Over golven, het vernaggelen van kiezers en iets onzinnigs over het klimaat

0
624
Golfjes an de Portugese kust bij Porto Covo foto: © Peter-Vincent Schuld
Over golven, het vernaggelen van kiezers en iets onzinnigs over het klimaat
door Peter-Vincent Schuld
Jaaroverzichten, op TV en in je hoofd. Ik weet nog goed dat ik bijna een jaar geleden,om 12 uur, niet de woorden “gelukkig nieuwjaar” kon uitspreken en niet verder kwam dan “een beheersbaar nieuwjaar”.
 
Het was geen woord teveel en geen woord te weinig. Zowel privé als professioneel.
.
Soms lijkt het dat een zekere vorm van cynisme een onlosmakelijk onderdeel wordt van je denken en zijn.
.
Dat is op zich ook niet zo gek als je de toestand in de wereld bekijkt. Persoonlijk en ik spreek voor mijzelf, helpt het altijd om even naar zee te gaan. Even kijken, even zitten, even het kabbelend of het wassend water op je in laten werken.
.
Bij verkiezingen spreken we soms over politieke aardverschuivingen wanneer het bestuurlijk landschap electoraal opgeschud wordt en er wisselingen van de wacht zouden moeten plaatsvinden.
.
Maar terwijl de burger duidelijk aangeeft een andere koers te willen varen op die grote maatschappelijke zee worden sommige partijen uitgesloten, politici worden gedemoniseerd en zij die hun stem hebben gegeven
weer niet worden gehoord.
 
Niet dat die betrokken partijen altijd het perfecte antwoord hebben op lopende vraagstukken. Ik heb ook niet overal een sluitende oplossing voor en ik heb de waarheid zeker niet in pacht. Maar ik heb wel een mening.
Ik heb een visie op hoe de samenleving er zou moeten uitzien, mondiaal, Europees, maar ook in België en in Nederland. De landen waar ik lang heb gewoond.
 
Of ik Nederlander ben? Of ik Belg of Vlaming ben? Nee ik ben een Europeaan die zich even zo gemakkelijk beweegt in de straten van Riga, Madrid, Brussel, een kaartje stuurt vanuit Lissabon en liefs stuurt uit Londen. Maar ook even zo gemakkelijk kwartier maakt in Odessa, Nairobi, Cotonou, New York, Montreal, Almaty, Kaapstad of Novosibirsk.
 
Ik ging verder naar het zuiden van Europa om daar te genieten van een beter klimaat. Eerste stap? Integreren.
Dus niet in het Engels beginnen of in het Frans. Nee in het Spaans. Zoals wij in Nederland en België verlangen van mensen die hier komen wonen dat ze de moeite doen om de taal te spreken.
 
Niks irritanter dan Britten, Nederlanders, Zwitsers en Duitsers tegen te komen die het vertikken om de lokale taal te spreken en te verstaan. Soms verdienen de betrokken buitenlanders dan een trap onder hun hol. Even een vloedgolfje om ze weer even op hun plaats te zetten met hun arrogant gedrag.
 
Ik zat eens wat te eten in een restaurantje in Javea. Achter mij hoorde ik een Duits koppel morren over de bediening.
De bediening sprak geen Duits. Dus…. Ik draaide mij op en meldde het Duitse koppel in vloeiend Duits dat deze Germaanse taal sinds medio 1945 van de vorige eeuw geen wereldtaal meer was. Discussie gesloten. Verder genieten van het klimaat dat op schijnt te warmen.
 
Nu ben ik op aardig wat VN klimaatconferenties geweest. Al sinds het eind van vorige eeuw in het Duitse Bonn.
Ik liet mij eens vallen in de wereld van de VN conferenties. Naast de afgevaardigden van de deelnemende landen waren het vooral zich positionerende NGO’s met een zekere politieke ideologie die de druk op de politici aan het uitvoeren waren.
 
Ik kon mij niet aan de indruk onttrekken dat er sprake was van een lobby. Waar het bedrijfsleven geviseerd wordt als zij achter de schermen een lobby uitvoeren ten faveure van hun branche, zo doen de milieuorganisaties niets anders, maar gewoon open en bloot omwille van hun NGO-status. Praten over opwarming van de aarde met mensen van over de hele wereld, overal ondergebracht in hotels, de restaurants bezettende, wat heel normaal is, want praten kost energie en dan moet er gegeten worden. Maar de avonden in de wintertijd in Bonn waren koud en vroegen om wat opwarmend vertier.
 
Nou ik kan u verzekeren dat er na de verhitte discussies de deelnemers aan de VN-klimaatconferentie het nog veel heter kregen. Voor de gein belde ik uit interesse een paar escortbureaus om te kijken of er wat beschikbaar was tijdens de klimaatconferenties. Aan hitte geen gebrek, aan dames wel want die waren allemaal geboekt.
 
Tja, niet alleen de aarde moest opgewarmd worden. Ik zie het al voor me. Komt zo’n dame van vertier op hoge hakken je hotelkamer binnen waar dan zo’n type zijn gang gaat met zijn geitenwollen sokken nog aan.
 
Ja, het klimaat, de klimaatgekte, de klimaatdogma’s. Ook in het nieuwe jaar zullen we het er vaak over gaan hebben, nu er een tsunami aan belastingen over de bevolking wordt uitgestort om alle klimaatdoelstellingen te kunnen financieren.
 
Voor oorlogen voeren onder elkaar werd er de afgelopen eeuw geleend bij banken. Schulden die honderd jaar later in een vorm van het laatste golfje werden afbetaald. Als er daadwerkelijk een klimaatprobleem is, zouden we de generaties na ons dan ook niet eens proactief opzadelen met een af te betalen staatsschuld die ter hunner faveure wordt gemaakt?
Het is maar een idee.
 
Ik ga weer naar de zee, ik kijk naar de zee en zie de golven. Ik laat het uit mijn hoofd om het water op te gaan in een geel hesje. Ik zou maar eens met een gummiknuppel in elkaar gerost worden de de politie in plaats van gered te worden omdat ik juist zo’n opvallend geel hesje draag.