Pepsi Cola: De eeuwige tweede

0
Spetterende reclame op het dak van een flatgebouw in Sofia, Bulgarije foto © Peter-Vincent Schuld

Pepsi Cola:  De eeuwige tweede

door Peter-Vincent Schuld

 
Hoe is het om de eeuwige tweede te zijn?  Die vraag zal zeker omgaan door hoofden de gewezen en de huidige managers en marketeers van Pepsi Cola, onderdeel van Pepsico.
 
Pepsi Cola heeft het altijd moeten afleggen tegen voornaamste concurrent Coca-Cola.
Op een of andere manier presteert Coca-Cola om haar smaak net iets meer tot de genoegzaamheid van de consument te laten leiden.
Coca-Cola domineert, ook ik de straatreclames, met Pepsi op de tweede plek zoals hier in het straatbeeld van La Oliva, Fuerteventura, Canarische Eilanden
foto © Peter-Vincent Schuld
Er waren tijden waarin de Pepsi-proef werd gedaan, of u het verschil zou proeven tussen Pepsi-Cola en dat andere cola-merk.
Tja, onder de niet geoefende “non die-hard” coladrinkers bestaat het tot de mogelijkheden dat het verschil niet wordt geproefd.
Maar reken maar dat de connaisseurs van de “cola” zijn nog erger zijn als vinologen en deze bemerken het verschil direct.
Reclame voor Pepsi Cola in een horecagelegenheid in Heusden (Nbr), Nederland
foto Peter-Vincent Schuld

 

Knallende reclames ten spijt, verplichte afname-contracten tussen drankenleveranciers met horeca ten spijt, de nummer 1 status wordt door Pepsi nimmer gehaald. Een aanzienlijk deel van de consumenten prefereert Coca-Cola en wordt bij bezoek aan de horeca gedwongen om Pepsi te consumeren immers Pepsi heeft in de horeca verhoudingsgewijs immers een groter aandeel dan bij de thuisconsumenten wat veroorzaakt wordt door deze afname-contracten in de horeca.
 
Leverancier van frisdranken heeft net een horecagelegenheid bevoorraad in Andorra La Vella, Andorra
© Peter-Vincent Schuld

 

Ondanks de status van de “eeuwige nummer twee” blijft het merk recht overeind. Dat kan alleen door een stevige marketing.

Door mensen zich te laten identificeren met het cola-merk. In tegenstelling tot Coca-Cola huurde Pepsi sterren in voor haar commercials en reclamecampagne; Michael Jackson, Beyonce, Enrique Iglesias, Christina Aguilera etc. etc. Toch hebben geen van deze sterren Pepsi naar de nummer 1 plek kunnen brengen. Ook sportgerelateerde marketing heeft hieraan niet kunnen bijdragen.

Reclame voor Pepsi Cola in een Chinees sportstadion in Beijing, China
foto: Peter-Vincent Schuld
 
 
 
Dus zal Pepsi altijd de eeuwige nummer twee blijven. Maar Pepsi zal aan de andere kant ook niet kunnen dalen naar plaats 3 bij gebrek aan
andere grote colamerken, op een Sinalco in Duitlsand na.
Reclame voor Pepsi Max, in Carcassonne, Frankrijk
foto © Peter-Vincent Schuld

 

Dus zal de moederonderneming van Pepsi, Pepsico,  het ook moeten hebben van licenties op dranken en merken en producten zoals in Nederland Sisi maar, Tropicana, Quakers en Lays Chip waar naar alle waarschijnlijkheid het Israëlische Sodastream bruiswater aan wordt toegevoegd.
 
Enfin, doe mij maar een colaatje….. euhhh wel Coca-Cola aub, (geen light of zero)