Polen zonder Russisch aardgas? Geen paniek er is aardgas genoeg!

0
Transportleiding aardgas in Walbrzych, Polen Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Commentaar, feiten en een grijns
Het lijkt wel een verhaal van Gasterix & Olieblix die niet op Romeinen of Russen jagen maar op aardgas. De Poolse nationale gasmaatschappij maakte bekend dat het geen Russisch gas meer ontvangt via de Yamal-pijpleiding.  Zojuist werd bekend dat ook Bulgarije geen Russisch gas meer krijgt. Onoverkomelijk probleem? Nee!

Voertuig van gasleveranc ier Polska Gaz in Wroclaw, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Pompidompidom….u rijdt al neuriënd door Polen en u ziet auto’s van de gasleveranciers rijden. Maakt u zich geen zorgen, ze hebben geen slimme Google-technologie aan boord die eventuele aardgasreserves onder het Poolse aardoppervlak in beeld brengt. Er bestaat nog niet zoiets als als Google Gas View (zou wel handel zijn). 

Hier wordt in de voortuin geboord, maar niet naar gas
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ik begrijp uw handelsgeest, maar het is  niet de bedoeling dat u stiekem in de achtertuin van uw heimelijke minnares die in haar wulpse hoedanigheid een hut heeft op het Groningse platteland ter hoogte van de afslag Slochteren-oost met een Makita of een Bosch boormachine en een aansteker gaat zoeken naar nog niet opgepompt Gronings aardgas.  Als u iemand dat ziet doen in de voortuin van uw eigen biotoop, vraag dan wat die persoon aan het doen is. Vraag hem vooral niet om een vuurtje, maar zorg dat u pilletjes tegen kierewietus bij u heeft, die u vast en zeker heeft ingeslagen in het kader van de door u gevolgde EHBI-curus (Eerste Hulp Bij Imbecielen).

Bordje dat de aanwezigheid van een aardgasleiding markeert in Wroclaw, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Nee, het methaan dat u normaal in uw lijf meedraagt en lost in de vorm van winden, kunt u niet inleveren bij de Gele bordjes die ook in Polen de aanwezigheid van aardgasleidingen aangeven. Ik begrijp de Hollandse en Vlaamse handelsgeest en de dito inventiviteit, maar zo werkt het niet.
Blijf vooral met uw vingers af van transport- en distributiepunten voor aardgas op Pools territorium. Ik begrijp dat u onze Poolse vrienden wil helpen, dat verdienen de Polen ook. Maar uw persoonlijke nieuwe versie van  de in 1982 zo broodnodige actie “Help Polen de Winter door” vereist 40 jaar later een andere eigentijdse, maar wel even liefdevolle aanpak. Zelfs de door klima-swami Frans Timmermans en door andere groene piepeltjes gedraaide drollen kunnen worden omgezet in methaan en verwerkt worden tot biogas. Geloof me of niet, ook die stinkende katoenen OB tampons van dat bloedirritante mokkel Greta Thunberg kun je ook in de biovergister smijten en omzetten in huishoudelijk bruikbaar gas.

Russisch diesel slurpend en C02 legervoertuig gaat in C02 uitstotende vlammen op in Oekraïne
Foto: © Defensie Oekraïne

Heeft u Greta Thunberg  al zien uithalen naar Vladimir Poetin wegens CO2 uitstoot van brandstof slurpende tanks,  rocketfuel verslindende raketten en brandende steden? Nee, het mormel is erg selectief in haar tirades. Selectief is hypocriet. Wellicht is ze bang voor een Kinder Bueno die niet alleen salmonella zou kunnen bevatten maar ook een laagje novitsjok als topping zou kunnen hebben. Niet dat we Greta zouden missen, maar ook dit meiske heeft recht op een (beter) leven en misschien wel een uitkering van de Zweedse adolescenten-bescherming.

Al tijden stroomt er Amerikaans gas door de Poolse aardgasleidingen zoals hier bij Walbrzych, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar terug naar het aardgas in Polen. Sinds jaar en dag wordt er massaal LNG (vloeibaar aardgas) door de Amerikanen en Noren aan Polen verkocht. Daar is niks mis mee. Vrije markt, vrije handel. De Polen wilden toch al min of meer af van de Russische leveranties. Een paar Amerikaanse LNG-tankers meer of minder is ook geen probleem. Er is wereldwijd aardgas genoeg. Ook dat schreven we al in een verhaal van ongeveer twee jaar terug. Waar de rest van de media klaarblijkelijk lag te slapen, waren wij echt de enige “Wakkere krant van Vlaanderen en Nederland”.

