Polen en de EU: Vergeet de waan van de dag. Polen op weg leidende staat EU te worden, vindt niet elke lidstaat even leuk.

0
2641
Zicht op de Poolse historische stad Gdansk, ooit Danzig geheten. Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

In de afgelopen dagen werd de Europese top van staats- en regeringsleiders in Brussel vooral in de media gedomineerd door de aandacht voor Polen en de problematische positie waarin de rechtsstaat zich aldaar bevindt.  Maar deze thema´’s die uitgelicht worden door politiek en media zijn niet per definitie de thema´’s waar het werkelijk om draait. Sommige zaken zijn of lijken niet wat ze zijn of zijn juist in een ander jasje gehuld.

Bord dt vermeldt dat infrastructurele werken mede gefinancierd zijn met een bijdrage van de EU, in Silezië, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De tirades van de Nederlandse premier Rutte waren schier oneindig en als het aan hem ligt gaan de Europese subsidiekranen voor Polen dicht. Nu lijkt het mij verstandig dat premier Rutte, zeker als het op de rechtsstaat aankomt zijn, zijn mond niet al te ver open trekt. Nederland heeft anderen niet de les te spellen. Als het op de Nederlandse magistratuur aankomt dan zijn de problemen misschien nog wel groter dan in Polen. Makkelijk om met de vinger naar een ander land te wijzen en daarmee de aandacht van je eigen puinhoop af te leiden.

Drankwinkel genaamd “Napoleon” op het Poolse schiereiland Hel. Ook Napoleon probeerde Polen onder de duim te krijgen.
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Polen is in politiek opzicht een een land van getijden. Een land in ontwikkeling.  Niet een ontwikkeling van de laatste paar decennia, maar een ontwikkeling die het gevolg is van langdurige politieke en bestuurlijke  golfbewegingen van buitenlandse overheersers. Van Napoleon tot Hitler. Vergeer niet dat een deel van de subsidies die Polen ontvangt ook gaat naar het in stand houden van monumenten en het onderhouden houden van plekken om te vertellen hoe we het nooit meer willen.

Rutte, van origine historicus, zou als geen ander moeten weten dat de geschiedenis uiteindelijk de toekomst bepaalt en dat we die plaatsen ter herinnering voor eeuwig vast moeten houden.


Laten we er geen misverstanden over bestaan. De recentelijke uitspraak van het Pools Grondwettelijk Hof deugt vanuit juridisch perspectief voor geen meter. Maar het is eerder een uitspraak met een politieke waarde dan een juridische.

De klassieke en biologische man-vrouw verhouding uitgebeeld in een standbeeld bij het kasteel Ksiaz in Walbrzych, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In het westen maken maken we ons druk over niks. Bij wijze van spreken worden bij ons de individuele zorgen van een labiele transblunder als leidraad genomen bij het bepalen politiek beleid. Bij ons primeren non-thema´’s zoals genderneutraliteit. Lekker belangrijk. Iedereen moet doen wat hij, het of zij, graag wil doen in het leven, maar daarmee wordt het nog geen issue van nationaal, laat staan internationaal belang.  Inclusiviteit en diversiteit, hoe je het ook went of keert, het zijn thema´´’s waar je samenleving niet bij valt of staat. Dat is het signaal dat Polen afgeeft. Hou op met deze onzin. Geef Polen eens ongelijk. Daarmee is niet gezegd dat Polen het individu niet in zijn waarde laat, maar dat het thema gewoon van ondergeschikt belang is.

Polen pleegt op haar manier groot onderhoud en restauratie aan de Europese Unie. Op de foto grote werken in de binnenstad van Wroclaw, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Wat de overige staats- en regeringsleiders niet willen of onder ogen kunnen zien en wat de media dus ook niet oppakken, is dat Polen in de goede zin van het woord als land de kracht in zich heeft om met bijna 38 miljoen inwoners een leidende rol te gaan spelen binnen de Europese Unie. Wat de staats- en regeringsleiders niet in de gaten (willen) hebben is dat de Polen als bevolking heel snel de sympathie wekken van een aanzienlijk deel van de Europese bevolking die het geneuzel over niks zat is. Daarom wenst Polen ook niet uit de Europese Unie te stappen. Polen wil de Europese Unie van binnenuit restaureren, verbouwen en hervormen. Niet altijd op de meest sympathieke manier, maar wel op een begrijpelijke en wellicht wel een noodzakelijke manier. Onderschat de kracht van de Polen niet.

Poolse winkel in het centrum van Medemblik, Nederland
Foto: © Christel Dubos / Schuld

Herinner u nog goed: Polen was nog geen lid van de Europese Unie en de Poolse harde werkers namen direct het initiatief om de grens over te trekken, centjes te gaan verdienen en opeens stikte het van de Poolse kentekens op autowegen bij ons. Polen is een land van initiatiefnemers. Als er Poolse winkels bij u in de buurt zijn, die ook daadwerkelijk in Poolse handen zijn, dan betekent dat er Poolse mensen hard aan het werk zijn in uw omgeving en bijdragen aan onze gezamenlijke economie. Dat hard werken is veel productiever en belangrijker dan in allerlei gesubsidieerde groepjes zeveren over totaal onbelangrijke zaken. Het brengt niks en het gaat over niks.

