het is wachten op een volgende pandemie. 


Eet smakelijk met of zonder mondkapje. De wraak van de natuur in virusvorm.