Gasleidingen onder de grond in het plaatsje Anna Paulaowna, Nederland vernoemd naar de Russische echtgenote van de Nederlandse Koning Willen II
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Van de totale hoeveelheid aardgas dat bijvoorbeeld Nederland verbruikt maakt Russisch gas slechts 15% uit.  Gelet op het feit dat de oorlog met Oekraïne en de slechte verhoudingen met Rusland geen 200 jaar zullen duren, (met de “moffen” was het ook koek en ei na een overzienbare tijd) is het te verwachten dat het Russisch gas binnen afzienbare tijd gewoon weer westelijk Europa binnenstroomt. Vrije markt, vrije handel.

Gazprom koerste door Europa, inclusief haar wielerploeg en volgwagens hier in het Spaanse Albatera, maar nu even niet.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Zoals een Joods-Moldavische strategisch analist mij reeds bijna 20 jaar geleden toevertrouwde: “Rusland denkt haar energieleveranties te kunnen gebruiken als een “weapon of mass destruction”. Maar gelijk het Russisch leger en de de Russische inlichtingendiensten die volstrekt ongecoördineerd en slecht presteren, hoeven we ons over Gazprom ook geen zorgen te maken. Een soort van waterlijk, als je er een gaatje inprikt komen de ontbindingsgassen (die in theorie je kunt gebruiken als aardgas, wegens methaangehalte) je vanzelf tegemoet en zakt het stoffelijk overschot als een plumpudding in elkaar.

Trouwens wel apart, ik ontvang hier nog steeds de persberichten van Gazprom en Lukoil in mijn mailbox, maar kan niet meer op de websites van Gazprom en Lukoil. Ik weet niet welke gek hiervoor verantwoordelijk is, maar ik wil als journalist gewoon objectief waarnemen wat de Russen te vertellen hebben. Dus heb ik andere kanalen die niet via de gasleiding lopen.

In beslag genomen kleine hoeveelheid verdovende middelen op het politiebureau te Maastricht, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Dat de gasprijzen nu de hoogte in schieten is puur winstbejag gebaseerd op emotie. Niet meer dan dat. Dus de gasmarkt is een soort van hysterische junk. Drank, drugs, pillen en gillen. Maar don’t get high on your own supply, dames en heren gashandelaren.

Biovergister ( gewoon productie van methaan c.q. aardgas) in de buurt van Valencia, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld


Ook ik heb soms de neiging om al die linkse groene monsters in de politiek van dito gekleurde zijde in de biovergister te rossen. Maar mijn verstand, mijn respect voor het individuele leven, mijn opvoeding en mijn diepe overtuiging houdende dat iedereen recht heeft op een eigen mening en deze ook mag uiten (en waar ik ook weer over mag schrijven en dus op mag reageren),  weerhoudt mij daarvan. ik geloof heilig in de democratische rechtsstaat.

Kleinschalige gaswinning in Loon op Zand (Noord-Brabant), Nederland door de Canadese gasmaatschappij Vermillion
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Nee, ga eerst maar een bij uzelf en bij uw gemeente te rade. Wie zijn zich altijd zo aan het verzetten tegen kleinschalige gaswinningen op Nederlandse bodem door de Canadese olie- en gasmaatschappij Vermillion? Inderdaad, vaak zijn het de opgefokte burgers die bang zijn voor aardbevinkjes en de lokale bestuurders. Het enige dat over het algemeen disfunctioneren beeft bij mensen zij de institutionele mankementen in de lege bovenkamers van burgers en gemeentelijke bestuurders. Dus hup de grond in, gas oppompen, overal waar het kan. Op het aardgasnet met die handel. Eventuele bevingsschade valt te vergoeden en de kosten zijn  verhoudingsgewijs een kleine fractie van de economische voordelen. Wat je ver haalt is lekker (Russische vrouwen zijn vaak erg mooi tot een zekere leeftijd), maar bij ons kan het beter smaken).


De boeren als aardgasproducent

De intelligente energie-weg: De boeren als producent van gas met links de biovergistingsinstallatie en rechts de opslagsilo´s voor agrarische producten. Foto werd gemaakt in de Duitse deelstaat Vorpommeren
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Overmorgen verschijnt er een verhaal van Jan Schils bij ons over hoe de groene flank in Europese Commissie denkt de boeren verder te kunnen treiteren. Maar gelet op de energiecrisis is dit ook weer een uiterst domme zet. Het mestoverschot dat er lijkt te zijn, is voor een groot deel zo op te lossen, als we alle mest die niet noodzakelijk op de landerijen verdwijnt inzetten om tot productie van methaan te komen. Nogmaals, voor de zoveelste keer: Aardgas en groen gas zijn allebei gassen die voor het grootste deel uit methaan bestaan, dus ontbindingsgassen. Het sprookje dat gas, aardgas of een equivalent niet groen zou zijn, iets wat overigens totaal geen interessante en relevante discussie is, maar wel klauwen met geld kost, daar is de Nederlandse regering dan ook maar van af gestapt.