U kunt het Poolse politieke landschap het beste vergelijken met de getijden, eb en vloed Op de foto: De Wadden, waddengebied tussen Holwerd en Ameland , Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Wat betreft de politieke opvattingen over relatievormen en zedelijkheid, met inbegrip van de discussies over de LHBT-gemeenschap en zaken als abortus zijn niet meer en niet minder als golfbewegingen in een voor ons soms wat onbegrijpelijk politiek landschap. Deze opvattingen zijn dus een kwestie van een bepaalde tijdsgeest. Maar zie het woord tijd vanuit het perspectief en de betekenis van het woord getijden. Er kan sprake zijn van eb en van vloed, er kan sprake zijn van politiek springtij. Hoe simpel kan het zijn? Vergelijk ontwikkelingen in de Poolse samenleving met zaken die zich in de natuur voordoen. De Poolse politieke samenleving kunt u op dit moment het beste vergelijken met de Wadden. Een stuk zichtbaar wadden kan morgen weer weggenomen zijn door de zee.

Polen keert zich eveneens, niet onbegrijpelijk en bovendien volstrekt terecht, tegen modieus gepalaver  over klimaat, duurzaamheid en genderneutraliteit. Want waar hebben we het over? Er zijn wel belangrijkere thema´’s zoals de gevolgen van ongebreidelde immigratie waarvan de  inwijkelingen niet zelden een gedachtegoed meebrengen dat vele malen gevaarlijker is dan tijdsgebonden opvattingen over zedelijkheid die met een paar jaar er weer heel anders kunnen uitzien.

Vrouwen kunnen ongestoord topless zonnen in Gdansk, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar hoe meer wij tegen Polen schoppen, schoppen we tegen iedere Poolse burger en krijgen we de schop die we uitdelen recht in ons gezicht terug. Op het strand in Gdansk liggen vrouwen rustig  topless te zonnen, zonder gestoord te worden door hordes islamitische barbaren die de stranden in Nederland en België teisteren. Probeer je de vrouwen toch lastig te vallen dan krijg je te maken met Poolse vuisten die harder slaan naarmate de aderen een bepaald wodka- of pivo-promillage hebben bereikt. (Pivo is Pools voor bier -red)

Polen wil dat de mensen gewoon kunnen eten en drinken, energie verbruiken en leven, zonder verheffend gezever. Op de foto Poolse groentewinkel is Olesnica, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Polen spreekt het woord van de niet gehoorde Europese burger met kritiek

Nee, er is nog een reden waarom een deel van Europa zich tegen Polen keert. Die reden wordt u niet verteld. Veel lidstaten vinden het helemaal niet leuk dat Polen de rol van leidende lidstaat binnen de Europese Unie dreigt te verkrijgen. Polen is zich heel wel bewust van het feit dat een niet onbelangrijk deel van de bevolking van andere Europese lidstaten, die zwijgt of niet gehoord wordt c.q. niet naar geluisterd wil worden omwille van de sociale druk. Immers als je geen “groene klimaat-fanaticus bent, dan dreigt sociale uitsluiting”. Polen is bezig het gevoel en de realiteit van onmin van de burgers van andere Europese lidstaten aan te spreken.  Polen wil de Europese Unie hervormen tot een evenwichtig blok van staten waarin realistisch gekeken wordt naar  en omgegaan wordt  met zaken en waarbij Polen niet de steun zoekt bij andere staats- en regeringsleiders, maar bij de bevolking van andere lidstaten. De burger moet gewoon kunnen leven, energie verbruiken en levensmiddelen kopen zonder zogenaamd verheffend gezeur. Soms lijkt het op een wetenschappelijke expeditie naar de kern van het begrip democratie.

Klok op het gemeentehuis in Wroclaw, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Vergeet even al die politieke oerconservatieve denkbeelden in Polen die thans overheersen in de media. Ze zijn slechts inwisselbare en tijdelijke instrumenten. Noem het gereedschap.  Gereedschap dat net  zo snel weer in de gereedschapskist opgeborgen wordt dan het voor de dag getoverd werd. Bedoeld om Europa naar de kern van haar bestaan terug te brengen, dus bouwen op stevige fundamenten in plaats van op drijfzand. Grote gemene deler? Tijd!

Poolse burgers in het historische Gdansk,
Polen Foto: © Peter-Vincent Schuld

Daarom moeten we ophouden met trappen tegen Polen en  onze oren te luisteren gaan leggen aldaar en kijken of we iets kunnen leren. Wat u niet ziet is dat er door de gehele Poolse samenleving heen, de wil is om op basis van hoe de Polen denken, geheel de Europese Unie te beschermen en zo nodig te bevrijden van collectieve waanzin. Polen heeft zich in het harnas gehesen om haar eigen bevolking en niet in de laatste plaats u in bescherming te nemen tegen zwaar mentaal gestoorde psychopathische politiek en dito politici.