Opinie: Aan de makers van Fake News tijdens de Corona-crisis: “Pleeg zelfmoord!”

0
1039
Lege schappen op de vleesafdeling in de supermarkt van Albatera, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

Door Peter-Vincent Schuld

Hallo, makers en opzettelijke verspreiders van Fake News. Stelletje idioten. Tijd voor een klap recht in uw aller muilen, want gezichten  kan ik het niet meer noemen.

U deed al niet anders dan de nieuwsconsument, die op zoek is naar feiten, aanhoudend misleiden. Dat is al schadelijk, maar
onder rampenomstandigheden is het ronduit crimineel.


Veel mensen zijn niet echt bijster slim en weten vaak niet goed de bron te plaatsen of onzin van feiten te onderscheiden .U, Fake News verspreiders jaagt mensen angst aan waar kracht nodig is. U geeft mensen valse hoop, als er nog geen remedie gevonden is.


Ik vind uw gedrag onmenselijk en onwaardig. Dat we u op grond van de vrijheid van meningsuiting niet justitieel kunnen straffen, want u roept niet op tot gewelden haat, is volstrekt te begrijpen.

Maar dat neemt neemt niet weg dat uw gedrag volstrekt immoreel is.
U hindert de reguliere nieuwsvoorziening, u hindert de reguliere nieuwsconsumptie, nieuws dat wordt gebracht door mensen, en we zijn allemaal niet perfect, dus door collega’s die het beste voor hebben met onze lezers en kijkers. Mensen diie hart hebben voor onze lezers en kijkers. Ook al hebben we onze verschillen en vechten we elkaar soms de tent uit.

U, makers en opzettelijke verspreiders van Fake News draagt een vals karakter.

Er zijn mensen voor wie ik een diepe minachting heb. Dit zijn onder meer mensen die denken dat ze met haat en geweldproblemen (hebben)  kunnen oplossen of daartoe aanzetten, mensen die de democratische rechtsstaat ondermijnen en mensen die willens en wetens in tijden van een calamiteit waanzin verspreiden.


Weet u waartoe dat kan leiden? Weet u dat u daarmee mensenlevens op het spel kunt zetten? Dat u daarmee een nog grotere schade aan de economie kunt toebrengen. Dat bestuurders thans soms impopulaire maatregelen moeten nemen om onze landen veilig en stabiel te houden of weer te krijgen zonder uw dom gepalaver als tegenspraak.

De democratische instellingen als parlementen en de daadwerkelijke journalistiek zullen hen wel controleren.


Mijn walging voor u is thans zo groot geworden dat ik een mededeling voor u heb: “Bewijs de samenleving een dienst en pleeg zelfmoord”.


U, makers en opzettelijke verspreiders van Fake News, u bent totaal overbodig op deze aarde en we zijn beter af zonder u.