Mest is energie. Foto werd gemaakt in Drenthe, Nederland
Foto: © Jan Sibon / Schuld

De Belgen in feite idem. Alle organische afvalstoffen die vrijkomen in de landbouw en veeteelt zijn direct, zonder enig voorbehoud in te zetten als grondstof voor de productie van “aardgas”. Alles wat ontbindt is je vrind. Van uw schoonmoeder tot wat er in de muizenval zit, als het kan rotten, dan kan het ook als gas vlotten. Beetje grootschalig aanpakken zodat de productiekosten naar beneden kunnen worden gebracht.

Het toilet als gasveld.

Toilet langs de snelweg in de buurt van Hanau, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


We zeiken, urineren en poepen wat af. Immers wat er via onze mond naar binnen gaat, moet er na vertering ook weer uit. Uw drollen hebben een economische waarde. Ja, u gelooft het niet, maar het is wel waar.Waarom denkt u dat er bij waterzuiveringsinstallaties tegenwoordig biovergisters staan opgesteld? Inderdaad, wat u afscheidt in de vorm van bijvoorbeeld ontlasting kan nog verder “rotten” en dus gassen voortbrengen. Dat gebeurt steeds meer in de biovergisters van de waterzuiveringsinstallatie die daarmee micro-gasproducent zijn geworden en daar ook aan verdienen.

Afvoerbuizen van tijdelijke toiletten langs de Franse autosnelweg in de buurt van Perpignan, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In zekere zin zijn de afvoerbuizen en riolen een soort van aanvoerlijnen van grondstoffen voor de energieproductie.

Groen type mens loopt met ecologisch verantwoord gerecycleerd toiletpapier de ecologische winkel in Tilburg, Nederland uit.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

En zelfs het meest groene typetje moet goed begrijpen dat haar gerecycleerd schijtpapier gemaakt is van oud papier en erg geschikt is voor ruwharige reetjes en gewoon ingezet wordt voor de door de groenen zo gehate productie van brandstof in dit geval biogas (de facto aardgas). Mensen zijn zo dom.

Al het GFT afval, oud papier  en uw supermarkt

GFT-afvalcontainer van afvalverwerker HVC in Enkhuizen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Dat zelfde geldt voor alles wat u in de GFT-container smijt. Dan maar wat minder composteren en meer gas produceren. Het is een kwestie van structureel en goed georganiseerd aanpakken en je niet laten leiden door emoties op de gasmarkt of of het gejank van  klimaat-freaks.

ecologische propaganda en groene marketing van kledingproducent Guess op haar leveringsdoos, die na gebruik de container in verdwijnt
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Overschot aan oud papier ? Zelfs papier en karton zijn organische stoffen en kan met wat hulp perfect ontbinden en omgezet worden in “aardgas”. De productie van karton is met al die online verkoop zodanig toegenomen dat het perfect structureel in te zetten is als grondstof voor de productie van aardgas. Maar dan moet iedereen met zijn luie achterwerk en zijn disfunctionerende hersenmassa wel eens aan de slag. Nadenken! Ik weet dat dit voor 95% van de mensheid te veel gevraagd is. Maar laten u en ik de nieuwe elite zijn die het heft in handen nemen.

Producten die over de datum zijn en verpakkingsafval staan klaar in de hal van een Duitse supermarkt van de keten ReWe iom opgehaald te worden n Frankfurt, am Main, Duitsland Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar er zijn wel intelligente mensen. Producten die over de datum heen zijn in de supermarkt worden nu al her en der ingezameld om uiteindelijk omgezet te worden via biovergisters in gas. Dus, speur naar alles wat kan ontbinden en aan de slag. Maak van je land één groot aardgasveld. Maar de meeste mensen beginnen pas na te denken als ze met wat lastige dingen geconfronteerd worden.


Banken die klimaatje janken

Vestiging van de ING bank in Brasschaat, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld


ING kondigde enige weken geleden aan dat zij in 2025 zouden stoppen met het financieren van de winning van fossiele brandstoffen. Ik weet niet wat er tegenwoordig voor potentieel te vergisten materiaal zit in de bestuurskamers van die soort populistische jank-banken, maar ze zijn niet goed wijs. Valt er te verdienen aan het financieren van gas- en oliewinning? Ja! Doe het dan, sukkels! Als jullie de olie-en gasindustrie niet blijven financieren schieten de energieprijzen nog meer door het dak en kunnen particulieren bijvoorbeeld hun hypotheek, hun lening en de daarbij behorende rente niet meer betalen. Eenvoudige rekensommetjes zijn nog te moeilijk voor de generatie IQ-Zero van vandaag.


Slochteren

De weg naar het Nederlandse aardgas in Slochteren vanaf de A7
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De perikelen rond gaswinner Vermillion op Nederlandse bodem beschreven we zojuist hierboven al. Er gaan veel stemmen op om de gaskraan in Groningen weer open te draaien en de winning van aardgas, wat er nog steeds zit en de winning op volle toeren te laten produceren. Doen, vandaag nog, vul aan die reserves. Lijden mensen schade door de winning veroorzaakte aardbevingen, niet zeveren, emotionele en materiële schade inventariseren en direct ruimhartig vergoeden. De kosten wegen niet op tegen de baten en het is goed voor de Nederlandse staatskas. Stop met het jammeren en janken. Handen uit de mouwen en aan de slag. Of hebben we tegenwoordig parallel ook een generatie  met het kenmerk “te lui, te lam en te labiel?”


De Noordzee

Gasbehandelingsinstallatie van de NAM in Den Helder, Nederland, alwaar het in de Noordzee gewonnen aardgas aan land komt
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Denemarken heeft haar productie van aardgas op zee integraal hervat. Maar op het Nederlands continentaal plat wordt er ook aardgas gewonnen. Dat gas komt aan in Den Helder, waar het gezuiverd wordt en in gereedheid wordt gebracht om op het landelijke aardgasnet gezet te worden. Wist u dat? Nee? Dan is de informatievoorziening niet tot u gekomen en degenen die u dat moesten vertellen deden hun werk niet en dus doen wij het maar. Aan de kustlijn in Den Helder staat een reusachtige installatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij die gas ontvangt van wat we in de Noordzee naar bovenhalen.

Gasbehandelingsinstallatie van de NAM in Den Helder, Nederland, alwaar het in de Noordzee gewonnen aardgas aan land komt
Foto: © Peter-Vincent Schuld

U gelooft het niet? Gelukkig hebben we de foto’s nog die we voor u maakten.  Harde feiten. We hebben aardgas en die 15 procent van de Russen kunnen we wel opvangen. Gevreesde schaarste staat gelijk aan het gezegde “de mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest”.


De Westelijke Sahara, Algerije, Marokko en Spanje, een Europees gas-verhaal met en zonder franje

Open een heuvel op Gran Canaria is er een levensgroot protest aangebracht waarin de onafhankelijkheid wordt geëist voor de Westelijke Sahara, wat een vroegere Spaanse kolonie was
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Voor het geval dat u het niet wist. De Westelijke Sahara was een Spaanse kolonie. Die voormalige kolonie werd door Marokko gelijk uw handtasjes, uw mobiel, en menig bankautomaat “geannexeerd”. Die diefstal vond plaats in 2 fases in 1976 en 1979. Dit was tegen het zere been van de “Saharanezen” zelf en buurland Algerije. Er werd in het verleden wat met wapens geschoten, er werd wat geweld toegepast en nu zou het formeel betrekkelijk rustig zijn. Tot de Spaanse regering recentelijk Marokko min of meer groen licht gaf om haar macht over de op papier autonome Marokkaanse regio te versterken. Dat was en is zeer tegen de tegen de zin van Algerije en de rechtse oppositie in Spanje. Na de VS is Algerije de grootste leverancier van aardgas in Spanje.

Gasleiding op het platte land in de Spaanse regio Murcia
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Algerije heeft aan Spanje garantie gegeven inzake de levering van aardgas. Leveringen die zelfs opgevoerd zouden kunnen worden. dat aardgas in Algerije zouden wij in noodgevallen ook goed kunnen gebruiken. Dus als de extreemlinkse regering het nou blijft verkloten met Algerije, kan Algerije haar aardgas inzetten als economisch wapen tegen Spanje en de gaskraan dichtdraaien. Diplomatieke bronnen sluiten het allemaal niet uit. Waar kan Algerije dan naar toe met haar gas. Yoehoe… breng maar hier…..

Scheepvaart

Een containerschip van rederij CMA CGM dat vaart op vloeibaar aardgas (LNG) in de haven van Rotterdam (Tweede Maasvlakte), Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ook de scheepvaart heeft aardgas gevonden als brandstof. Die ommezwaai zou niet zijn gemaakt als de er een tekort aan aardgas zou dreigen. Immers voordat men beslissingen neemt in het grote mensenbedrijfsleven niet (geldt niet voor de politieke kleutertuin) maakt men echt wel (economische) risicoanalyses. Die groene marketing is leuk, maar er moet winst geboekt worden op de balans. Mooie praatjes vullen geen financiële gaatjes. Houd dit echt in het achterhoofd.

Kortom

Aardgasputje op het Nederlandse waddeneiland Ameland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ga nou niet allemaal in de (aardgas)put zitten. Geen paniek. Kalmte zal u redden. Kortom in feite is de prijsstijging van aardgas onnodig, niet rationeel en er is genoeg voor iedereen. Let op… zoals altijd……. gelegenheid maakt de dief, ook de dief van uw portemonnee